Lucian Dunăreanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Lucian Dunăreanu
Date personale
Născut (42 de ani)
Ploiești
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
OcupațieActivist pentru drepturile LGBT
Activitate
DomiciliuCluj-Napoca
ReprezentantPRIDE România

Lucian Dunăreanu (n. 22 noiembrie 1987, Ploiești) este unul dintre cei mai prolifici activiști români pentru drepturile LGBT și directorul executiv al organizației Be An Angel, actuala PRIDE România.[1]

Activitate[modificare | modificare sursă]

Din 2004 Lucian Dunăreanu organizează Serile Filmului Gay, festival destinat comunității LGBT din Cluj-Napoca. Festivalul include, printre altele, competiția Miss Travesty și Gala Premiilor Gay. Dunăreanu este editorul primei reviste LGBT din România, Angelicuss; a fost și editorul revistei Switch, revistă care și-a încetat activitatea.

Dunăreanu este proprietarul grupului muzical Veverițele Vesele (fost Toxice), prima trupă de drag din România, trupă care, de altfel, a participat la show-urile Mondenii și Românii au talent, dar și la preselecția națională pentru Eurovision. Sloganul Veverițelor Vesele este: „Drag queen este o artă și nu are nimic de a face cu orientarea sexuală”.

Pe lângă aceste activități, Dunăreanu participă la campanii de prevenție a SIDA și este proprietarul clubului Delirio, singurul de acest gen din Cluj-Napoca.[2][3]

Împreună cu colegii de la Angelicuss, Lucian Dunăreanu a inițiat campania „Noi doi, legal!” prin care au cerut legalizarea parteneriatelor civile în România, iar din 2017 a inițiat și este organizatorul principal al festivalului comunitar Cluj Pride,[4] festival ce cuprinde totodată primul marș de tip pride din Transilvania.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Camelia Jula (). „Oameni în curcubeu. Prin cultură, împotriva zidurilor”. Think Outside the Box. 
  2. ^ Florin Moldovan (). „Povestea cutremurătoare de viață a unui gay? Nu, povestea de viață a unui om deosebit: Lucian Dunăreanu”. Ziar de Cluj. 
  3. ^ Adnana Mocian (). „Succes în lumea prejudecăților. Povestea singurului club de gay din Cluj”. Ziua de Cluj. 
  4. ^ Florin Moldovan (). „Cu sau fără voia Primăriei, membrii comunității LGBT sunt deciși să participe la marșul Cluj Pride”. Ziar de Cluj. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]