Papa Siriciu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Siriciu
Siricius.jpg
Nume Siriciu
Început de pontificat 17 Decembrie 384
Final de pontificat 26 noiembrie 399
Predecesor Papa Damas I
Succesor Papa Anastasie I
Născut 320 sau 334
Decedat 399

Papa Siriciu (născut la cca. 320 sau 334 , Roma). Tatăl său se numea Tiburtius.

Activitatea[modificare | modificare sursă]

A fost papă al Romei din data de 17 Decembrie 384 până la data de 26 Noembrie 399. Împăratul Valetinian al III-lea a sprijinit alegerea Papei Siriciu în defavoarea contracandidatului său - Antipapa Ursicinus.


Papa Siriciu a luat măsuri severe împotriva ereziilor, între care ceea a Manicheenilor de la Roma. Însă când Episcopul Spaniol, Priscillian, acuzat de erezie de episcopii din apropierea sa, a fost executat de Împăratul Magnus Maximus, Papa Siricius împreună cu Sfinții Ambrozie și Martin de Tours au protestat împotriva verdictului dat.

Pontifex Maximus[modificare | modificare sursă]

Papa Siriciu a fost primul papă care a purtat și titltul de "Pontifex Maximus" împreună cu cel de Papă, Acest titlu a fost folosit apoi regulat de succesorii săi. În timpul pontificatului predecesorului său, Papa Damas I, Himerius, episcopul de Taragona, Spania, a formulat 15 chestiuni despre botez, celibat, penitență și căsătorie a clerului. Papa Damas I a decedat fără să fi răspuns.

Papa Siriciu a primit la Roma o delegație compusă dintr-un episcop al Siriei (Acaciu de Bereea) și un preot alexandrin - lzidor, din partea Episcopului Constantinopolului, Sfântul Ioan Chrysostom (Sfântul Ioan Gura de Aur). I-a oferit scrisori de comuniune pentru acesta și pentru Flavian, Episcopul Antiohiei, restabilind astfel pacea și înțelegerea între Provincia Orientului și Biserica Universală.

Decretale[modificare | modificare sursă]

Papa Siriciu a găsit de cuviință să creeze un precedent și să dea răspunsurile pe care le considera corecte. Aceste răspunsuri constituie începuturile legislației pontificale și se numeau Decretale (Epistolae Decretales). Papa Siriciu a scris două Decretale cu privire la celibatul clerului datate pe 10 Februarie 385 care explicau originea apostolică a celibatului.

Papa Siricius este sărbătorit ca sfânt pe 26 Noiembrie.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • ^ Annuario Pontificio (Libreria Editrice Vaticana 2008 ISBN 978-88-209-8021-4), pag. 9*;
  • ^ Oxford Dictionary of the Christian Church (Oxford University Press 2005 ISBN 978-0-19-280290-3), articolul Papi;
  • ^ Oxford Dictionary of the Christian Church (Oxford University Press 2005 ISBN 978-0-19-280290-3), articolul Pontifex Maximus

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Papa Damas I
Siriciu
384 - 399

Succesor:
Papa Anastasie I