Skateboard

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Skateboarder în aer

Skateboardingul a luat naștere în 1950 când, în California câțiva surferii au venit cu ideea de a încerca să practice surf pe stradă. Nimeni nu știa cu adevarat cum să construiască o placă adecvată așa că mai mulți oameni și-au unit ideile și luat nastere skateboardul. Invenția este proclamată de mai mulți oameni, dar nimic nu poate fi dovedit clar.

Primii skateri au început cu bucăti de lemn, având atașate roți de role sub. După cum vă imaginați o gramadă de oameni s-au accidentat in primii ani ai skatebordingului! Era un sport care abia se născuse și începea să fie descoperit. Acele lemne s-au transformat în scânduri și în cele din urmă companiile au început să producă plăci din straturi presate de lemn, similare plăcilor de azi.

În 1963, skateboardingul devenise deja foarte cunoscut și companii precum Jack’s, Hobie si Makaha au început sa țina competiții de skate. În tot acest timp skateboardingul se practica ca downhill, slalom sau freestyle. Torger Johnson, Woody Woodward și Danny Berer erau unii dintre cei mai cunoscuți skateri ai vremii, dar ceea ce făceau arata complet diferit fată de zilele noastre. Stilul lor pe skate, numit “freestyle”, era asemăntor cu baletul sau patinele pe un skate. În 1965, popularitatea skatebordingului s-a prăbusit. Majoritatea oamenilor începusera să accepte că skateboardingul era o modă trecătoare. Companiile de skateboard au dat faliment, iar cei ce au continuat să practice sportul au trebuit să-și confecționeze, din nou singuri skateurile.

In ciuda aparentelor oamenii au continuat sa se dea chiar daca componentele erau greu de gasit si placile facute acasa. Skaterii foloseau roti de lut care erau foarte periculoase si greu de controlat. In 1972, Frank Nasworthy a inventat rotile de urethan pentru skateboard, care erau similare cu cele de azi. Compania lui numita, Cadillac Wheels, si inventia a captat interesul pentru skateboarding printre surferi si cei tineri. In vara anului 1975, skateboardingul a captat un avans uimitor spre sportul care este azi. In Del Mar, California un concurs de slalom si freestyle a avut loc la “Ocean Festival”. In acea zi Zephyr team a aratat lumii ce poate fi skateboardingul. Zephyr Team era alcatuita din multi membri, printre cei mai cunoscuti fiind: Tony Alva, Jay Adams si Stancy Peralta care au dus skateboardingul mai sus de un hobby si l-au transformat in ceva serios si distractiv.

In 1978, doar la cativa ani de la popularitatea stilului “low-to-the-ground”, un skater numit Alan Gelfand (poreclit “Ollie”) a inventat o manevra care a oferit skateboardingului un alt salt evolutionar. El lovea cu piciorul din spate spatele skateboardului (tailul), sarind in sus impreuna cu placa. Ollie-ul a luat nastere, un trick care a revolutionat complet skateboardingul. Majoritatea trickurilor de azi au la baza un ollie. Trickul inca ii poarta numele si Alan Gelfand a fost introdus in “Hall of Fame”-ul skateboardingului in 2002.

Skateboard

Din nefericire, la sfarsitul anilor 70′ skateboardingul a cunoscut o a doua prabusire in popularitate. Skate parkuri publice erau construite, dar skateboardingul fiind o activitate atat de periculoasa, rata accidentarilor a scapat de sub control, ceea ce a dus la scaderea dramatica a numarului oamenilor ce foloseau parkurile, care in cele din urma au fost inchise.

Cu toate acestea skaterii au continuat sa se dea. Prin anii 80′ skaterii au inceput sa-si construiasca propriile rampe acasa si sa se dea pe orice puteau. Skateboardingul incepuse sa devina mai mult o miscare underground cu skateri care continuau sa se dea, transformand orice loc in skate parkul lor. In timpul anilor 80′, mai multe companii detinute de skateri au inceput sa produca placi. Asta oferea fiecarei companie posibilitatea de a fi creativa si a incerca noi stiluri si forme. Tot in timpul anilor 80′ VNC a intrat in scena si a deschis lumea skateboardingului oricui. Stacey Peralta si George Powell au stras rapid o echipa de skateri talentati pe care i-au numit “Bones Brigade” (Brigada Oaselor). Stacey avea un talent pentru filmat si in 1984 a filmat primul clip dintr-un lung sir de clipuri revolutionare pentru skateboarding, “The Bones Brigade Video Show”. Echipa era alcatuita din: Steve Caballero, Tony Hawk, Mike McGill, Lance Mountain, Rodney Mullen, Stacy Peralta si Kevin Staab. La sfarsitul anilor 80′ skateboardingul a inceput sa isi piarda din popularitate din nou. Skateboardingul pe rampa (vert) si-a pierdut rapid popularitatea si majoritatea skaterilor se dadeau doar pe strada (street skateboarding). De fiecare data cand skateboardingul isi pierdea din popularitatea, pierdea din ce in ce mai putin, insa aceste fluctuatii ale popularitatii au avut un impact foarte puternic asupra skaterilor pro.

La inceputul anilor 90′ skateboardingul se practica mai mult pe strada (street) cand Mike Vallely si Natas Kaupas au intrat in scena si au impins skateboardingul si mai sus. Popularitatea skateboardingului a inceput sa creasca din nou in anii 90′, de data asta cu o atitudine mult mai riscanta datorita coincidentei cresterii curentului punk si deconectarii sau frustrarea post modernista. Imaginea punkerului skater nerovos a iesit la suprafata tare si mandra. Noua imagine nu a facut decat sa alimenteze popularitatea skateboardingului.

In 1995 ESPN au tinut primul concurs “Extreme Games” in Rhode Island. Primul X-Games a fost un succes urias care a tras skateboardingul mai aproape de interesul si acceptul populatiei generale.

Din anul 2000 skateboardingul cunoaste o crestere fenomenala captand interesul si atentia presei pretutindei. Beneficiile acestei cresteri sunt: schimbarea pozitiei sociale a skaterilor, banii care au fost investiti pentru crearea locurilor special amenajate (skatepark)

Legături externe[modificare | modificare sursă]