Anca Paliu Dragu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Anca Paliu Dragu
Anca-paliu-dragu.jpg
Anca Paliu Dragu
Date personale
Născută (48 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieeconomistă
bancher[*] Modificați la Wikidata
Ministru al finanțelor publice Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deEugen Teodorovici
Succedat deViorel Ștefan

Alma materAcademia de Studii Economice
Școala Națională de Studii Politice și Administrative

Anca Dana Dragu Paliu[1] (n. 3 mai 1972) este o economistă din România, al 156-lea ministru al Finanțelor Publice ale României și a doua femeie din România, după Ioana Petrescu, care a deținut această funcție. A fost în funcție între 17 noiembrie 2015, când l-a înlocuit pe Eugen Teodorovici, odată cu instalarea Guvernului Dacian Cioloș, până la 4 ianuarie 2017, când a predat portofoliul lui Viorel Ștefan.

Activitatea ca ministru al finanțelor[modificare | modificare sursă]

Anca Dana Paliu Dragu își începe activitatea în calitate de Ministru al Finanțelor Publice în data de 17 noiembrie 2015, fiind a doua femeie Ministru al Finanțelor Publice din istoria României. Lansează în dezbatere publică Bugetul pentru anul 2016 la data de 4 decembrie 2015.

Încă din primele zile are ca acțiuni notabile modificarea modului de calcul al pensiilor speciale ale Armatei, Poliției și Serviciului Român de Informații, dar și sistarea finanțării bisericilor din România, acțiuni care atrag după sine o puternică campanie de denigrare în presă campanie inițiată de Ziarul Financiar printr-o răstălmăcirea incorectă a afirmațiilor făcute în cadrul unei întâlniri informale cu presa.

Educație[modificare | modificare sursă]

Ø  2002 - 2010     Doctorat în Economie

Academia de Studii Economice, București, Facultatea de Finanțe și Bănci,

Teza: "Mecanisme pentru asigurarea stabilității financiare la nivel internațional"

Ø  Martie-Aprilie 2012    "Finanțe pentru macroeconomiști"

Institutul FMI, Washington, DC

Ø  Septembrie-Noiembrie, 2004  "Politici economice și programare financiară"

Institutul FMI, Washington, DC

Ø  2003-2006       Masterat,  Specializarea: Politici publice și de aderare la UE

Școala Națională de Studii Politice și Administrative, București

Teza: "Aderare la UEM: convergența nominală și reală"

Ø  1999-2000       “Advanced Studies Program for Visiting Scholars” 

Universitatea Georgetown, Programul de Burse pentru Europa Centrală și de Est și George Washington University, Washington DC

Studii postuniversitare

Specializarea: Economie și Afaceri Internaționale

Disertație: Finanțe și creștere economică; Studiu de caz pentru țările Europei Centrale și de Est

Ø  Ianuarie - iunie 1998   " Curs aprofundat de economie de piață aplicată"

Joint Vienna Institute,  Viena, Austria

Disertație: "Conducerea politicii monetare pe fondul lipsei disciplinei financiare"

Apreciere: Scrisoare de excelență

Ø  Septembrie-noiembrie, 1997   "Curs introductiv de economie de piață aplicată și analiză financiară"

Joint Vienna Institute și CERGE, Praga

Ø  1991-1996 Facultatea de Finanțe, Bănci și Contabilitate

Academia de Studii Economice, București

Specializare: Finanțe - Bănci

Licență în Economie, Specializare: Finanțe - Bănci

Titlu: Economist

Domenii de experiență[modificare | modificare sursă]

Ø      Analiză macroeconomică, politici economice, coordonarea politicilor, programare financiară și prognoză

Ø      Modele de creștere economică

Ø      Guvernanță economică europeană

Ø      Dezechilibre macroeconomice și ajustarea acestora

Ø      Politică monetară și piețe valutare, adecvarea rezervelor internaționale

Ø      Stabilitatea financiară si bancară

Ø      Politici fiscale și bugetare: reforma procedurilor bugetare și a cadrului fiscal-bugetar

Ø      Reforme structurale – coordonare și secvențialitate; impactul macroeconomic al reformelor structurale

Ø      Reforma sistemului de pensii : punerea în aplicare a sistemului de pensii private, scheme publice cu sistem de partajare a riscurilor, îmbunătățirea normelor și principiilor pentru sistemul public de pensii

Ø      Aspecte privind cadrul legal al pieței muncii, reforme instituționale, restructurarea serviciilor de asistență socială

Ø      Reforme în domeniile energie, transporturi, sectorul sănătății

Ø      Privatizare, companii de stat și guvernanța corporativă, restructurarea intreprinderilor, îmbunătățirea climatului de afaceri

Activitate profesională[modificare | modificare sursă]

Februarie 2013 - Noiembrie 2015: Comisia Europeană, Direcția Generală pentru Afaceri Economice și Financiare

Funcția: analist economic

Activitate:

-Aplicarea teoriei și instrumentelor economice pentru analiza reformelor structurale și corectarea dezechilibrelor macroeconomice.

-Contribuție la o mai bună funcționare a UEM prin dezvoltarea și îmbunătățirea aplicării unui cadru pentru prevenirea și corectarea dezechilibrelor macroeconomice (Procedura privind Dezechilibrele Macroeconomice), ca parte a supravegherii multilaterale consolidate, în conformitate cu un "semestru european".

ü  Elaborarea și implementarea unei abordări îmbunătățite privind supravegherea  multilaterală, în contextul Strategiei UE 2020 și a eforturilor de consolidare a coordonării politicilor economice.

ü  Aplicarea teoriei și instrumentelor pentru a analiza reformele structurale și corectarea dezechilibrelor macroeconomice.

ü  Furnizarea de consultanță economică privind reformele structurale în statele membre și UE.

ü  Desfășurarea de activități de cercetare,  lansare și monitorizare de studii  în diferite domenii economice specifice unității.

ü  Contribuția la eforturile de îmbunătățire a performanței și a creșterii numărului locurilor de muncă în UE prin reforme structurale atât la nivelul UE, cat și la nivel național, în contextul Strategiei « Europa 2020 ».

ü  Elaborarea și dezvoltarea instrumentelor analitice ale Comisiei Europene pentru monitorizarea reformelor și a creșterii economice.

Septembrie 2001 - ianuarie 2013: Fondul Monetar Internațional, Biroul Regional pentru România și Bulgaria, București

Funcția: economist

ü  Responsabil pentru monitorizarea situației economice de ansamblu și analiză sectorială a economiei românești; evaluarea performanței economice în cadrul programelor economice cu finanțare FMI (2001-2003, 2004-2006, 2009-2011, 2011-2012); identificarea dezechilibrelor economice; participarea la misiunile FMI, prin discuții cu autoritățile naționale, cu sectorul privat și cu reprezentanți ai societății civile; furnizarea de nalize, participarea la procesul de formulare a politicilor economice și negociere a programelor economice; asigurarea și facilitarea dialogului echipelor FMI cu autoritățile române și mass-media; furnizarea de analize regulate privind evoluțiile economice la nivel național și regional, inclusiv a pietelor valutare si financiare; cercetarea și monitorizarea aspectelor legate de: piețele financiare locale și regionale, finanțele publice, piața muncii și sistemele de pensii, politica si reforma din energie, reforma sectorului de sănătate, reforma sectorului de transport, privatizarea și guvernanța corporativă, absorbția fondurilor Uniunii Europene; participarea la două exerciții FSAP (2004 și 2008).

ü  Din anul 2009, activitatea a implicat o cooperare strânsă cu echipele Băncii Mondiale și Comisiei Europene în cadrul programului comun de finanțare.

August 2000 - August 2001: Banca Națională a României, Direcția de Reglementare și Autorizare

Economist

ü  Responsabil pentru elaborarea regulamentelor privind regimul rezervelor minime obligatorii, lichiditatea băncilor, expunerea valutară, instrumente financiare derivate, fondurile proprii și provizionarea, îmbunătățirea sistemului de asigurare a depozitelor;  analiza impactului economic al acestor reglementari.

ü  Analiza liberalizării pieței de capital din România, comunicarea cu băncile privind punerea în aplicare a diferitelor reglementări emise de banca centrală, în special cu privire la instrumentele de politică monetară.

Octombrie 1996 - iulie 1999:

Banca Națională a României, Direcția de Refinanțare și Operațiuni de Piață

Funcția: economist

ü  Monitorizarea tuturor tipurilor de credite de refinanțare (structurale, licitații, credite speciale și lombard); estimarea și monitorizarea garanțiilor băncilor comerciale; elaborarea noului regulament privind refinanțarea și operațiunile de piață monetară; pregătirea, monitorizarea și analiza principalilor indicatori pentru managementul lichidității; elaborarea tabelului lichidității; elaborarea programului de restructurare a băncii de stat "BANCOREX"

Lucrări[modificare | modificare sursă]

 • Andreas BREITENFELLNER, Anca DRAGU (Paliu), Peter Pontuch (2013), "Transferul

costurilor cu forța de muncă, profiturile și reechilibrarea în statele membre vulnerabile", Raport trimestrial privind zona euro, volumul 12 nr 3, Comisia Europeană

 • Anca PALIU, John RALYEA (2012), "Stimularea creșterii economice prin reforme de

întreprinderile de stat" FMI- raport de țară nr 12/291

 • Anca PALIU, Ionuț DUMITRU, (proiect, care urmează să fie publicat) , « Transformarea marilor companii de stat în societăți profitabile »
 • Sudharshan CANAGARAJAH, Martin BOWBRIDGE, Anca Dana PALIU, Ionuț Dumitru, (2012),  Provocările pe termen lung privind sustenabilitatea fiscală în România », WB Policy

Research Working Paper  nr. 5927

 • Gabriela Victoria Anghelache și Anca Dana Dragu, (2010), "Piețele  financiare

internaționale în timpul crizei mondiale", Simpozionul Internațional "Necesitatea reformelor economice și sociale în România, în contextul crizei globale”, Editura Artiflex, 978-973-7631-71 -8 ,;

 • Gabriela Victoria ANGHELACHE și Anca Dana DRAGU, (2010), "Privire generală asupra evoluției pieței financiare internaționale în timpul crizei mondiale", Revista Română de Statistică nr

6/2010, ISSN 1018-046x, CNCSIS categoria B +;

 • Gabriela Victoria ANGHELACHE și Anca Dana DRAGU (2010), "Elemente principale de stabilitate financiară în țările selectate", Revista Română de Statistică nr 6/2010, ISSN 1018-046x, CNCSIS

categoria  B+;

 • Gabriela Victoria ANGHELACHE și Anca Dana DRAGU, (2010), "Analiza modelului de afaceri al băncilor pe baza structurii surselor de finanțare și a veniturilor ", România, Revista de Statistică nr 6/2010, ISSN

1018-046x, CNCSIS categoria B +;

 • Gabriela Victoria ANGHELACHE și Anca Dana DRAGU, (2010), "Vulnerabilitățile bancilor în timpul crizei globale", Revista Română de Statistică nr 6/2010, ISSN 1018-046x, CNCSIS categoria B +;
 • Graeme JUSTICE și Anca PALIU, (2006), "Perspective de convergență reală", România:  Aspecte economice selectate și anexe statistice; FMI-Raport de tara 06/169, Fondul Monetar Internațional, Washington DC

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Miniștrii Guvernului României, Anca Dana Dragu Paliu, Ministrul Finanțelor Publice

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Eugen Teodorovici
Al 156-lea ministru
al Finanțelor Publice ale României

17 noiembrie 20154 ianuarie 2017

Succesor:
Viorel Ștefan