Papa Benedict al XIII-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Benedict al XIII-lea
Benedict XIII.jpg
Date personale
Nume la nașterePietro Francesco Orsini Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Gravina in Puglia, Puglia, Italia Modificați la Wikidata
Decedat (81 de ani)[1][2][5] Modificați la Wikidata
Roma, Statele Papale Modificați la Wikidata
Înmormântat basilica di Santa Maria sopra Minerva[*][[basilica di Santa Maria sopra Minerva (church in Rome)|​]] Modificați la Wikidata
Părinți Ferrante Orsini, 11.Duca di Gravina[*][[Ferrante Orsini, 11.Duca di Gravina (1623 Gravina - 24 Aug 1658 Napoli)|​]][6]
Giovanna Frangipani della Tolfa[*][[Giovanna Frangipani della Tolfa (Est 1625 - 22 Feb 1700 monastero di Santa Maria del Piede, Gravina)|​]][6] Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[7] Modificați la Wikidata
Ocupațiecleric[*]
preot catolic[*]
Catholic deacon[*][[Catholic deacon (in the Catholic Church, minister of an order immediately inferior to the priest, with functions of assistance in the exercise of worship and works of charity; His insignia are the crossed stole and the dalmatic)|​]] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiRoma
Statele Papale Modificați la Wikidata
Activitate
Început de pontificat1724
Final de pontificat1730
PredecesorPapa Inocențiu al XIII-lea
SuccesorPapa Clement al XII-lea

Papa Benedict al XIII-lea (n. ,[1][2][3][4] Gravina in Puglia, Puglia, Italia – d. ,[1][2][5] Roma, Statele Papale) a fost un papă al Romei, între anii 1724 și 1730, numele fiind Pietro Francesco (Vincenzo Maria) Orsini de Gravina, O.P.

Origini, copilăria, studiile[modificare | modificare sursă]

Papa Benedict al XIII-lea s-a născut la Gravina, în apropiere de orașul Bari, în Italia, la 2 februarie 1649. La botez a primit numele de Pietro Francesco Orsini, mai târziu, a primit numele de Vincenzo Maria Orsini. Tatăl său era ducele Ferdinando al III-lea Orsini, iar mama sa era Giovanna Frangipane Della Tolfa. Tatăl său a murit în anul 1658, când Pietro Francesco nu avea decât 8 ani. A fost educat de Niccolò Tura, dominican din Solofra și de mama sa, care era o femeie foarte religioasă și cu multe fapte de caritate. La vârsta de 17 ani, a intrat în noviciat, la Dominicani. În anul 1668 a refuzat titlul de duce, moștenit de la tatăl său, și pe care i l-a oferit fratelui său. În același an a făcut prima profesiune de credință, schimbându-și numele în Fratele Vincenzo Maria Orsini.

Preot, cardinal, episcop[modificare | modificare sursă]

A fost hirotonit preot la 24 februarie 1671, peste un an de zile, la 22 februarie 1672, contrar voinței sale, a fost creat cardinal al Bisericii Universale, primind și funcția de prefect al Congregației Episcopilor. La 3 februarie 1675, a fost consacrat episcop de Manfredonia, Italia, la 22 ianuarie 1680, a devenit arhiepiscop de Cesena, Italia, iar la 18 martie 1686, a devenit arhiepiscop (cu titlu personal) de Benevento.

Papă[modificare | modificare sursă]

În urma decesului Papei Inocențiu al XIII-lea (1721-1724), Pietro Francesco (Vincenzo Maria) Orsini de Gravina a fost ales papă la 29 mai 1724, luându-și numele de Benedict al XIII-lea (în latină Benedictus XIII, în franceză Benoît XIII, iar în italiană Benedetto XIII), iar la 4 iunie 1724, a fost instalat în Scaunul Apostolic al Romei. Se pare că s-a lăsat condus de cardinalul Niccolò Coscia (pronunțat Niccolò Coșa).

Alte detalii[modificare | modificare sursă]

A mai existat și un antipapă, cu numele de Benedict al XIII-lea, la Avignon (Franța), în perioada 1394 - 1417. De notat că mulți papi au ales să-și ia, în mod voluntar, nume ale antipapilor.

Canonizări[modificare | modificare sursă]

Papa Benedict al XIII-lea l-a canonizat pe Sfântul Ioan al Crucii, la 27 decembrie 1726.

Succesiunea Apostolică[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Pope Benedict XIII, SNAC, accesat în  
  2. ^ a b c d Benedikt (Benedikt XIII.), Brockhaus Enzyklopädie 
  3. ^ a b Benet XIII, Gran Enciclopèdia Catalana 
  4. ^ a b Benoit Xiii, GeneaStar 
  5. ^ a b BeWeB, accesat în  
  6. ^ a b Genealogics 
  7. ^ Catholic-Hierarchy.org, accesat în  

Surse bibliografice[modificare | modificare sursă]

  • Traducere și adaptare a textelor din limba franceză Benoît XIII, de pe pagina Wikipédia, Encyclopédie libre și a textului din limba italiană Papa Benedetto XIII, de pe pagina Wikipedia, L'Enciclopedia libere.
  • Secțiunea Succesiunea Apostolică preluată și tradusă din articolul Benedetto XIII, de la Wikipedia în limba italiană.
  • Mini-encyclopédie France Loisirs, Paris, 1983. ISBN 2-7242-1551-6

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Papa Inocențiu al XIII-lea
Benedict al XIII-lea
1724 - 1730
Succesor:
Papa Clement al XII-lea