Papa Ioan al III-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ioan al III-lea
Papa Joao III.jpg
Nume Johannes Catelinus
Început de pontificat 17 iulie 561
Final de pontificat 13 iulie 574
Predecesor Papa Pelagius I
Succesor Papa Benedict I
Născut
Decedat 13 iulie 574

Papa Ioan al III-lea a fost Papă al Romei în perioada 17 Iulie 561 - 13 Iulie 574.

Originea[modificare | modificare sursă]

Papa Ioan al III-lea era descedentul unei familii romane importante, iar tatăl său, Anastasie, purta titlul de "illustris".


Alegerea[modificare | modificare sursă]

Împăratul răsăritean, Iustinian I l-a recunoscut oficial pe Papa Ioan al III-lea după patru luni de la decesul predecesorului său, Papa Pelagius I.

Ciuma și invazia lombarzilor[modificare | modificare sursă]

În decursul pontificatului lui Papa Ioan al III-lea, s-au întâmplat schimbări majore pe plan politic, împăratul Iustinian I moare pe 11 noiembrie 565, iar succesorul său, Iustin al II-lea va perde două treimi din Italia în fața invaziei longobarde din 568.

În anul morții împăratului, Papa Ioan a încurajat creștinii din Italia care erau decimați de ciumă. După trei ani, în 568, longobarzii ariani veniți din Panonia în 568 au atacat și au jefuit Italia, iar Roma a fost sufocată de mizerie și ciumă. Când, în 572, regele lombarzilor, Alboin, a fost asasinat printr-o conspirație, a urmat o perioadă de anarhie în timpul căreia treizeci de duci longobarzi se luptau pentru putere. A fost o perioadă întunecată pentru biserică, mulți creștini au fost martirizați, mănăstirea din Monte Cassino a fost distrusă, iar multe biserici au fost prădate.

Papa a ales să fugă la Napoli, pentru a cere ajutorul și protecția fostului guvernator răsăritean al Italiei, Narses. Apelul papei la fostul guvernator răsăritean a îmbunătățit oarecum relațiile din Constantinopol și Roma, însă Narses, deși a reușit să salveze multe monumente din Roma, a atras mai multe violențe. Papa Ioan al III-lea fiind obligat să se exileze pentru tot restul pontificatului său într-o mănăstire din apropierea Romei.

Activitate teologică[modificare | modificare sursă]

Ioan al III-lea a confirmat rezoluțiile celui de-al cincilea Conciliu Ecumenic din Constantinopol și le-a apărat cu mult zel. În timpul pontificatului său a fost terminată construcția Basilicei Sfinților Filip și Iacob, astăzi chemată Bisilica Sfinților Apostoli, mai mult de atât, restaurația fiind extinsă apoi și asupra cimitirului martirilor. A decis ca pâinea, vinul și candelele pentru celebrarea mesei romane să fie făcute în Biserica Sfântul Ioan din Lateran.

Decesul[modificare | modificare sursă]

După Liber Pontificalis ar fi murit pe 13 Iulie 574.

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Papa Pelagius I
Ioan al III-lea
561 - 574

Succesor:
Papa Benedict I