Petru cel Tânăr

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Petru cel Tânăr. Portret din biserica de la Snagov

Petru cel Tânăr (n. 1546 - d. 1569), a fost Domn al Tării Românești în perioada 21 septembrie 1559 - 31 mai 1568.

Era fiul cel mai mare al lui Mircea Ciobanul și al Doamnei Chiajna, fiica lui Petru Rareș al Moldovei. A fost numit „cel Tânăr” pentru că în momentul urcării pe tron avea aproximativ 13 ani.

După moartea tatălui său, la 21 septembrie 1559, boierii aflați în pribegie au hotărât să atace. Între 25 septembrie și 24 octombrie 1559, au avut loc trei lupte între oastea pribegilor și susținătorii familiei lui Mircea Ciobanul. Prima luptă, cea din satul Românești, a fost câștigată de pribegi, pentru ca mai apoi aceștia să o piardă pe a doua, la Șerpătești. Bătălia decisivă s-a dat la Boiani, unde Petru, ajutat și de turci, iese învingător. A primit confirmarea de la Poartă la 24 octombrie 1559.

Petru se deosebea total de tatăl său, având o fire blândă și religioasă. Deoarece era prea tânăr, țara era condusă de mama sa, care era abilă în neutralizarea intrigilor pretendenților la tron și a pârilor făcute la Poartă de principele transilvănean Ioan Sigismund. După ce Doamna Chiajna a căzut în dizgrația turcilor, Petru a fost chemat la Constantinopol și închis. A murit la 19 august 1569 la Konya, în Asia Mică, și este înmormântat în biserica Schimbării la Față din aceeași localitate.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Enciclopedia Cugetarea, de Lucian Predescu
  • Revista Magazin Istoric