Cultura Gumelnița

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Teritoriul pe care îl ocupa cultura gumelnița-kocadermen-karanovo.

Gumelnița este numele dat de arheologi unei culturi neolitice din a doua jumătate a mileniului V î.e.n. Aria de răspândire a culturii cuprinde Muntenia (pe locul fostei culturi Boian[1]), Dobrogea (pe teritoriul ocupat înainte de cultura Hamangia), precum și Bugeacul. Spre sud ocupă majoritatea Bulgariei, atât la nord cât și la sud de Balcani (cunoscută fiind sub numele de Kocadermen-Karanovo VI), ajungând până la Marea Egee în nordul Greciei.

Așezările de tip tell din această perioadă sunt plasate în locuri bine protejate natural, de regulă în lunca râurilor, în apropierea teraselor sau pe pantele lor[2].

Evoluția culturii Gumelnița-Kocadermen-Karanovo VI se încheie progresiv odată cu sosirea la Dunăre a triburilor culturii Cernavodă I[3], considerate de către numeroși cercetători ca fiind primi indo-europeni. Dacă evoluția culturii Gumelnița se termină brusc în această zonă, ea continuă timp de cel puțin un secol în alte regiuni prin faza Gumelnița B.[4]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Harsova” (în franceză). Harsova. Vivre au bord du Danube. Accesat în . 
  2. ^ Cercetări arheologice, XIV-XV, București, 2007, pag. 62
  3. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Harsova (în franceză), Harsova. Vivre au bord du Danube 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Flag of Romania.svgHourglass drawing.svg Acest articol despre un subiect legat de istoria României este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea sa.