Sari la conținut

Politică publică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Politica publică este un curs de acțiune creat și / sau adoptat, de obicei de un guvern, ca răspuns la problemele publice din lumea reală.[1] Dincolo de această definiție amplă, politica publică a fost conceptualizată într-o varietate de moduri.

Un mod popular de înțelegere și implicare în politica publică este printr-o serie de etape cunoscute sub numele de „ciclul politic”. Caracterizarea anumitor etape poate varia, dar o secvență de bază este: stabilirea agendei - formularea - legitimarea - implementarea - evaluarea.

Funcționarii considerați ca factori de decizie politică poartă responsabilitatea de a reflecta interesele unei serii de diferite părți interesate. Proiectarea politicilor presupune eforturi conștiente și deliberate pentru a defini obiectivele politicii și pentru a le identifica instrumental. Academicienii și alți experți în studii politice au dezvoltat o serie de instrumente și abordări pentru a ajuta în această sarcină.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rinfret, Sara; Scheberie, Denise; Pautz, Michelle (). „Chapter 2: The Policy Process and Policy Theories”. Public Policy: A Concise Introduction. SAGE Publications. pp. 19–44. ISBN 978-1-5063-2971-0.