Dan al II-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Dan al II-lea
Domn al Țării Românești
Dan al II-lea.jpg
Dan al II-lea. Reprezentare din sec. al XIX-lea
Date personale
Născut?
Decedat1 iunie 1431
Țara Românească[*], România Modificați la Wikidata
PărințiDan I Modificați la Wikidata
CopiiBasarab al II-lea
Dan al III-lea
Vladislav al II-lea al Țării Românești
Basarab al III-lea cel Bătrân Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Wallachia.svg Țara Românească Modificați la Wikidata
Ocupațieprinț Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăDinastia Dăneștilor
Domnie
Domnie1422 - 1427
1427 - 1431
PredecesorRadu Praznaglava
SuccesorRadu Praznaglava
Alexandru Aldea

Dan al II-lea (n. secolul al XIV-lea – d. , Țara Românească[*], România) a fost domnul Țării Românești între toamna lui 1422 și 1426; primăvara lui 1427 și 1431. A fost totodată duce al Amlașului și Făgărașului.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Dan al II-lea a fost fiu al domnului Țării Românești Dan I.

Domnia pro-otomană a lui Radu al II-lea deci, implicit, scoaterea Țării Românești din alianța statelor creștine, nu a convenit regalității maghiare, care se vedea văduvită de un important aliat mai ales în contextul în care Imperiul otoman era din nou în expansiune. Totuși nu sprijinul lui Sigismund de Luxemburg îl aduce pe tron pe Dan al II-lea ci, conform cronicii lui Ducas, acesta vine de la Constantinopol, recrutează armată de mercenari din Transilvania, după care pornește o campanie militară pe cont propriu în toamna lui 1422 ce are drept rezultat înfrângerea și alungarea vărului său. Astfel la 22 octombrie era deja înscăunat și cerea sprijin regelui maghiar pentru menținerea domniei, în folosul țării și al creștinătății și acceptul de a bate monedă.

Ca răspuns la cererile voievodului muntean, Sigismund îi poruncește comitelui de Timiș, Pippo Spano să stea la dispoziția lui Dan, cerându-i în schimb omagiul de vasalitate și redarea vechilor privilegii brașovenilor. Luptele ce au urmat în iarna dintre anii 1422 și 1423 au culminat cu o mare victorie la 23 februarie când se spune că ar fi rămas pe câmpul de luptă 36.000 de turci.

În 1428, Dan participă cu 6000 de călăreți alături de Sigismund de Luxemburg la asediul cetății otomane Golubăț din Serbia, de pe malul drept al Dunării. Asediul a eșuat, trupele creștine retrăgându-se pe malul românesc. În retragere a căzut prizonier și a fost executat condotierul polonez Zawisza Czarny.

Vezi și[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Radu Praznaglava
Domn al Țării Românești
1422 - 1426

Succesor:
Radu Praznaglava


Predecesor:
Radu Praznaglava
Domn al Țării Românești
1427 - 1431

Succesor:
Alexandru Aldea