Papa Nicolae al V-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Nicolae al V-lea
Paus Nicolaas V door Peter Paul Rubens.jpg
Nume Tommaso Parentucelli
Început de pontificat 6 martie 1447
Final de pontificat 24 martie 1455
Predecesor Papa Eugen al IV-lea
Succesor Papa Calixt al III-lea
Născut 13 noiembrie 1397
Decedat 24 martie 1455

Papa Nicolae al V-lea (n. 15 noiembrie 1397 - d. 24 martie 1455) a fost Papă al Romei în perioada 6 martie 1447 - 24 martie 1455. Papa Nicolae al V-lea s-a născut cu numele de Tommaso Parentucelli. Pontificatul său a fost marcat de evenimente dramatice, dintre care cel mai important este Căderea Constantinopolului. El este ultimul papă cu numele de Nicolae .

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în Italia, la Sarzana, și s-a numit inițial Tomaso Parentucelli. A studiat la Bologna și Florența. În anul 1422 obține diploma de teologie. Episcopul Niccolò Albergati a fost atât de încântat de capacitățile sale încât l-a trimis într-un turneu de studiu în Germania , Franța și Anglia .

În Germania, a asistat la reuniunile Conciliului de la Basel dintre anii 1431-1439 . Întors în Italia , în anul 1444 , a participat la Conciliul de la Florența . În anul 1446 , a fost chemat la Roma , unde Papa Eugen al IV-lea la ridicat la rangul de cardinal . În anul următor , după moartea papei Eugen , Tomaso a fost ales ca papă , luându-și numele de Nicolae al-V-lea .

Cei opt ani ai săi de pontificat sunt importanți în storia politică , științifică și literară a lumi . Singurul eveniment care i-a întunecat pontificatul a fost Căderea Constantinopolului și a Imperiului Bizantin sub presiunile armatelor musulmane ale turcilor otomani conduși de sultanul Mahomed al II-lea .

În anii următori a încercat să lanseze o cruciadă împotriva otomanilor , dar a fost fără succes . În final , în ultimele clipe ale pontificatului său , observă că vechea Catedrală a Sfântului Petru din Roma , construită în secolul al-IV-lea d.Hr de către Constantin cel Mare era într-o stare jalnică , așa că decide demolarea Colosseumului și folosirea materialului din el pentru a repara catedrala , dar moare în anul 1455 și nu reușește să-și ducă planul la bun sfârșit .

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Papa Eugen al IV-lea
Nicolae al V-lea

Succesor:
Papa Calixt al III-lea