Zagreb

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Lua error în mw.wikibase.entity.lua la linia 88: data.schemaVersion must be a number, got nil instead. Zagreb (Lua error în mw.wikibase.entity.lua la linia 88: data.schemaVersion must be a number, got nil instead., maghiară Zágráb) este capitala Croației. Populația orașului este 792.000 de locuitori (1.100.000 în zona metropolitană). Este situat pe versantul muntelui Medvednica și pe malul râului Sava, la o altitudinee de 120 m. Amplasarea favorabilă din punct de vedere geografic în partea de sud-vet a bazinului panonic, care se extinde spre regiunile alpină, dinarică, adriatică și panonică, oferă cea mai bună legătură de trafic între Europa centrală și Marea Adriatică.

Poziția în trafic, concentrarea industrială (prelucrarea metalului, electricitate, textile, industria chimică, farmaceutică, tipografică și a pielii, prelucrarea lemnului, industria hârtiei etc.), instituțiile sale științifice și tradiția industrială sublinează poziția sa economică fruntașă. Orașul este relativ prosper după standardele est-europene, cu toate că veniturile medii și prețurile sunt mai mici decât în vest.

În Zagreb se află instituțiile administrative centrale ale statului (legislative, judiciare, executive, monetare, de apărare, de sănătate, culturale, educaționale ș.a.m.d.).

Zagreb

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ City of zagreb 2006”. City of Zagreb, Statistics Department. http://www.zagreb.hr/zgstat/o_zagrebu_stat.html. Accesat la 25 ianuarie 2008. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Zagreb