Ed, Edd și Eddy (sezonul 1)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ed, Edd și Eddy (sezonul 1)
Ed, Edd n Eddy's The Complete First Season.jpg
Coperta DVD-ului primului sezon
Țara de origine Canada
Statele Unite
Nr. de episoade 26
Difuzare
Canal TV original Cartoon Network
Premiera 02018-01-04 4 ianuarie – 29 martie 1999 (1999-03-29)
Distribuire pe discuri
Data lansării pe DVD
Regiunea 1 10 octombrie 2006[1]
Regiunea 4 18 iulie 2007[2]
Cronologie
← Precedat de
Urmat de →
Sezonul 2
Lista episoadelor din Ed, Edd și Eddy

Primul sezon din serialul Ed, Edd și Eddy a fost difuzat în Statele Unite între 4 ianuarie 1999 și 29 martie 1999 pe Cartoon Network, iar în Regatul Unit primul episod a fost difuzat pe 15 martie 1999.

Lansare pe DVD-uri[modificare | modificare sursă]

Între 2005 și 2007 au fost lansate 3 DVD-uri: două jumătăți intitulate Edifying Ed-Ventures (română Aventurile Ed-ificatoare), lansat pe 10 mai 2005,[3] respectiv Fools' Par-Ed-Ise (română Paradisul Fraiezilor) pe 21 martie 2006.[4] Sezonul complet și-a făcut apariția pe 10 octombrie 2006.[5]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Matt Hill, Samuel Vincent și Tony Sampson au dat glas personajelor Ed, Dublu D și Eddy. David Paul Grove l-a dublat pe Jonny, iar Keenan Christenson pe Jimmy. La fel pentru Sarah (Janyse Jaud), Kevin (Kathleen Barr), Nazz (Tabitha St. Germain), Rolf (Peter Kelamis), May (Erin Fitzgerald), Marie (Kathleen Barr) și Lee (Janyse Jaud)[6]

Recepție[modificare | modificare sursă]

Primul sezon din Ed, Edd și Eddy a fost în SUA unul din desenele cu cele mai mari ratinguri de pe Cartoon Network.[7] Rămâne cea mai lungă serie originală a CN, și în prezent este cel mai lung serial animat produs în Canada.[7][8] Conform Lindei Simensky de la revista canadiană Take One, sezonul 1 „s-a descurcat remarcabil în ceea ce privește rating-ul”.[9] Revista Animation World a dedicat o recenzie pozitivă sezonului, lăudând structura narativă, animația și umorul, cu câțiva dintre recenzori „râzând cu lacrimi”, numindu-l un „serial proasppăt cu moduri de abordare diferite”.[10] Antonucci a câștigat Premiul Reuben pentru „Cel mai bun serial animat televizat” pentru acest sezon.[11]

Episoadele[modificare | modificare sursă]

În descrierea episoadelor apare titlul tradus în limba română de studioul de dublaj.

EP# Titlu original Premiera
1 „The Ed-Touchables / Nagged to Ed” 4 ianuarie 1999 (1999-01-04)

The Ed-Touchables: Lucruri lipsesc din orașul cul-de-sac, printre care lupa lui Double D și păpușa lui Sarah. Ezii încearcă să rezolve misterul pentru bani.


Cicăleală: Expediția lunară după insecte a lui Double D se transformă într-un coșmar când Ezii sfârșesc blocați în parcul de rulote ca oaspeți ai surorilor Kanker, care s-au mutat recent în cartier. 
2 „Pop Goes the Ed / Over Your Ed” 11 ianuarie 1999 (1999-01-11)

Ed pus la apă: Fiind caniculă, Ezii decid să vină la petrecerea cu aspersoare a lui Nazz. După ce și-au pierdut slipii (mâncați, intrați la apă), rămân în piscină până la miezul nopții, înghețând de frig.


Ed cel șmecher: Ezii au pus la o farsă banală, dar Ed distruge totul. Ezii sugerează să-l spele pe Ed și îi dau o nouă înfățișare. Totul merge bine până apar surorile Kankers. 
3 „Sir Ed-a-Lot / A Pinch to Grow An Ed” 18 ianuarie 1999 (1999-01-18)

Ciupește și crește un Ed: Edd și Eddy sunt pregătiți pentru o nouă zi de făcut farse, dar Ed este ocupat cu îngrijirea surorii sale Sarah, care joacă rolul de regină. Ceilalți doi ajung la casa lui Ed iar Sarah se poartă cu toți trei de parcă ar fi argați. Când vine prințul Jimmy, lucrurile scapă de sub control.


Sir Ed: Eddy este batjocorit din cauză că este scund, așa că Dublu D îi confecționează o pereche de „ciubote cu lift”. Totul merge bine până apar surorile Kankers. 
4 „Read All About Ed / Quick Shot Ed” 25 ianuarie 1999 (1999-01-25)

Cititi Totul Despre Ed: Eddy este trezit de Rolf care tunde iarba din fața casei lui Eddy cu tractorul. Dublu D aduce în discuție idea împărțirii ziarelor, pe care Eddy o transformă într-o afacere. După ce realizează că este greu să împartă ziarele manual, construiesc o mașinărie care le împarte automat, cu Ed conducând-o. Aceasta se lovește de trotuar iar mașinăria se strică. Mai mult, începe să plouă, iar ziarele li se topesc.


Ed Fotograf: Ezii găsesc în podul lui Eddy o cameră de fotografiat cu care plănuiesc să facă poze fiecărui copil din vecini pentru a le include într-un calendar pe care să-l vândă acestora. Planul lor se dovedește greu de pus în aplicare. Cei trei sunt urmăriți de Kevin până la canalizare, care îi duce pe Ezi la parcul de rulote unde se află și rulota surorilor Kankers. Aceștia sfârșesc puși pe sfoară și macheați, cu Jimmy și Sarah făcându-le o poză. 
5 „An Ed Too Many / Ed-n-Seek” 1 februarie 1999 (1999-02-01)

Trifoi Cu 4 Ed: Sarah se îndrăgoște de Edd, și îl urmează oriunde merg Ezii, spre disperarea lui Eddy. El și Ed reușesc să pună capăt problemei împăcându-i pe Sarah și Jimmy.


De-A V-Ati Ascuns: Copii din cul-de-sac se joacă de-a v-ați ascunselea, iar Ezii participă la joc. 
6 „Look Into My Eds / Tag Yer Ed” 8 februarie 1999 (1999-02-08)

Ed la lupte: Double D primește în cutia poștală un manual de psihologie, cu o morișcă hipnotizatoare. Eddy decide să preia cu ajutorul ei controlul copiilor din Cul-de-sac.


Privește în ochii lui Ed: Double D este ridiculizat din cauză că este slab, așa că Eddy decide să-l facă mai dur. Ed și Eddy îl supun pe Edd la un program de antrenament. 
7 „Dawn of the Eds / Virt-Ed-Go” 15 februarie 1999 (1999-02-15)

Ed și roboții: Ed vrea să vadă cel mai nou film științifico-fantastic, Robot Rebel Ranch, dar este interzis copiilor sub optsprezece ani. Cei trei încearcă să se furișeze pe o bicicletă. Ed le povestește cum începe filmul, ceilalți doi ascultându-l. Nefiind atenți la drum, ajung la groapa de gunoi, unde imaginația lor o ia razna, având impresia că sunt pe o planetă extraterestră.


Clubul Ed: Eddy scoate o monedă de 25 de cenți dintr-un canal cu ajutorul unei sfori la capătul căreia a pus o gumă mestecată. Moneda este furată de o pasăre, iar aceștia încearcă să construiască un club intr-un copac, Joe's Clubhouse, cu scopul de a percepe taxe de membru, făcându-i și reclamă prin împărțirea de pliante în cartier. Surorile Kanker le fură clubul, Ezii încearcă să-l recupereze aruncând în ele cu baloane cu apă, care nu s-au spart. Kankers le aruncă înapoi și îi udă leoarcă. 
8 „Who, What, Where, Ed! / Keeping Up with the Eds” 22 februarie 1999 (1999-02-22)

Cine, ce, unde, Ed!: Ezii sunt flămânzi, iar Eddy se pregătește să prepare o omletă. Ed sparge din greșeală toate ouăle. Merg la Rolf pentru a-i cere o găină. Acesta le dă un ou cerând în schimb rumeguș. Încercând să obțină mai ușor cât mai mult rumeguș, stabilesc o serie de schimburi cu ceilalți copii din cartier .


Ține pasul cu Ed: Tatăl îi cere lui Edd să tundă iarba. Ed și Eddy vor să-l ajute, dar după ce Ed distruge peluza, Eddy folosește îngrășământul tatălui său, Montezuma's Free Range Manure, pentru ca iarba să crească instant, și se apucă să tundă iarba vecinilor pentru bani. 
9 „Fool on the Ed / A Boy and His Ed” 1 martie 1999 (1999-03-01)

Ed cel păcălit: Eddy este maestrul farselor până apare un farsor misterior autointitulat „Maestrul Farselor” păcălește toți copii din cul-de-sac.


Un Baiat Si Ed-ul Lui: Kevin le spune Ezilor că vrea să le dea ceva, dar Eddy nu îl crede și îl trimite să plimbe ursul. După ce află că Kevin chiar voia să le dea ceva, smarfăfălci, tatăl său lucrând într-o companie de dulciuri și păstrând multe în garaj, Ezii încearcă să devină prietenii lui Kevin pentru a pune mâna pe ele. 
10 „Laugh Ed Laugh / It's Way Ed” 8 martie 1999 (1999-03-08)

Rîzi Ed, Rîzi: Ezii au venit cu o scamatorie grozavă, dar toți copii din cul-de-sac lipsesc. Ei merg să investigheze și află că orașul a fost cuprins de o epidemie de varicelă. Ezii sunt singurii care nu au contactat-o, iar Eddy înnebunește pentru că nu mai are pe cine păcăli.


E Super, Ed: Copii din cartier merg pe picioroange și le spun Ezilor că sunt ultima modă. Merg acasă și își fac propriile picioroange, dar copii deja poartă pălării cu o minge legată cu o sfoară. Săturându-se să rămână în urmă, își creează propriul stil. Totuși, ceilalți copii sunt înaintea lor tot timpul. 
11 „Eds-Aggerate / Oath to an Ed” 15 martie 1999 (1999-03-15)

Eds-Aggerat: După ce o farsă sfârșește teribil, fotoliul lui Kevin fiind împușcat, Eddy minte și îi spune că „Băieții Mucky” au făcut-o. L-a convins pe Kevin, care împreună cu toți copii din cartier pornește în căutarea Băieților Mucky.


Juramantul Unui Ed: Ezii poartă haine noi, de-abia cumpărate de la magazin. Ed și Eddy le udă și se distrug. Pentru a face rost de haine noi se alătură organizației „Cercetașilor Urbani” cu scopul de a primi uniforme, dar Ed și Eddy încalcă toate cerințele probelor. 
12 „A Glass of Warm Ed / Flea-Bitten Ed” 22 martie 1999 (1999-03-22)

Sticla Lui Ed Cel Fierbinte: O noapte liniștită în Cul-de-sac este întreruptă atunci când Edd își dă seama că Ed este un somnambul și mănâncă mâncarea tuturor copiilor din oraș în timp ce ei dorm.


Edz-agregat: Ezii își deschid o afacere de îngrijire și curăță animalele murdare ale lui Rolf. Totul merge vine până când se descoperă că Ed este alergic la iepuri. 
13 „Button Yer Ed / Avast Ye Eds” 29 martie 1999 (1999-03-29)

Ed fără glas: Ed distruge ușa de la intrare, iar o muscă intră în casă. Ea ajunge Eddy încearcă să o prindă dar ea ajunge în gâtul lui, pierzându-și vocea,


Avansați Edzi: După ce farsa cu scrânciobul cu o roată de cauciuc dă greș, Ezii pornesc în croazieră și îi convinge pe copii, în special pe Jimmy și Jonny, să se alăture. Totul merge bine până surorile Kankers, deghizate ca pirate, le distrug croaziera (și îi pupă). 

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Ed, Edd 'N Eddy: The Complete First Season (1999)”. Amazon.com. 
 2. ^ Ed, Edd N Eddy Season 1”. Madman.com.au. Madman Entertainment. http://b2b.madman.com.au/actions/catalogue.do?method=view&releaseId=8125. Accesat la 10 iulie 2012. 
 3. ^ Ed, Edd 'n' Eddy — Season 1, Vol. 1 (1999)”. Amazon.com. http://www.amazon.com/Ed-Edd-Eddy-Season-Vol/dp/B0007MSU2G. Accesat la 28 mai 2011. 
 4. ^ Ed, Edd 'n' Eddy, Vol. 2 - Fools Par-Ed-Ise (1999)”. Amazon.com. http://www.amazon.com/Ed-Edd-Eddy-Vol-Par-Ed-Ise/dp/B000CQM4II. Accesat la 28 mai 2011. 
 5. ^ Ed, Edd 'N Eddy: The Complete First Season (1999)”. Amazon.com. http://www.amazon.com/Ed-Edd-Eddy-Complete-Season/dp/B000GETU2E. Accesat la 28 mai 2011. 
 6. ^ Ed, Edd n Eddy Season 1 Credits
 7. ^ a b Kapko, Matt (16 noiembrie 2009). „Ed, Edd 'n Eddy's Big Picture Show Premiers in the U.S.”. Animation World Network. http://www.awn.com/news/television/ed-edd-n-eddy-s-big-picture-show-premiers-us. Accesat la 30 aprilie 2011. 
 8. ^ Grove, Chris (15 iunie 2007). „CN/D3 Unleash New Ed, Edd n Eddy Game”. Animation Magazine. http://www.animationmagazine.net/article/6990. Accesat la 26 mai 2011. 
 9. ^ Simensky, Linda (22 iunie 1999). „Ed, Edd 'n' Eddy: Three Guys, One 'Toon”. Take One. 
 10. ^ Shumway, Matt; Wayne, Lamont (1 iunie 1999). „Ed, Edd n Eddy: A Unique Approach”. Animation World Magazine (4.3). http://www.awn.com/mag/issue4.03/4.03pages/SCAD_EEE.php3. Accesat la 31 iulie 2007. 
 11. ^ Animation World News: Awards”. Animation World Magazine (4.3). http://www.awn.com/mag/issue4.03/4.03pages/4.03awards.php3. Accesat la 12 mai 2012. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]