Papa Siriciu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Siriciu
Siricius.jpg
Date personale
Născut334 d.Hr.[1] Modificați la Wikidata
Roma, Roma Antică Modificați la Wikidata
Decedat (65 de ani) Modificați la Wikidata
Roma, Roma Antică Modificați la Wikidata
Religiecreștinism
Biserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiecleric[*]
preot catolic[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Început de pontificat17 Decembrie 384
Final de pontificat26 noiembrie 399
PredecesorPapa Damas I
SuccesorPapa Anastasie I

Papa Siriciu (n. 334 d.Hr.,[1] Roma, Roma Antică – d. , Roma, Roma Antică) a fost un papă al Romei. Tatăl său se numea Tiburtius.

Activitatea[modificare | modificare sursă]

A fost papă al Romei din data de 17 Decembrie 384 până la data de 26 Noembrie 399. Împăratul Valetinian al III-lea a sprijinit alegerea Papei Siriciu în defavoarea contracandidatului său - Antipapa Ursicinus.

Papa Siriciu a luat măsuri severe împotriva ereziilor, între care ceea a Manicheenilor de la Roma. Însă când Episcopul Spaniol, Priscillian, acuzat de erezie de episcopii din apropierea sa, a fost executat de Împăratul Magnus Maximus, Papa Siricius împreună cu Sfinții Ambrozie și Martin de Tours au protestat împotriva verdictului dat.

Pontifex Maximus[modificare | modificare sursă]

Papa Siriciu a fost primul papă care a purtat și titltul de "Pontifex Maximus" împreună cu cel de Papă, Acest titlu a fost folosit apoi regulat de succesorii săi. În timpul pontificatului predecesorului său, Papa Damas I, Himerius, episcopul de Taragona, Spania, a formulat 15 chestiuni despre botez, celibat, penitență și căsătorie a clerului. Papa Damas I a decedat fără să fi răspuns.

Papa Siriciu a primit la Roma o delegație compusă dintr-un episcop al Siriei (Acaciu de Bereea) și un preot alexandrin - lzidor, din partea arhiepiscopului Constantinopolului, Sfântul Ioan Chrysostom (Sfântul Ioan Gura de Aur). I-a oferit scrisori de comuniune pentru acesta și pentru Flavian, episcopul Antiohiei, restabilind astfel pacea și înțelegerea între Provincia Orientului și Biserica Universală.

Decretale[modificare | modificare sursă]

Papa Siriciu a găsit de cuviință să creeze un precedent și să dea răspunsurile pe care le considera corecte. Aceste răspunsuri constituie începuturile legislației pontificale și se numeau decretale (în latină epistolae decretales). Papa Siriciu a scris două decretale cu privire la celibatul clerului datate pe 10 februarie 385 care explicau originea apostolică a celibatului.

Papa Siricius este sărbătorit ca sfânt pe 26 noiembrie.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Papa Siriciu”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Papa Damas I
Siriciu
384 - 399

Succesor:
Papa Anastasie I