Teletoon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Teletoon
Data lansării17 octombrie 1997
ProprietarShaw Communications (1997-1999)
Corus Entertainment (din 1999)
Format imagine1080i (HDTV) (din 2012)
480i (SDTV) (din 1997)
SloganIt's Unreal! (în romană Este ireal!)
ȚarăCanada Canada
LimbăEngleză
AcoperireNațională
SediuToronto,Ontario
Prezență online
Teletoon

Teletoon este un canal canadian de specialitate în limba engleză, deținut de Teletoon Canada, Inc., o filială a Corus Entertainment. Numele său este un portmanteau de „television” și „cartoon”. Canalul difuzează în primul rând diverse seriale animate, inclusiv conținut original și importat, adresat copiilor și adolescenților mai tineri. Până în 2019, canalul a desfășurat și programări destinate tinerilor și adulților mai mari.

Teletoon operează două fluxuri de timp care funcționează pe programul de est și Pacific. Alături de omologul său francez Télétoon, este disponibil în peste 7,3 milioane de gospodării canadiene începând din noiembrie 2013.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În 1996, Teletoon a fost licențiată de Canadian Radio-television and Telecommunications Commission (CRTC), după ce o cerere aferentă pentru un canal numit „Fun TV” a fost respinsă. Canalul a fost lansat pe 17 octombrie 1997, cu primul episod din Caillou. La vremea respectivă, a fost cunoscută sub numele de The Animation Station (in limba română Stația de animație) cu „It's Unreal!” (Este ireal!) ca slogan secundar și este timpul să se răsucească! ca sloganul său de scurtă durată din 1999 până în 2000, similar cu modul în care The Comedy Network a făcut sloganul Time Well Wasted din 1997 până în 2011. Acest din urmă slogan a fost folosit în timpul lansării prealabile a canalului, dar nu a mai fost folosit din nou până în 1998. În 2000, va deveni singurul slogan al canalului. Când Teletoon a fost lansat pe 17 octombrie 1997, acesta a arătat tarife mai mature pe măsură ce ziua a evoluat, cu un angajament puternic pentru programarea aeriană diversă și internațională și capacitatea de a transmite cea mai mare parte a materialului neașteptată. O zi obișnuită de difuzare a zilei transmise conținut „preșcolar” de la 16:00 la EST până la 3:00 p.m. EST, conținut „Copii” (în vârstă de școală) de la 15:00 p.m. până la 19:00 EST, conținut „Familia” de la 19:00. pana la 9:30 p.m. EST și conținut „pentru adulți” de la 21:30 p.m. la 4:00 a.m. EST. Mai multe desene animate pentru adulți, precum Duckman și diverse programe anime au fost difuzate după miezul nopții.

În anii 1998-1999, Teletoon a început să aeriseze baraje cu prima sa mascotă, "Teletina". Aceste bare de protecție au fost realizate de Spin Productions în Toronto. Mai multe baraje folosind animație CGI realizate de Guru Studio au avut premiera în premieră pe canal. Un aspect actualizat al canalului, care nu mai conține logo-ul original, a fost ulterior creat pentru un rebranding parțial în 2005.

Barele de protecție mai vechi au fost eliminate în 2007, ca parte a unui rebranding aerian. Rebrandul a avut loc pe 5 februarie 2007; Aspectul în aer al lui Teletoon și site-ul său web au fost schimbate dramatic, site-ul pentru „The Detour” (fostul nume al blocului său din noaptea târzie) a fost mutat pe teletoon.com, iar aspectul estetic al blocului normal și al „The Detour” „schimbat. În 2008, Teletoon a început să folosească o nouă grafică, blocuri parodiate și figuri, numite Noobs, inspirate de o minifigură Lego. Grafica a fost realizată folosind Cinema 4D.

Patru ani mai târziu, la 5 septembrie 2011, brandul on-air al companiei Teletoon s-a schimbat din nou pentru a reflecta a 50-a aniversare a unuia dintre proprietarii săi, Astral Media, și pentru a reflecta tranziția la televiziunea digitală. De atunci, Teletoon a început să difuzeze o serie de programe de acțiune live în timpul zilei, inclusiv seriale originale, cum ar fi My Babysitter's a Vampire and Mudpit, precum și programări și filme achiziționate. Nu a fost prima dată când canalul a difuzat o programare de acțiuni live; ocazional, Teletoon transmite filme de acțiune în direct legate de desene animate și benzi desenate, precum Space Jam, Sin City și Batman.

După ce participația Astral Media la TELETOON Canada Inc. a fost achiziționată de Corus Entertainment, câteva dintre emisiunile originale și dobândite ale Teletoon, în principal seriale de acțiuni live, au început să difuzeze pe YTV. La rândul său, Teletoon a început să difuzeze seriale de anime care au fost difuzate pe YTV, inclusiv Yu-Gi-Oh !, începând cu Yu-Gi-Oh! Zexal II și Pokémon, începând cu XY și reluările Pokémon: Advanced. Debutul Zexal, în special, marchează prima dată un serial animat achiziționat difuzat pe canal de la debutul MegaMan NT Warrior în 2003.

De la înființare, Teletoon a difuzat numeroase seriale de televiziune de la Cartoon Network. De la 1 septembrie 2015 până în toamna 2016, programarea originală de pe canalul american a fost transferată omologului său canadian. Cam în aceeași perioadă, mai multe programe difuzate pe Teletoon Retro, care s-au închis la aceeași dată, au început să difuzeze pe Teletoon. De asemenea, Teletoon va avea premiera cu o nouă programare originală de pe canalul soră al Cartoon Network, Boomerang.

La 1 aprilie 2019, în urma relansării Action ca Adult Swim, programele Teletoon orientate către adulți au fost mutate la Adult Swim; cu Teletoon transmite acum programare orientată spre familie cu normă întreagă.

Programare[modificare | modificare sursă]

Teletoon prezintă în principal seriale de televiziune animate și filme. Licența sa inițial impunea ca 90% din toate programele de pe canal să fie animate. Omologul său în limba franceză conține un program diferit de programe, unele fiind versiuni dublate franceze de spectacole, cum ar fi South Park. De cele mai multe ori, Teletoon doar afișează Cartoon Network.

Ocazional, sunt afișați piloți de televiziune care până acum nu au fost dezvoltați ca un serial TV complet, precum Nemesis și Bob the Slob.

Serie originală[modificare | modificare sursă]

La înființarea sa din 1996, canalul avea un obiectiv declarat de a produce 78 de jumătate de ore de conținut original în fiecare an și a activat în funcționarea programării de atunci. Licența acordată de Canadian Radio-television and Telecommunications Commission (CRTC) în 1996 a necesitat o creștere treptată a porțiunii de programare canadiană în program cu aproximativ cinci procente în fiecare an, începând de la 40% în primul său an de funcționare la 60% până la 2002. În 1998, managementul rețelei a decis să se concentreze asupra reînnoirilor în loc de spectacole noi - adoptând o strategie mai prudentă decât lansarea unui număr semnificativ de serii noi, așa cum a avut-o în anul precedent. Până în 2001, însă, postul a fost remarcat ca fiind canalul canadian cu cea mai mare cheltuială pentru producția originală, investind în 98 de serii, inclusiv 225 de episoade de jumătate de oră în sezonul de toamnă.

Ani de utilizare[modificare | modificare sursă]

Ca serviciu bilingv, Teletoon / Télétoon menține două fluxuri de difuzare separate, cu o singură licență pentru canalele de limbă engleză și franceză. Este unul dintre doar două servicii canadiene de specialitate cu o astfel de licență. În cadrul ședinței inițiale de licențiere anterioară CRTC, operatorii rețelei au declarat că cele două canale „ar fi de natură similară și programate cu o atitudine similară față de acestea. copiii din Québec și din cauza abordării diferențelor de pe piață, ar putea exista variații în serviciile oferite. " În acest scop, stația a pus în aplicare o cerință ca toată programarea originală să fie livrată în ambele limbi. Până în 2007, însă, această condiție fusese relaxată pentru a se aplica „ori de câte ori este posibil”, iar în anii următori, unele serii originale au fost afișate doar pe unul dintre canale.

Servicii asemanatoare[modificare | modificare sursă]

La 24 noiembrie 2000, Canadian Radio-television and Telecommunications Commission (CRTC) a aprobat mai multe cereri de la Teletoon Canada Inc. pentru lansarea a șase canale de televiziune din categoria 2, denumite Teletoon Action, Teletoon Adult, Teletoon Art, Teletoon Multi, Teletoon Pop și Teletoon Retro. Niciunul dintre canalele lansate și licențele lor de difuzare au expirat la 24 noiembrie 2004. Conceptul Teletoon Retro va fi ulterior reînviat sub o altă licență.

Actual[modificare | modificare sursă]

Télétoon[modificare | modificare sursă]

Télétoon este omologul francez la Teletoon, care transmite în franceză cea mai mare parte a emisiunilor de la omologul său englez.

Teletoon HD[modificare | modificare sursă]

Pe 18 aprilie 2012, Teletoon a lansat un feed de înaltă definiție numit Teletoon HD, care simulează feedul cu definiție standard East Coast. Versiunea estică a Teletoon HD este disponibilă prin Eastlink, Cogeco Cable, Bell TV, Telus Satellite, Shaw Direct, Rogers Cable și alți furnizori. Telus Optik TV a anunțat că va transporta versiunea occidentală a Teletoon HD, care simulează feed-ul West Coast.

Teletoon On Demand[modificare | modificare sursă]

Cartoon Network[modificare | modificare sursă]

La 4 noiembrie 2011, Canadian Radio-television and Telecommunications Commission (CRTC) a aprobat o cerere de la Teletoon Canada Inc. (atunci co-deținută în comun de Corus Entertainment și Astral Media) pentru a lansa Teletoon Kapow!, un cablu digital de categoria B și Canalul de satelit a dedicat „programarea de pe piețele internaționale, cu cele mai recente tendințe în acțiune non-violentă, aventură, supereroi, comedie și interactivitate”. La 2 februarie 2012, Teletoon a anunțat că va lansa un canal local Cartoon Network în Canada. A debutat folosind Teletoon Kapow! licență la 4 iulie 2012.

De la 1 septembrie 2015, Cartoon Network operează sub licența de difuzare acordată inițial pentru Teletoon Retro. Corus a avut atunci Teletoon Kapow! licență revocată la 2 octombrie 2015.

Fost[modificare | modificare sursă]

Teletoon Retro[modificare | modificare sursă]

Teletoon Retro a fost un canal digital de cablu și satelit din categoria B care a debutat în toamna anului 2007 și a fost numit după un bloc de programe care a prezentat serii animate clasice. Spectacolele văzute pe canal au inclus Noile desene cu Tom și Jerry, The Bugs Bunny & Tweety Show, Scooby-Doo, Aventuri în epoca de piatră, Ratonii, Familia Jetson, Pantera Roz, Fat Albert și Cosby Kids, Inspectoul Gadget și Gumby; mai multe filme au difuzat și el.

Canalul a fost întrerupt la 1 septembrie 2015, cu Disney Channel Canada (pe Bell TV, EastLink, Telus Optik TV, VMedia, Vidéotron, MTS, Bell Fibe TV și Zazeen), sau Cartoon Network (pe Shaw Direct / Shaw Cable, Rogers Cable, SaskTel și Westman Communications) preiau slotul său de la mai mulți furnizori. În anii de atunci, Teletoon a difuzat o programare clasică în timpul orelor de vizionare fără vârf.

Teletoon at Night[modificare | modificare sursă]

Lansat în septembrie 2002 drept „The Detour on Teletoon”, blocul este o amalgamare a acestuia și „Teletoon Unleashed”, un bloc de programare pentru adulți. Omologul său francez, Télétoon la nuit, se difuzează pe canalul Francophone Télétoon. În septembrie 2009, blocul a fost relansat sub numele său actual cu o revizuire a aspectului său.

În martie 2019, s-a anunțat că blocul va fi întrerupt din cauza lansării noului canal Adult Swim pe 1 aprilie 2019.