Papa Agapet I

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Agapet I
Date personale
NăscutRoma, Italia Modificați la Wikidata
Decedat[1] Modificați la Wikidata
Constantinopol, Imperiul Roman de Răsărit Modificați la Wikidata
ÎnmormântatBazilica Sfântul Petru din Roma Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[2] Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot catolic[*]
scriitor Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiRoma Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină[3] Modificați la Wikidata
Activitate
Început de pontificat13 mai535
Final de pontificat22 aprilie536
PredecesorPapa Ioan al II-lea
SuccesorPapa Silveriu

Papa Agapet I (n. ?, Roma, Italia – d. , Constantinopol, Imperiul Roman de Răsărit) a fost Papă al Romei în perioada 13 Mai 535 - 22 Aprilie 536.

Începutul pontificatului[modificare | modificare sursă]

La moartea lui Ioan al II-lea , a fost ales papă arhidiaconul său, romanul Agapet, fiul preotului Iordanes, adept al lui Symachus, ucis în una din încăierările apărute în oraș în timpul schismei. Aparținea familiei lui Felix al IV-lea și locuia în vecinătatea bisericii Sfinților Ioan și Paul, unde adunase o bogata bibliotecă cu opere ale Sfinților Părinți.

Anatemizarea lui Dioscur[modificare | modificare sursă]

Primul lucru pe care s-a grăbit să-l facă după alegere, a fost convocarea unui conciliu, la care a adus documentul de anatemizare al lui Dioscur, luat din arhiva Vaticanului, și i-a dat foc. Prin acest gest, el declara nedreaptă excomunicarea pe care o obținuseră de la Bonifaciu al II-lea partizanii acestuia și în plus condamna pentru viitor ideea desemnării de către papă a unui succesor în timpul vieții.

Contextul istoric[modificare | modificare sursă]

Iustinian, împărat al Imperiului Roman de Răsărit, recucerise Africa, scăpând-o de vandali și amenința Italia. În acest timp Teodat, regele got, o ucide pe Amalasunta, mama fostului rege Athalaric, acest lucru devenind pretextul lui Iustinian pentru a pregăti campania împotriva goților. Astfel în 535 generalul roman Belizarie debarca în Sicilia cucerind-o. Teodat, incapabil să se opună militar, îi trimite o solie prin însuși papa Agapet lui Iustinian. Agapet nu s-a supus de bunăvoie ordinului venit de la rege, dar pleacă totuși, nu înainte de a-și amaneta veșmintele sfinte, deoarece nu avea bani de drum. Ajuns la Constantinopol a fost primit cu onoruri ca și predecesorii săi, însă nu a reușit să-l convingă pe Iustinian să renunțe la campania sa în Italia. A reușit totuși să pună în locul lui Menas un călugăr de a cărui credință era sigur.

Sfârșitul pontificatului său[modificare | modificare sursă]

Agapet s-a îmbolnăvit și a murit la Constantinopol la 22 aprilie 536, iar corpul său a fost transportat la Roma și înmormântat în Bazilica Sf. Petru.

Literatură[modificare | modificare sursă]Predecesor:
Papa Ioan al II-lea
Agapet I
535 - 526
Succesor:
Papa Silveriu  1. ^ a b Find a Grave, accesat în  
  2. ^ Catholic-Hierarchy.org, accesat în  
  3. ^ Mirabile: Archivio digitale della cultura medievale