Piața Universității

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Acest articol se referă la Piața Universității din București. Pentru alte sensuri, vedeți Piața Universității (dezambiguizare).
Piața Universității
Piata Univ.jpg
Piaţa Universității din Bucureşti, vedere spre sud-vest
Date geografice
LocalitateBucurești
Sector1, 2 și 3
Date sociale
Denumire din1857[1]

Piața Universității este o piață importantă în București. Se află în centrul capitalei; forma sa este influențată de modelul haussmannian de „Mare-Intersecție” (La Grande Croisee), delimitând axele nord-sud și est-vest, astfel încât să se încurajeze modernizarea urbană prin influența pariziană.

Aici se găsesc clădirile Universității București, Teatrului Național "I. L. Caragiale" și Hotelului Intercontinental.

Aici au avut loc evenimentele din primăvara anului 1990, între 13 și 15 iunie 1990, în timpul guvernării FSN.

Clădiri și monumente[modificare | modificare sursă]

Clădiri și monumente Istorie și funcțiune
Universitatea București
Universitatea din Bucuresti din Piata Universitatii.jpg
Universitate de stat din București și una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din România. Fondată în 1864, Universitatea din București este a doua universitate modernă a României, după Universitatea din Iași. Mai mulți absolvenți ai Universității s-au afirmat ca personalități de seamă: profesori și cercetători la alte universități din lume, membri ai Academiei Române și ai unor academii din alte țări, scriitori, politicieni (parlamentari, miniștri, prim-miniștri, președinți), diplomați etc. O parte din facultățile Universității sunt amplasate în Palatul Universității din Piața Universității.
Palatul Suțu
Palatul Sutu - Poarta.jpg
A fost construit la porunca postelnicului Costache Gr. Suțu, palatul a fost ridicat între anii 1833-1835, în stil neogotic, după planurile arhitecților vienezi Conrad Schwink și Johann Veit. Clădirea, declarată monument istoric (cod LMI B-II-m-A-18221), găzduiește în prezent Muzeul Municipiului București.
Teatrul Național
„Ion Luca Caragiale”

Teatrul National Bucuresti.jpg
Teatrul Național "I. L. Caragiale" este o instituție publică culturală, aflată în subordinea Ministerului Culturii și Cultelor. Este situat în centrul capitalei, vizavi de Universitate. Actuala clădire a teatrului a fost inaugurată în versiunea ei originală în decembrie 1973 [2], modificată apoi considerabil în 1983-84, revenindu-se la forma inițială exterioară în 2012-2014.
Statuia lui
Mihai Viteazul

20140818 București 022.jpg
Statuia lui Mihai Viteazul este o statuie ecvestră din Piața Universității, operă a sculptorului francez Albert-Ernest Carrier-Belleuse (1824-1887) și este primul monument de această factură din Capitală. Materialul documentar necesar pentru realizarea lucrării i-a fost trimis sculptorului de către Alexandru Odobescu și Theodor Aman. În 1873, statuia de bronz finalizată și soclul de marmură au fost aduse de la Paris la București.

Statuia a fost dezvelită la 8 noiembrie 1874, în ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, în piața din fața Academiei (în prezent Palatul Universității) pe locul altarului fostei mănăstiri Sfântul Sava[3] (ctitorită în secolul al XVI-lea de către Ștefan Cantacuzino), în prezența familiei domnitoare, a membrilor guvernului, a corpului diplomatic, a Mitropolitului Nifon, a primarului Gheorghe Manu, a unui numeros public.

Statuia lui
Ion Heliade-Rădulescu

Bucharest university.jpg
Statuia lui Ion Heliade Radulescu a fost realizată din marmură de Ettore Ferrari și dezvelită la 21 noiembrie 1880[4][5] la numai nouă ani de la moartea fondatorului Academiei Române. Statuia este înscrisă în Lista monumentelor istorice 2010 - Municipiul București - la nr. crt. 2377, cod LMI B-III-m-A-20058[6]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Retro: Piata Universitatii - acum si acum... 100 de ani”. 
  2. ^ www.cimec.ro
  3. ^ Șerban Caloianu și Paul Filip: Monumente Bucureștene, București 2009
  4. ^ Șerban Caloianu și Paul Filip: Monumente Bucureștene, București, 2009
  5. ^ Gheorghe Parusi: Cronologia Bucureștilor, Editura Compania, 2007
  6. ^ Lista monumentelor istorice 2010 Municipiul București

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Piața Universității


44°26′08″N 26°06′08″E / 44.4355088°N 26.1022302°E