Sari la conținut

Papa Ioan al II-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ioan al II-lea
Date personale
Nume la naștereMercurius Modificați la Wikidata
Născut470 d.Hr.[1] Modificați la Wikidata
Roma, Imperiul Roman de Apus[2] Modificați la Wikidata
Decedat (65 de ani)[3] Modificați la Wikidata
Roma, Regatul Ostrogot⁠(d)[4] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatBazilica Sfântul Petru din Roma Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[5] Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot catolic[*]
scriitor Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiRoma Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină[6] Modificați la Wikidata
Activitate
Început de pontificat2 ianuarie 533
Final de pontificat8 mai 535
PredecesorPapa Bonifaciu al II-lea
SuccesorPapa Agapet I

Papa Ioan al II-lea (n. 470 d.Hr., Roma, Imperiul Roman de Apus – d. , Roma, Regatul Ostrogot⁠(d)) a fost un Papă al Romei în anii 533 - 535.

A fost fiul lui Projectus, născut la Roma, iar numele său la naștere era Mercurius. A fost primul papă care și-a schimbat numele după alegere. Înainte de a urca pe scaunul papal a deținut funcția de preot la Bazilica Sf. Clement.

În această perioadă simonia din timpul alegerilor episcopilor și papilor a infectat majoritatea clerului și a laicilor. În timpul perioadei de sede vacante care a durat două luni, până și vasele sfinte au fost scoase la vânzare. Intrigile și corupția devenise atât de mare, încât succesorul lui Theodoric cel Mare, Athalaric, a emis o lege specială pentru a preveni aceste fapte. Până la urmă a fost ales Papa Ioan al II-lea care era în relații bune atât cu Athalaric, creștin arian, cât și cu noul împărat răsăritean, Iustinian I.

Liber Pontificalis ne spune că împăratul răsăritean a emis un decret favorabil monofizismului, iar Papa Ioan al II-lea, cu toate că a fost atenționat, a ratificat decretul. Acest lucru a spulberat toată lupta pe care a dus-o predecesorul său, Papa Bonifaciu al II-lea și ceilalți papi dinaintea sa, împotriva acestui curent al bisericii răsăritene.

Binecunoscutul comportament adulterin a lui Contumeliosus, episcop de Reiz din regiunea Provence, a fost cauza pentru care Papa a ordonat episcopilor din Galia ca vinovatul să fie dus la o mănăstire, iar până când un nou episcop va fi numit, clerul din Provance va fi sub autoritatea episcopului de Arles.

Două sute și șaptesprezece episcopi s-au întrunit la Conciliul din Cartagina din 535, pentru a discuta problema prezentata de Papa Ioan al II-lea privind episcopii lapsi reveniți de la arianism. Soluțiile propuse erau - după pocăință episcopii lapsi să-și redobîndească rangul sau să fie admiși doar în comunitatea laică. Chestiunea readmiterii lapsilor în biserică a tulburat Africa de Nord timp de câteva secole, luând naștere două erezii, novațianismul și donatismul. Însă răspunsul la această problemă a fost dat după moartea Papei Ioan al II-lea, de către Papa Agapet I.

Papa Ioan al II-lea a murit pe 8 Mai 535 și a fost îngropat în Basilica Sf. Petru.

  1. ^ a b papa, ca. Joan II, accesat în  
  2. ^ Union List of Artist Names, , accesat în  
  3. ^ a b http://www.newadvent.org/cathen/08421b.htm  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Union List of Artist Names, , accesat în  
  5. ^ Catholic-Hierarchy.org, accesat în  
  6. ^ Mirabile: Archivio digitale della cultura medievale 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Papa Bonifaciu al II-lea
Ioan al II-lea
533 - 535
Succesor:
Papa Agapet I