Papa Pascal I

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pascal I
Emblem of the Papacy SE.svg
Nume
Început de pontificat
Final de pontificat
Predecesor Papa Ștefan al IV-lea
Succesor Papa Eugen al II-lea
Născut
Decedat

Papa Pascal I (n. de Sfintele Paști la Roma - d. 824, Roma) a fost un papă al Romei, succesorul lui Ștefan al IV-lea. S-a aflat în fruntea Bisericii Catolice din 817 până în 824. Stareț al Mănăstirii „Sf. Ștefan” din Roma, a fost ales papă în data de 25 ianuarie 817, primind garanția împăratului Ludovic cel Pios că nu se va atinge de independența Statului Bisericesc și de alegerea liberă a papei.

Pascal era printre cei mai importanți susținători ai misionării Europei de Nord. În 823 l-a uns Împărat al Imperiului Karolingian pe Lothar.

La Roma guvernarea lui Pascal era destul de partinică marcându-se prin hotărâri bruște; de aceea Papa Pascal I nu era deloc popular printre romani. După decesul lui, romanii au și împiedicat înmormântarea lui la Sf. Petru așa că a trebuit îngropat în interiorul bisericii Santa Prassede (de altfel, reconstruită de el). Abia sub Eugen al II-lea rămășițele sale pământești au fost transferate în Biserica Vaticană. Capela "Zenon" din Santa Prassede fusese eventual construită de Pascal ca să servească ca un loc de veci pentru mama lui Teodora Episcopa.

Biserica Catolică îl sărbătorește pe Sf. Pascal pe data de 11 feb. Sărbătoarea patronatului are loc pe 14 mai.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Paschalis I (Papst). În: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL)
  • Remarca din Catholic Encyclopedia (engleză, ed. din 1913)
  • Opera completă a lui Migne Patrologia Latina cu cuprins


Predecesor:
Papa Ștefan al IV-lea
Pascal I

Succesor:
Papa Eugen al II-lea