Nicolae Mavrogheni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Nicolae Mavrogheni
Nicolae Mavrogheni.jpg
Nicolae Mavrogheni
Date personale
Născut1735[1] Modificați la Wikidata
Paros, Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Decedat1790 (55 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Republica Bulgaria Modificați la Wikidata
Cetățenie Țara Românească[*][[Țara Românească (stat (fost principat) și regiune istorică pe teritoriul României)|​]] Modificați la Wikidata
Etniegrec Modificați la Wikidata
Ocupațiediplomat Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Q16327897[*]
domnitor al Țării Românești
Domnie1786 – 1790


Nicolae Mavrogheni (numele Mavrogheni se pronunță în patru silabe, cu i plin;[2] n. ?, d. 30 septembrie 1790) a fost un domnitor fanariot din Țara Românească.

Domnia sa a început la 6 aprilie 1786 și a durat până în septembrie 1790. Originar din insula Paros, Mavrogheni a ajuns domn cu ajutorul lui Gazi Hasan pașa, comandantul flotei otomane al cărei dragoman era. Numirea acestui „galiongiu“ (galion = corabie mare, galeră) n-a fost deloc bine văzută nici de boieri, nici de norod, și de aici un șir întreg de pamflete, piese de teatru sau versuri menite a ridiculiza politica și măsurile acestuia. Pe 30 septembrie 1790 a fost spânzurat/decapitat din ordinul lui Hassan Pașa pentru insubordonarea față de Imperiul Otoman.

A ramas în istoria Bucureștiului printr-o excentricitate a sa, poleind coarnele cerbilor de la trăsura cu aur. De asemenea la capătul Podului Mogoșoaiei (lângă Muzeul Țăranului Român) a construit o biserică ce a dăinuit până astăzi.

Este de asemenea unul dintre cei care a constribuit la dezvoltarea (modestă și primitivă totuși și doar pentru câțiva boieri ai vremii) alimentării cu apă printr-un sistem de conducte.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Nicolae Mavrogheni”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ Mioara Avram, Ortografie pentru toți, ediția a II-a, Editura Litera, București - Chișinău, p. 66

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Peter Mario Kreuter: Franz Leopold von Metzburg und Nicolae Mavrogheni. Momentaufnahmen einer schwierigen Beziehung zweier diplomatischer Welten. In: Encounters in Europe's Southeast. The Habsburg Empire and the Orthodox World in the Eighteenth and Nineteenth Centuries. Ed. Harald Heppner und Eva Posch. Bochum 2012, p. 75-91.

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Mihai Suțu
Domnitor al Țării Românești
1786 - 1790

Succesor:
Mihai Suțu