Gavril Movilă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Gavril Movilă
Domn al Țării Românești
POL COA Mohyła.svg
Blazonul familiei Movilă
Domnie august 1616 - septembrie 1616,
iulie 1618 - iulie 1620
Născut necunoscută
Decedat 1635
Principatul Transilvaniei
Predecesor Alexandru Iliaș
Succesor Radu Mihnea
Casa Regală Dinastia Movilă
Tată Simion Movilă
Semnătura Gavriil Vodă Movilă - Semnătură.svg

Gavril Movilă a fost domnul Țării Românești în intervalul iunie 1618 - iulie 1620. Era fiul lui Simion Movilă, cel care a ținut tronul muntean în perioada ulterioară fugii lui Mihai Viteazul.

Deoarece Alexandru Iliaș îi sprijinea pe greci în funcții ce le aduceau un venit mare, în 1617 a avut loc o mișcare împotriva acestora condusă de Lupu paharnicul Mehedințeanu și Busdugan căpitanul, care în cele din urmă, a reușit să-l răstoarne pe Alexandru Iliaș. Au fost uciși o serie de greci, boieri, prelați și negustori, dar atât Lupu, cât și Busdugan au plătit cu viața, aceștia fiind dați pe mâna pașei și trași în țeapă.

Auzind creditorii lui Alexandru despre mazilirea lui, veniră în mare număr la divan, jăluindu-se că partizanii lui Gavril, pricinuiseră răscoala întâmplată și ruina acelui principe, precum și acea a creditorilor care nu ar fi încă plătiți. Gavril aflând de această jăluire veni și el la divan, temându-se mai ales de vizir a cărui femee proteguia pe Alexandru. Vizirul însă îi spuse că „odată ce sărutase poala sultanului trebuia să meargă în Valahia; dar că întru cât Alexandru lăsase multe datorii, ar trebui să caute a mulțămi și pe creditorii lui, la care lucru Gavril nu răspunse nimic, dând prin tăcerea lui a înțelege, că consimția la îndatorirea ce i se impune.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ A. D. Xenopol, Istoria românilor din Dacia Traiana, vol VI. p. 39


Predecesor:
Radu Mihnea
Domn al Țării Românești
aprilie 1616 – septembrie1616

Succesor:
Alexandru Iliaș


Predecesor:
Alexandru Iliaș
Domn al Țării Românești
iunie 1618 – iunie1620

Succesor:
Radu Mihnea
Flag of Romania.svgHourglass drawing.svg Acest articol despre un subiect legat de istoria României este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea sa.