Papa Ioan al X-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Ioan al X-lea
Pope John X Illustration.jpg
Date personale
Născut860 d.Hr. Modificați la Wikidata
Tossignano⁠(d), Emilia-Romagna, Italia Modificați la Wikidata
Decedat929 d.Hr. (69 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Roma, Statele Papale Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the Papal States (pre 1808).svg Statele Papale Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[2] Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot catolic[*]
scriitor Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiRoma
Statele Papale Modificați la Wikidata
Activitate
Început de pontificatmartie 914
Final de pontificatiunie 928
PredecesorPapa Lando
SuccesorPapa Leon al VI-lea

Papa Ioan al X-lea (n. 860 d.Hr., Tossignano⁠(d), città metropolitana di Bologna⁠(d), Emilia-Romagna, Italia – d. 929 d.Hr.,[1] Roma, Statele Papale) a fost papă al Romei din 914 până-n 928.

Ioan s-a tras din familia Cenci din Tossignano lângă Imola. Înaintea alegerii lui a fost episcop de Bologna iar din 905 arhiepiscop de Ravenna. Decisiv pentru alegera sa a fost, desigur, apropierea lui față de regele italian Berengar I. ca și față de camarila consulului și senatorului roman Theophylact I. de Tusculum. După opinia contemporanului său Liutprand de Cremona a ajuns papă doar datorită "relației strânse" cu Teodora (mama Maroziei, cu care ar fi avut și o fiică. Această Teodora a fost o membră influentă a familiei lui Theophylact. Mai târziu Ioan a pus la cale căsătoria între Marozia și Alberic I., fiul lui Alberic de Tusculum.

Pontificat

Ca papă, a încercat să restabilească puterea papală în Italia. Împotrivă sarazenilor a încheiat o uniune cu alte state italiene obținând o victorie în Batalia del la Garigliano (915). Tot în 915 l-a încoronat împărat pe Berengar I. Motivele acestei încoronări sunt destul de neclare, dar este sigur că la Ravenna Ioan avea relații bune cu regele. Deasupra, a agreat ideea reînnoirii tradiției vechi ale imperiului.

În ciuda bunei colaborări privind combaterea sarazenilor relațiile religioase între Roma și Bizanțul nu erau deloc bune. Acestea s-au înrăutățit și mai mult după decesul împăratului Leon al VI-lea (†912), datorită deciziei lui Sergiu al III-lea (†911) să se amestece în conflictul bizantin, între patriarhul Nikolaos Mystikos și Leon privind legitimitatea unei a patra căsnicii a împăratului (Sergiu fusese de partea împăratului). Patriarhul din Constantinopol a cerut un fel de despăgubire din partea papei fiindcă fusese obligat să petreacă o bucată de timp în exil. În 920 o numeroasă delegație bizantină a călătorit spre Roma care a urmat să-i predea papei epistole din partea patriarhului ca și a lui Constantin al VII-lea Porphyrogennetos, noul împărat bizantin. Însă n-a mai ajuns la Roma din pricină unei revolte izbucnite în Italia de Sud care a fost condusă de contele Landulf de Capua. În 922 patriarhul a încercat din nou - de data asta cu succes - să-i scrie papei. Ioan la rându-i a văzut posibilitatea unei politici mai active în Balcani și a venit în întâmpinarea dorințelor patriarhului. Așadar, a trimis și el o delegație la Constantinopol care a fost însoțită de trimișii papali Theophylact și Carus.

În același timp cei doi ar fi trebuit să-și folosească călătoria pentru a-l influența pe domnitorul bulgar Simeon I.. Sarcina lor era să întreprindă o călătorie din Constantinopol în tabăra lui de campanie pentru a-i înmâna o scrisoare papală cerându-i să-și păstreze pacea. Patriarhul însă i-a scris și el lui Simeon despre mesajul păcii al papei. În același timp le-a interzis celor doi trimiși să plece spre tărâmurile bulgarilor din motive de "siguranță". În felul acesta s-a încheiat pacea între Bizanțul și Bulgaria, Simeon a fost uns țar al bulgarilor și s-au strâns relațiile între el și Biserica Greco-Ortodoxă.

Totuși papa a încercat în continuare să-i influențeze pe bulgari. Puțin după aceea a trimis din nou o delegație la Simeon să negocieze o pace între bulgari și croați.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b  
  2. ^ Catholic-Hierarchy.org, accesat în  


Predecesor:
Papa Lando
Ioan al X-lea
Succesor:
Papa Leon al VI-lea