Papa Inocențiu al XII-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Inocențiu al XII-lea
Pope Innocent XII.PNG
Nume Antonio Pignatelli
Început de pontificat 12 iulie 1691
Final de pontificat 27 septembrie 1700
Predecesor Papa Alexandru al VIII-lea
Succesor Papa Clement al XI-lea
Născut 13 iunie 1615
Decedat 27 septembrie 1700

Papa Inocențiu al XII-lea (nume laic: Antonio Pignatelli; n. 13 iunie 1615 la Neapole; d. 27 septembrie 1700 la Roma) a fost un nobil neapolitan și papă al Romei din 1691 până în 1700.

Fiind crescut la colegiul ieziuților din Roma, în 1635 papa Urban al VIII-lea l-a numit prolegat de Urbino. Apoi a ajuns trimis papal la Florența (sub Inocențiu al X-lea), trimis papal în Polonia (sub Alexandru al VII-lea) iar în sfârșit trimis papal la curtea imperială de la Viena (sub Clement al IX-lea).

În 1681 papa Inocențiu al XI-lea l-a făcut cardinal și arhiepiscop de Neapole. Atunci când predecesorul lui Alexandru al VIII-lea a murit, s-a ajuns la conclav la un conflict între partida franceză și cea favorabilă Spaniei, repectiv Imperiului. Pe 12 iulie 1691 Pignatelli a fost ales papă ca un candidat de compromis.

Noul papă și-a început pontificatul cu diverse reforme. Cu bula Romanum decet Pontificem a reformat Statul Bisericesc reducând posibilitatea papei să-și înzestreze rudele cu funcții; deasupra, și pedepsele aplicate la Roma au fost înasprite.

De asemenea a intenționat să restabilească disciplina din mănăstiri care pe atunci lăsa mult de dorit. Demersul lui a fost vehement criticat. Oficiile și tribunalele romane au fost centralizate prin crearea instituției Curia Innocentiana.

Poporul roman l-a iubit pe Inocențiu. Datorită poziției lui sociale (o parte din banii bisericii a fost folosită pentru scopouri de caritate) populația l-a numit și Tatăl săracilor. Orașul Cervia a fost construit din nou într-un alt loc mai sănătos.

Pe regele Carol al II-lea al Spaniei l-a sfătuit să-l impună pe ducele de Anjou (nepotul lui Ludovic al XIV-lea ca moștenitorul țării lui. Tocmai acest sfat a dus după decesul regelui la așa-zisul Război Spaniol de Succesiune.

Pontificatul lui s-a remarcat prin multe reforme decisive, dar și prin sfatul nechibzuit la adresa regelui spaniol.

Linkuri:

Commons: Innocentius XII - album cu imagini, video-uri și baze de date audioPredecesor:
Papa Alexandru al VIII-lea
Inocențiu al XII-lea

Succesor:
Papa Clement al XI-lea