Comuna Comana, Constanța

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru satul reședință, vedeți Comana, Constanța.
Comana
—  comună  —

Map
Comana (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 43°53′44″N 28°19′55″E ({{PAGENAME}}) / 43.895627°N 28.331829°E

Țară România
Județ Constanța


ReședințăComana
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Comana[*]Ion Adam[*] (PNL, octombrie 2020)

Suprafață
 - Total61,46 km²

Populație (2021)
 - Total1.639 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal907080

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Comana este o comună în județul Constanța, Dobrogea, România, formată din satele Comana (reședința), Pelinu și Tătaru.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Comuna comana este formată din trei sate: Comana, Tătaru și Pelinu. Satul Comana era în secolul XIX un mic, dar vechi sat turcesc a cărui dată de înființare nu se cunoaște. Acest sat se numea Mustafa ACI, numit de românii veniți după 1877 MUSTAFACI. Traducerea numelui în limba română ar fi „Mustafa de lângă pom”. În ambele versiuni era probabil vorba de Mustafa, unul dintre primii locuitori ai satului.

Actualul nume al satului i-a fost atribuit după numeșe unuia dintre primii locuitori ai lui, Teodor Comănescu. Primii coloniști au venit după 1877, dar un grup masiv de împroprietăriți a venit în anul 1893 din Albești și Urluiasca, județul Olt.

Satul Tătaru a fost întemeiat de tătarii care s-au retras din Crimeea. Primii coloniști tătari au găsit în momenztul venirii trei bulgari care aveau o mică fermă agricolă și o moară de vânt. Majoritatea locuitorilor erau săraci și lucrau pe pământul celor mai avuți din sat. Vechea denumire a satului Tătaru era AZAPLAR care în traducere liberă înseamnă „apă adâncă”.

Satul Pelinul era unul din cele mai vechi sate turcești din această zonă ca și Mustafaci. După 1877 după plecarea în cea mai mare parte a locuitorilor turci, majoritatea locuitorilor o formau tătarii. Primii coloniști români care au primit pământ aici au fost mocanii din Sibiu. Printre aceștia se numărau Stoia, Paraipan și C. Nistor. Vechea denumire a satului era CARACHIOI care în traducere liberă înseamnă „satul negru” din cauza secetei cumplite.[1]

Satul Orzari (în trecut Erebiler) a fost comasat cu satul Comana în urma reformei administrative din 1968.

Demografie[modificare | modificare sursă]Componența etnică a comunei Comana

     Români (84,01%)

     Tătari (5,98%)

     Turci (1,1%)

     Alte etnii (0,31%)

     Necunoscută (8,6%)Componența confesională a comunei Comana

     Ortodocși (82,86%)

     Musulmani (6,96%)

     Alte religii (1,46%)

     Necunoscută (8,72%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Comana se ridică la 1.639 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 1.804 locuitori.[2] Majoritatea locuitorilor sunt români (84,01%), cu minorități de tătari (5,98%) și turci (1,1%), iar pentru 8,6% nu se cunoaște apartenența etnică.[3] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (82,86%), cu o minoritate de musulmani (6,96%), iar pentru 8,72% nu se cunoaște apartenența confesională.[4]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Comana este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul, Ion Adam[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din octombrie 2020. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[5]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal6      
Partidul Social Democrat2      
Partidul PRO România2      
Partidul Ecologist Român1      

Personalități născute aici[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Primaria Comunei COMANA, jud. Constanta, RO - o productie PULS MEDIA COM”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  4. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în .