Ștefan Surdul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ștefan Surdul
Date personale
Născutanii 1500 Modificați la Wikidata
Decedat12 februarie 1595
Dunăre
PărințiIoan Vodă cel Cumplit Modificați la Wikidata
Cetățenie Țara Românească[*][[Țara Românească (stat (fost principat) și regiune istorică pe teritoriul României)|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațieconducător[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
domnitor al Țării Românești
Domnieiunie 1591 – noiembrie 1592
PredecesorMihnea al doilea Turcitul
SuccesorAlexandru al treilea cel Rău

Ștefan Surdul (? – 2 februarie 1595) a fost domnitor în Țara Românească între iunie 1591 - noiembrie 1592.[1]

A fost fiul lui Ioan Vodă cel Viteaz și al Mariei, fiica pârcălabului de Hotin.

Nefiind acoperit de asigurare în caz de accident cu sultanul, Mihnea al doilea Turcitul ar fi lăsat în seama lui Ștefan Surdul datoria și plăcerea de a-i jupui pe țăranii munteni dependenți. În mare, asta a și fost activitatea de bază în mandatul său. Ca să nu aibă probleme cu furcile și topoarele gospodarilor, Ștefan Surdul l-ar fi angajat pe Mihai Viteazul în sfatul domnesc. E știut că Mihai era înclinat spre violență încă de mic și că, atunci cînd fugi cu birul din fața unei mulțimi dezlănțuite. Cu toate astea, Ștefan Surdu a fost înlăturat de la domnie și exilat în insula Chios. Anul 1594 îl găsește pupând mâna dreaptă a padișahului, în timp ce mâna lui stângă se odihnește, satisfăcută, pe cei zece saci de galbeni aduși plocon. Sultanul i-a făcut cadou și 8.000 de ieniceri, pe care Ștefan i-a încolonat spre Dunăre. Numai că, între timp, Țara Românească încăpuse pe mâna lui Mihai Viteazul. La Silistra, pe unde cei 8.000 de turci au dat să treacă fluviul, armata lui Mihai, aflată la pescuit, și-a întins plasele. Turcii s-au zbătut puțin, apoi s-au lăsat prinși în copcile care se căscau. Se poate spune că Ștefan Surdul s-a dus și el pe copcă, fiindcă după ce s-a înecat în Dunăre nu s-a mai auzit nimic, niciodată, despre el.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Flag of Romania.svgHourglass drawing.svg Acest articol despre un subiect legat de istoria României este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea sa.