Papa Felix al IV-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Felix al IV-lea
Mosaic of Felix IV (III) in Santi Cosma e Damiano, Rome, Italy (527–530).jpg
Nume
Început de pontificat 12 Iulie 526
Final de pontificat 22 septembrie 530
Predecesor Papa Ioan I
Succesor Papa Bonifaciu al II-lea
Născut
Decedat 22 septembrie 530

Papa Felix al IV-lea a fost Papă al Romei în anii 526 - 530.

Origine[modificare | modificare sursă]

Papa Felix al IV-lea era originar din Samnium, iar tatăl său se numea Castorius. El a fost ales la două luni după decesul predecesorului său, Papa Ioan I, ca urmare a cererii lui Theodoric cel Mare, ca alegătorii să voteze pentru cardinalul Felix. Bunăvoință în ochii regelui pentru Papa Felix al IV-lea, a dus la mari beneficii regale pentru biserică.

Activitate[modificare | modificare sursă]

Un edic imperial a dispus ca cazurile împotriva clerului să fie tratate de autoritatea papală. Acest edict a definit, că biserica va răspunde cu grație și libertate oricărei întrebări teologice, această poziție era opusă Semi-Pelagianismului din Galia.

Papa Felix a încercat să-și numească un succesor - viitorul Papă Bonifaciu al II-lea. Reacția Senatului a fost împărțită, fiind discuții pentru interzicerea numirii de către papa a unui succesor în timpul vieții acestuia sau de a accepta această numire. Majoritatea clerului au reacționat ca Papa Felix să-l numească pe viitorul Antipapă Dioscorus, iar o minoritate era de părere ca Bonifaciu trebuia să fie desemnat papă.

Papa Felix al IV-lea a construit la Roma Bazilica Sfinților Cosma și Damian, dedicată celor doi frați greci sanctificați, Cosma și Damian.

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Papa Ioan I
Felix al IV-lea
526 - 530

Succesor:
Papa Bonifaciu al II-lea