Papa Clement al VI-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Clement al VI-lea
PopeClementVICameo.jpg
Nume
Început de pontificat 1342
Final de pontificat 1352
Predecesor Papa Benedict al XII-lea
Succesor Papa Inocențiu al VI-lea
Născut 1290
Decedat 6 decembrie 1352

Papa Clement al VI-lea (nume laic: Pierre Roger sau Petre de Fécamp; * în jur de 1290 la cetatea Maumont, Corrèze, Franța; + 6 decembrie 1352 la Avignon) a fost papa Bisericii Catolice cu sediul la Avignon din 7 mai 1342 până la moartea lui.

Pierre s-a tras din nobilimea sud-franceză, intrând de tânăr în Ordinul Benedictienilor. La 36 de ani a ajuns starețul mănăstirii Fécamp iar cu doi ani mai târziu episcop de Arras. Fiind uns arhiepiscop de Sens în 1329, a fost numit arhiepiscop de Rouen în 1330. Papa Benedict l-a numit cardinal în 1338.

După o sedisvacanță de numai zece zile conclavul l-a ales papă pe 7 mai 1342. Intronizarea lui a avut oc pe 19 mai. Clement s-a dovedit de a fi un veritabil nepotist: prin septembrie a numit zece cardinali noi, din care nouă erau tot din Franța de Sud iar cinci erau nepoți de-ai lui. Pe tot parcursul pontificatului său a numit în total 25 de cardinali din care 19 proveneau din sudul Franței iar opt erau nepoții lui sau alte rude apropiate.

Clement a susținut alegerea amicului său Carol al IV-lea la Rex Romanorum (tocmai ca să rămână victoriaș în lupta sa cu Ludovic Bavarezul și l-a sprijinit pe regele german să îndeplinească câteva din planurile sale (de exemplu, înființarea unor universități din Sfântul Imperiu Roman al Națiunii Germane, printre care cea de la Praga în 1348).

În 1348 a cumpărat ducatul Avignon de la Regina Ioana I. de Neapole cu 80.0000 de florini. În 1350 a proclamat a două sărbătoare a Anului Jubilar.

A fost numit „un Dionis ecleziastic” de către poetul Petrarca din cauza numeroaselor sale amante și a gonoreei sale cronice. Când a murit, 50 de preoți au oficiat slujba de maslu pentru odihna sufletului său timp de 9 zile consecutiv, dar opinia publică a căzut de acord că nu e nici pe departe îndeajuns.[1]


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Tony Perrottet. „The Vatican Hall of Shame”. TheSmartSet. Accesat în . Predecesor:
Papa Benedict al XII-lea
Clement al VI-lea

Succesor:
Papa Inocențiu al VI-lea