Papa Silveriu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Silveriu
Silverius.jpg
Nume
Început de pontificat 8 Iunie 536
Final de pontificat Martie 537
Predecesor Papa Agapet I
Succesor Papa Vigilius
Născut
Decedat Martie 537

Papa Silveriu a fost un papă al Romei din 8 Iunie 536 până în Martie 537.

Origine[modificare | modificare sursă]

A fost fiul legitim al Papei Hormisdas, născut înainte ca tatăl său să fi devenit preot.

Alegere[modificare | modificare sursă]

Papa Agapet I a murit la Constantinopol, iar împărăteasa bizantină Teodora, adeptă a monofizitismului, i-a oferit unui diacon roman, Vigiliu, scaunul papal în schimbul reinstalării fostului patriarh monofizit, Antim. În același timp la Roma, în iunie 536, a fost ales Papa Silveriu, susținut de Regele ostrogoților, Theodahad, nepotul Regelui Theodoric cel Mare.

Viața[modificare | modificare sursă]

Pe 9 Decembrie 536, generalul bizantin al împăratului Iustinian, Belizarius, a intrat în Roma cu aprobarea Papei Silveriu. Succesorul regelui ostrogot Theodahad, Witiges a asediat Roma de câteva luni, timp în care populația a suferit de foame. Papa Silveriu a fost ales, ca să vorbească cu Witiges, oferindu-i orașul.

În consecință, Papa Silveriu a fost deposedat de titlul papal, devenind un simplu călugăr, de către generalul Belisarius în martie 537. Era acuzat de complot împotriva generalului, dovadă era o întreagă corespondență avută cu goții. Silveriu a plecat la Constantinopol, pentru a se exonera de acuzații, iar împăratul Iustinian ca răspuns la reclamațiile sale, l-a trimis înapoi la Roma. Însă Vigiliu l-a exilat pe Silveriu, acesta fiind trimis ca prizonier în închisoarea Pandataria, de pe insula Ventotene, unde a stat restul vieții sale în obscuritate. A murit la 20 iunie 537.

Deces[modificare | modificare sursă]

După Liber Pontificalis, Papa Silveriu nu a fost exilat pe insula Ventotene, ci mai degrabă pe insula Palmarola unde a murit după cîteva luni mai târziu, pe 20 Iunie 537.

Beatificare[modificare | modificare sursă]

Papa Silveriu a fost mai târziu beatificat și recunoscut ca sfânt, deși nu a fost niciodată canonizat, fiind patronul spiritual al insulei Ponza, din Italia. Prima datare în rândul sfinților este din timpul sec. al XIX-lea.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • "Papa Sfântul Silveriu" din 1913 în Enciclopedia Catholică.


Predecesor:
Papa Agapet I
Silveriu
536 - 537

Succesor:
Papa Vigiliu