Studii universitare de masterat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Studiile universitare de masterat sunt a doua treaptă a studiilor universitare, și care asigură aprofundarea în domeniul studiilor de licență sau într-un domeniu apropiat, dezvoltarea capacităților de cercetare științifică și constituie o bază pregătitoare obligatorie pentru studiile doctorale.

Conform procesului Bologna, treapta de masterat corespunde unui număr de 90 – 120 credite de studiu transferabile (ECTS). Prin excepție, în funcție de durata studiilor universitare de licență, limita inferioară poate fi de 60 de credite de studiu transferabile. Pentru cursurile de zi, numărul de credite transferabile alocat unui an de studiu fiind de 60, durata studiilor este de 1 – 2 ani.

Înscrierea la cursurile de masterat este condiționată de deținerea unei diplome de licență în domeniul respectiv sau unul înrudit. Finalizarea studiilor se face printr-un examen, în urma căruia se obține diploma de master. Diplomele de master atestă că titularii acestora au dobândit cunoștințe și competențe generale și de specialitate, precum și abilități cognitive specifice.


În cazuri justificate treptele de licență și masterat pot fi comasate, diplomele obținute fiind echivalente titlului de master.

Cunoscut ca și studiu universitar de ciclul doi, masteratul ajută la o mai profundă cunoaștere a informațiilor obținute in urma studiilor licenței sau în oricare alt domeniu. La master se pot înscrie doar cei care au terminat minim 3 ani de facultate.  Fiind privit ca și un studiu  superior, cu un grad ridicat de cunoștințe, masterul poate ajuta și în drumul către studii ca cele de doctorat. In general, înscrierea la master se realizează din dorința de a evolua in domeniul ales, dar nu numai. Un master poate da ocazia absolventului de a se reprofila, de a se axa pe un nou domeniu de activitate, la care, pana in prezent, nu a putut avea acces. In cadrul cursurilor de masterat, pe  langa acumularea de noi informatii, mai sunt prezente si sarcini de prezentare a unor lucrari cu un continut ridicat de profesionalism, cu ajutorul carora sunt testate adevaratele aptitudini ale studentului.

Conform specialistilor, masterul nu a fost si nu este considerat ca principalul atu intr-o posibila angajare. De ce? Pentru ca, indiferent daca absolventul a urmat cursuri de master, importanta ramane experienta profesionala in domeniu, si nu diploma obtinuta in cele din urma.

Cu toate astea, absolventii ciclului doi de studiu universitar sunt considerati a fi cu un pas inaintea licentiatilor, datorilor cantitatii impresionante de informatii, dar si practicii dobandite  in cei doi ani de master.  Concluzia: o mai rapida avansare pe plan profesional.


Bibliografie[modificare | modificare sursă]