Comitat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Termenul comitat denumește sau denumea o unitate administrativ-teritorială în anumite țări precum Regatul Unit, Australia, Canada, Estonia, Irlanda, Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii, Ungaria (anterioară anului 1918) și altele.

Comitatul poate fi o subdiviziune națională de ordinul întâi, în țările unitare, ne-federale, precum Estonia sau Irlanda sau o subdiviziune națională de ordin secundar, în țările federale, precum Australia, Canada sau Statele Unite ale Americii.

Istoric[modificare | modificare sursă]

La origine, în dreptul medieval european, prin termenul latin comitatus era desemnată regiunea condusă de un comite sau conte. Cu timpul cuvântul comitatus a pătruns în limbile vulgare, devenind în franceză comté, în engleză county, în germană Grafschaft (de la "Graf" = conte).

În limba română cuvântul comitat a pătruns prin intermediul limbii germane, în limba germană cultă folosindu-se până în secolul al XIX-lea forma latină Komitatus. Inițial în limba română comitatul era desemnat prin cuvântul varmeghie, pătruns pe filieră maghiară (vármegye, mai curând megye (județ)).

Articole conexe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de comitat
Wikţionar
Wikţionar
Caută „comitat” în Wikționar, dicționarul liber.