Mark Gitenstein

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mark Gitenstein
Date personale
Născut (78 de ani) Modificați la Wikidata
Montgomery, Alabama, SUA Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațiediplomat Modificați la Wikidata
Ambasadorul SUA în România
În funcție
2009 – 2012
Precedat deNicholas Taubman
Succedat deHans G. Klemm

PremiiOrdinul național „Steaua României”
Partid politicD
Alma materDuke University
Indian Springs School[*][[Indian Springs School (school in Indian Springs Village, Alabama, United States)|​]]

Mark H. Gitenstein (n. , Montgomery, Alabama, SUA) a fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în România din 2009 până în data de 14 decembrie 2012. A fost nominalizat de președintele Barack Obama pe 11 iunie 2009[1] și a fost confirmat de Senatul Statelor Unite ale Americii pe 8 iulie 2009.[2] Și-a încheiat mandatul în decembrie 2012.[3]

Mandatul de ambasador în România[modificare | modificare sursă]

Cotidianul românesc de limbă engleză Nine O' Clock l-a desemnat pe ambasadorul Gitenstein drept „diplomatul străin al anului 2011”.[4] Mark Gitenstein și-a concentrat eforturile asupra consolidării relațiilor SUA cu România în mai multe domenii, îndeosebi în lupta împotriva corupției, creșterea transparenței și consolidarea statului de drept.[5][6] A promovat activ dezvoltarea piețelor de capital din România, precum și importanța existenței unui mediu de afaceri corect și transparent pentru toți investitorii.[7] Totodată, a încurajat o mai mare implicare a sectorului privat în companiile de stat, inclusiv introducerea unui nou cod de guvernare corporatistă pentru companiile de stat.[8] Pentru a promova schimbare socială, Mark Gitenstein a colaborat cu TechSoup Romania la crearea proiectului Restart Romania, menit să demonstreze puterea internetului și a rețelelor de comunicare socială în eforturile de identificare a unor soluții la probleme legate de dreptate socială, de susținere a transparenței instituțiilor publice și de promovare a eforturilor cetățenilor de a combate corupția din România.[9][10] Negocierea și semnarea Acordului dintre România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România Arhivat în , la Wayback Machine. au avut loc în timpul mandatului său de ambasador.[11][12] Mark Gitenstein a mers în Afganistan de trei ori pentru a se întâlni cu militarii români și americani.[13][14] Ca ambasador a susținut drepturile numeroasei populații de romi din România.[15][16]

Ambasadorul Gitenstein s-a pronunțat în sensul restituirii lăcașurilor de cult ale Bisericii Române Unite cu Roma, confiscate în timpul regimului comunist și date în folosința Bisericii Ortodoxe Române. În data de 13 februarie 2012 s-a întâlnit în această chestiune cu patriarhul Daniel, care a arătat că inițiativa reluării dialogului cu Biserica Română Unită cu Roma a fost luată de Biserica Ortodoxă Română încă din iulie 2010.[17][18]

Origini și studii[modificare | modificare sursă]

Mark Gitenstein are origini românești. Bunicii săi au emigrat din Botoșani[19], România, în secolul al XIX-lea.[20][21] A urmat liceul Indian Springs School din Indian Springs, Alabama, absolvind în 1964.[22] A urmat Duke University și Georgetown Law School. Este căsătorit cu Elizabeth (Libby) Gitenstein și are trei copii și cinci nepoți.[23]

Carieră[modificare | modificare sursă]

Anterior, a fost partener la firma de avocatură Mayer Brown, începând din 1989,[24] și cercetător principal („nonresident senior fellow”) la Brookings Institution.[25] De asemenea, a fost membru al consiliului consultativ al echipei de tranziție a președintelui ales Barack Obama.[26]

Înainte de a lucra pentru Mayer Brown, Mark Gitenstein a fost consilier juridic (1987-1989) și consilier juridic al minorității (1981-1987) al Comisiei Juridice a Senatului SUA, lucrând pentru Joe Biden, pe atunci membru al Senatului SUA. A fost de asemenea consilier juridic al Comisiei pentru servicii de informații a Senatului SUA (1975-1978).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Officially In: Mark Gitenstein to Bucharest”. Accesat în . 
  2. ^ „Mark Gitenstein, Confirmed as US Ambassador to Romania”. Accesat în . 
  3. ^ Înlocuitorul lui Gitenstein la Ambasada SUA a avut "consultări" cu Ponta, 8 ianuarie 2013, Ovidiu Bărbulescu -Mediafax, Gândul, accesat la 4 mai 2014
  4. ^ „Nine O'clock handed out "the Persons of the Year 2011" Awards”. Nine O’clock. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Miruna Badea (). „Ambasadorul SUA la București: Salut raportul MCV, împărtășesc îngrijorările CE legate de imunitate și prescripție”. Gandul. Accesat în . 
  6. ^ Anne-Marie Blăjan (). „Mark Gitenstein, ambasadorul SUA: Oamenii au dreptul de a NU fi conduși de o elită puternică, comunistă sau nu, reprezentată de moguli sau "băieți destepți", aflată în slujba propriilor interese”. Hotnews. Accesat în . 
  7. ^ I.R. (). HotNews http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-11962678-mark-gitenstein-daca-90-dintre-romani-nu-cred-sistemul-achizitii-publice-face-investitorii-americani.htm. Accesat în .  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ „Ambasadorul SUA: Guvernul roman foloseste companiile de stat ca pusculite”. ProTV. Accesat în . 
  9. ^ Ionut Balan (). „Castigatorii competitiei Restart Romania premiați de ambasadorul SUA”. chip online.ro. Accesat în . 
  10. ^ R.M. (). „Mark Gitenstein: Daca abordati in Romania nesanctionarea parcarilor ilegale puteti incepe sa rezolvati problema coruptiei”. Accesat în . 
  11. ^ „CRONOLOGIE: Acordul privind scutul ar putea fi semnat în timpul vizitei americane a președintelui Băsescu”. Mediafax. . Accesat în . 
  12. ^ „Acordul România - SUA privind scutul antirachetă, făcut public”. România liberă. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ „Basescu le-a făcut o vizita surpriza militarilor romani din Afganistan”. ProTV.ro. Accesat în . 
  14. ^ „Mark Gitenstein, ambasadorul SUA: Mulțumesc trupelor românești din Afganistan”. Cronica română. . Accesat în . [nefuncțională]
  15. ^ „Ambasada SUA, îngrijorată de situația romilor din Baia Mare”. Realitatea TV. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ Stefania Avram (). „Ambasadorul SUA in Romania a vizitat pungile de saracie din Baia Mare”. Informatia zilei. Arhivat din original la . Accesat în . 
  17. ^ Un grup de amabasadori la Patriarhie, basilica.ro, 13 februarie 2012.
  18. ^ Un grup de ambasadori la Patriarhie, catholica.ro, 14 februarie 2012.
  19. ^ Ambasadorul SUA la București s-a recules la mormintele străbunicilor din Botoșani
  20. ^ „U.S. Nominated Ambassador To Romania To Focus On Corruption, International Adoptions”. www.mediafax.ro. Accesat în . 
  21. ^ „Mark Gitenstein: Biography”. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  22. ^ „Alumni Tour to Romania”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  23. ^ „Biography of Ambassador Mark H. Gitenstein”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  24. ^ „Mayer Brown - Mark H. Gitenstein”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  25. ^ „Contributors”. 
  26. ^ „Obama Names Transition Team”. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]