Papa Sabinianus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Sabinianus
Sabinian.jpg
Nume
Început de pontificat 13 februarie 604
Final de pontificat 22 februarie 606
Predecesor Papa Grigore cel Mare
Succesor Papa Bonifaciu al III-lea
Născut
Decedat

Papa Sabinianus a fost Papă al Romei în perioada 13 Februarie 604 - 22 Februarie 606.

Era din Blera (Bieda) aproape de Viterbo, capitala fostei Etruscii. Tatăl lui era un oarecare Bonus, însă nu se știe data nașterii lui.

În 593 Papa Grigore I cel Mare l-a trimis la [Constantinopol] ca apocrisiar (trimis apostolic). După numai doi ani a fost rechemat fiindcă n-ar fi reprezentat punctul de vedere al Romei suficient de vehement și nu l-ar fi împiedicat pe patriarh să-și asume titlul unui "patriarh ecumenic".

După ce a trecut prin toate etapele unei cariere biericești (și-a petrecut și câțiva ani cu o misiune în Galia), după decesul lui Grigore I a fost ales papă (probabil în martie 604). După aceea, avea să aștepte aprobarea Împăratului Phocas încât abia pe 13 septembrie 604 a putut fi declarat papă în mod oficial. Multă lume a criticat pe atunci hotărârea sa să-și păstreze numele ne-creștin. Probabil este că Sabinian ar fi intermediat pacea între exarhul de la Ravenna Smaragdus și regele langobarzilor Agilulf. De asemenea, s-a îndepărtat de politica foarte favorabilă călugărilor a predecesorului său.

Când a izbucnit o foamete la Roma, a vândut cerealele din magaziile papale în loc să le distribuie gratuit (cum făcuse Grigore). De aceea era așa de urât de poporul roman încât, după decesul lui pe 22 februarie 606, cadvrul lui a trebuit dus din Lateran la Biseric Sf. Petru ca să-l protejeze de furia mulțimii.

Din timpul lui, sună clopotele bisericilor cu prilejul orelor canonice ca și sărbătoarea euharistiei.

Linkuri:

Sabinianus (Papst) În: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL)

■ The Catholic Encyclopedia, vol. XIII, Pope Sabinianus


Predecesor:
Papa Grigore cel Mare
Sabinianus
604 - 606

Succesor:
Papa Bonifaciu al III-lea