Wikipedia:Pagină protejată

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Padlock.svg

Administratorii au dreptul de a proteja pagini sau imagini împotriva modificării, astfel încât acestea să poată fi modificate doar de către utilizatori cu drepturi speciale. Utilizatorilor care nu au drepturile necesare pentru modificare li se prezintă o legătură intitulată „Sursă pagină” în loc de legătura uzuală „Modifică pagina”. Administratorii trebuie să folosească acest drept cât mai puțin posibil.

Protejare

Protejarea permanentă este folosită pentru:

 • Logo-ul site-ului și paginile despre drepturile de autor.
 • Paginile utilizatorilor de tip css și js sunt protejate automat. Numai utilizatorul și administratorii de interfață pot edita aceste pagini.

Protejarea temporară este folosită pentru:

Ca regulă generală, paginile nu trebuie protejate pe o perioadă mare de timp, iar paginile de discuție nu se protejează.

Dispute legate de conținutul articolului

Cu excepția cazurilor clare de vandalism sau cele cu impact legal, cum ar fi încălcarea drepturilor de autor sau defăimare, paginile protejate în cazul unui conflict de editare sunt protejate în versiunea în care se întâmplă să fie în momentul protejării. Potejarea paginii în timpul unui conflict de editare nu înseamnă aprobarea versiunii curente. Editorii nu trebuie să ceară protejarea unei anumite versiuni sau revenirea la o altă versiune dacă pagina a fost deja protejată, ci să participe la rezolvarea disputei pe pagina de discuții asociată articolului.

Adminii care sunt implicați într-un conflict de editare nu trebuie să protejeze paginile, cu excepția cazurilor de vandalism sau defăimare. Adminii nu trebuie să editeze paginile protejate decât dacă există un consens asupra schimbării sau, schimbarea nu are legătură cu disputa. Totuși, acest lucru trebuie făcut cu precauție și orice schimbare a articolului trebuie anunțată pe pagina de discuții.

Protejarea formatelor

Anumite elemente reutilizabile de interfață primesc un nivel special de protecție în cazul în care sunt utilizate pe scară largă și orice modificare a lor ar avea impact mare. Protejarea formatelor este de regulă permanentă și se aplică în următoarele cazuri:

 • Pagini foarte vizibile cum ar fi Pagina principală, pentru a preveni vandalismul. Acest lucru include și formatele folosite în aceste pagini.
 • Întreg spațiu de nume MediaWiki, pagini care țin de interfața și administrarea sistemului.
 • Formate sau module LUA transcluse în numeroase pagini (de regulă, formatele sau modulele cu cel puțin 500 de transcluderi sunt eligibile pentru acest nivel de protejare).

Semiprotejare

Semiprotejarea permanentă este folosită pentru:

 • Paginile vandalizate des.
 • La cerere, paginile de utilizator (dar nu și paginile de discuție).

Semiprotejarea temporară este folosită pentru:

 • Prevenirea vandalismului atunci când blocarea utilizatorilor individuali nu este o soluție potrivită din moment ce o rată ridicată de vandalism provine de la o arie largă de adrese IP.
 • Paginile de discuție întrerupte de comentarii nepotrivite; acest lucru trebuie făcut rareori deoarece împiedică utilizatorii noi sau anonimi să ia parte la discuții.

Semiprotejarea nu trebuie folosită pentru:

 • Prevenirea vandalismului înainte ca acesta să aibă loc.
 • Într-o dispută dintre utilizatori autentificați și utilizatori anonimi, cu intenția de a bloca utilizatorii anonimi.
 • Doar cu scopul de a împiedica utilizatorii anonimi să modifice paginile.

Notă pentru administratori: ca toate protejările, semiprotejarea trebuie considerată ca o măsură de luat numai dacă toate celelalte măsuri au eșuat. Menționați explicit „semiprotejare” la descriere modificări în jurnalul de protecții pentru distingerea de o protejare completă.

Procedură

 1. Protejați pagina, motivat.
 2. Adăugați {{protejat}} sau alt format potrivit (v. Categorie:Formate protejare) în antetul paginii protejate temporar și specificați acest fapt în câmpul „Descrierea modificărilor”. Acest format adaugă automat pagina în Categorie:Pagini protejate.
 3. Încercați să aplanați conflictul între părțile participante.
 4. Scoateți protejarea (motivând acest lucru) odată ce conflictul a fost încheiat.
 5. Ștergeți {{protejat}} din antetul paginii protejate și menționați această acțiune la descriere modificări.

Urmăriți și arhiva protejărilor pentru a sesiza paginile protejate de mult timp sau protejările / deprotejările recente.

Imaginile de pe prima pagină

Imaginile de pe prima pagină devin deseori țintele vandalismelor, fiind înlocuite cu imagini șocante ce afectează credibilitatea proiectului. Ca metodă de siguranță, imaginile sunt protejate cât timp apar pe prima pagină.

Vă rugăm să protejați și să adăugați imaginilor de pe pagina principală formatul {{PPprotecție}}. Acesta va adăuga imaginea în Categorie:Imagini protejate pagina principală. De obicei pe prima pagină sunt 4 sau 5 imagini, câteva din ele provenind de la Wikimedia Commons.

Vezi și