Papa Urban al IV-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Urban al IV-lea
Date personale
Născut1185[1] Modificați la Wikidata
Troyes, County of Champagne⁠(d), Franța Modificați la Wikidata
Decedat (79 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Perugia, Italia Modificați la Wikidata
Înmormântatcattedrale di San Lorenzo[*][[cattedrale di San Lorenzo (cathedral)|​]] Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[3] Modificați la Wikidata
Ocupațiediplomat
preot romano-catolic[*]
episcop catolic[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiRoma
Statele Papale Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină[4] Modificați la Wikidata
Activitate
Început de pontificat29 august 1261
Final de pontificat1264
PredecesorPapa Alexandru al IV-lea
SuccesorPapa Clement al IV-lea

Papa Urban al IV-lea (n. 1185, Troyes, County of Champagne⁠(d), Franța – d. , Perugia, Italia) a fost un papă al Romei. De origine franceză, pe numele laic Jacques Pantaleon, păstorește Sfântul Scaun între 1261-1264. La vârsta de 60 de ani, a fost ales în unanimitate de cei 8 cardinali din colegiu pe 29 august. Șase zile mai târziu a fost întronat. Născut la Troyes, fiu al unui cizmar, avea la momentul alegerii o lungă carieră de administrator ecleziastic. Educația și-a făcut-o mai întâi la Troyes și apoi la Universitatea din Paris; s-a impus apoi atenției papei Inocențiu IV la sinodul de la Lyon din 1247, fiind folosit ulterior ca nunțiu cu însărcinări de misionar în zona mării Baltice și apoi în Germania.

În 1255, a fost numit Patriarh al Ierusalimului. Au trecut însă mai mulți ani până să poată călători în Palestina unde a găsit o situație dezastruoasă pentru creștini datorită disputelor între baroni și regina-regentă Plaisance, dar și disputelor între venețieni și genovezi ori între ordinele militaro-călugărești. În Palestina a sprijinit-o pe regentă împotriva baronilor, pe venețieni împotriva genovezilor iar venirea lui la Roma în 1261 era legată de asigurarea ajutorului papal pentru a limita puterea cavalerilor ospitalieri.

Odată ales în funcție și-a ales mai întâi 14 noi cardinali, dintre care cei mai mulți francezi ca și el pentru a-și asigură sprijinul colegiului, începând ulterior acțiunea de restabilire a controlului asupra patrimoniului papal.Predecesor:
Papa Alexandru al IV-lea
Urban al IV-lea
Succesor:
Papa Clement al IV-lea  1. ^ a b c d  
  2. ^ a b BeWeB, accesat în  
  3. ^ Catholic-Hierarchy.org, accesat în  
  4. ^ IdRef, accesat în