Lucian Dunăreanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Lucian Dunăreanu
Date personale
Născut (44 de ani)
Ploiești
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
OcupațieActivist pentru drepturile LGBT
Activitate
DomiciliuCluj-Napoca
ReprezentantPRIDE România

Lucian Dunăreanu (n. 22 noiembrie 1977, Ploiești), a construit și dezvoltat încă din anii 2000 comunitatea locală LGBTQ din Cluj și este unul dintre cei mai prolifici activiști români pentru drepturile LGBT. Este totodată directorul executiv al organizației Be An Angel, actuala PRIDE România.[1]

Activitate[modificare | modificare sursă]

Din 2004 Lucian Dunăreanu organizează Serile Filmului Gay, festival internațional de film destinat comunității LGBT din Cluj-Napoca. Dunăreanu este editorul primei reviste LGBT din România, Angelicuss; și a fost și redactorul șef al revistei Switch, revistă care și-a încetat activitatea.

Dunăreanu este proprietarul grupului muzical Veverițele Vesele (fost Toxice), prima trupă de drag din România, trupă care, de altfel, a participat la show-urile Mondenii și Românii au talent, dar și la preselecția națională pentru Eurovision. Sloganul Veverițelor Vesele este: „Drag queen / travesti-ul este o artă și nu are nimic de a face cu orientarea sexuală”.

Pe lângă aceste activități, Lucian Dunăreanu a participat la campanii de prevenire și conștientizare cu privire la infecțiile cu transmitere sexuală ( ITS / HIV/SIDA) cât și a campaniei de vizibilitate a comunității "Suntem AICI".

Din 2002 este organizatorul petrecerilor gay din Cluj (Delirio și KIKI CIRCUIT) și totodată proprietarul cluburilor Delirio din Sibiu, Timișoara și Cluj-Napoca.[2][3]

Împreună cu colegii de la Angelicuss, Lucian Dunăreanu a inițiat campania „Noi doi, legal!” prin care au cerut legalizarea parteneriatelor civile în România, iar din 2017, ca președinte al organizației PRIDE România, a inițiat și este organizatorul festivalului comunitar Cluj Pride,[4] festival ce cuprinde totodată și marșul de tip pride, singurul până acum din Transilvania.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Camelia Jula (). „Oameni în curcubeu. Prin cultură, împotriva zidurilor”. Think Outside the Box. 
  2. ^ Florin Moldovan (). „Povestea cutremurătoare de viață a unui gay? Nu, povestea de viață a unui om deosebit: Lucian Dunăreanu”. Ziar de Cluj. 
  3. ^ Adnana Mocian (). „Succes în lumea prejudecăților. Povestea singurului club de gay din Cluj”. Ziua de Cluj. 
  4. ^ Florin Moldovan (). „Cu sau fără voia Primăriei, membrii comunității LGBT sunt deciși să participe la marșul Cluj Pride”. Ziar de Cluj. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]