Ioana Petrescu (economistă)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ioana Petrescu (politiciană))
Pentru un critic literar, vedeți Ioana Em. Petrescu.
Ioana Maria Petrescu
Date personale
Născută1 iulie 1980
Bucuresti
NaționalitateRomana
CetățenieRomana
ReligieCrestin Ortodoxa
Ocupațiecercetatoare si activista
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Ministrul Finantelor Publice
PreședinteTraian Basescu
Prim-ministruVictor Ponta
Precedat deDaniel Chitoiu
Succedat deDarius Valcov

Partid politictehnocrat
Alma materHarvard University si Wellesley College
OrganizațiiPur si Simplu Verde
Profesieeconomista


Ioana Maria Petrescu[1] (n. , București, România) este o economistă română, fost ministru și consilier de stat în cadrul cancelariei primului-ministru. Ioana Maria Petrescu a fost al 152-lea ministru al Finanțelor Publice ale României și prima femeie din România care a deținut această funcție. Este cercetator in politici publice la Harvard Kennedy School[2] si presedintele Asociatiei "Pur si Simplu Verde", [3] o organizatie de mediu care sprijina autoritatile locale in procesul de tranzitie energetica justa. [4]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Parintii ei sunt ingineri si a fost crescuta de bunici in localitatea Cornu.[5] A terminat sefa de promotie Colegiul National Mihai Viteazul din Bucuresti si a primit o bursa sa studieze in SUA la Wellesley College de unde a terminat studiile de licenta cu specializarile matematica si economie si cu distinctia summa cum laude. Apoi a fost acceptata la Harvard University, de unde a obtiunut un masterat in economie in 2007 si un doctorat in 2008.

A lucrat in politici publice la American Enterprise Institute in Washington, DC, inainte de o obtiune o pozitie de cadru didactic la University of Maryland.[6] Ioana Petrescu a fost numita de premierul Ponta, consilier de stat la Cancelaria Premierului in septembrie 2013.[7]

Ministru de finante[modificare | modificare sursă]

Dupa o perioada de sase luni in care a activat in cadrul Cancelariei,[8] este nominalizata de Victor Ponta ca ministru de finante. [9] Printre proiectele de succes realizate în timpul mandatului său ca ministru de Finanțe sunt de remarcat: reducerea contribuțiilor sociale cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, rescrierea Codului fiscal și a Codului de procedură fiscală, scutirea de la impozitare a profitului reinvestit, reducerea cu 0,5 puncte procentuale a taxei pentru construcții speciale (de la 1,5% la 1%), lansarea „Spațiului Privat Virtual”, o platformă de comunicare online între ANAF și contribuabili, modernizarea Trezoreriei cu scopul de a o transforma în acceptator de plată cu cardul, eliminarea a 92 de taxe fiscale și parafiscale, reformă menită să reducă birocrația în cadrul fiscal, a pus bazele proiectului Loteriei Fiscale, a introdus a limita a tranzactiilor in numerar pentru reducerea evaziunii fiscale, a modernizat si intarit directia de preturi de transfer si a semnat si promovat tratate internationale pentru reducerea erodarii bazei de impozitare prin transferul profiturilor multinationalelor. [10][11] [12] [13] [14] [15]. Este considerata cel mai performant ministru din Cabinetul Ponta de catre mediul de afaceri dupa 100 de zile de mandat. [16].

Cariera[modificare | modificare sursă]

Dupa ce a plecat din functia de ministru, Ioana Petrescu a ramas in guvern ca sef al unitatii de implementare a prioritatilor premierului (Head of Delivery Unit) si s-a ocupat in principal de reforma in achizitii publice, transparentizarea companiilor de stat si de strategia energetica. [17] A intrat in Partidul PRO Romania in 2018 [18] si a devenit vicepresedinte si coordonator al Consiliului de Strategii Guvernamentale al partidului [19]. A iesit din politica in 2020 [20] ca sa infiinteze o organizatie nonguvernamentala, Asociatia Pur si Simplu Verde alaturi de subsecretarul general ONU, Robert Orr si fostul ministru de finante si al mediului elen, George Papaconstantinou [21]. Organizatia promoveaza sustanabilitatea la nivel local si tranzitia energetica justa [22]. In 2022, a fost numita Ambasador al Pactului Climatic European in Romania. Este cercetatoare la Taubman Center for State and Local Government la Harvard Kennedy School din Cambridge, MA [23].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Declaratii de presă - Ioana Maria-Petrescu, Ministrul Finanțelor Publice
  2. ^ „Former Romanian finance minister returns to US as visiting fellow at Harvard”. . 
  3. ^ „Ioana Petrescu lansează "Pur și simplu verde". La eveniment au vorbit reprezentanți ai ONU și din mediul academic din SUA și Marea Britanie”. 
  4. ^ „Cele 8 obiective de tranziție energetică ale Delivery Unit Hunedoara au fost aprobate în ședința Consiliului Județean Hunedoara”. . 
  5. ^ „Andreea Esca despre Ioana Petrescu: Ai putea spune orice, dar nu ca e ministru de Finante” (în Romanian). Accesat în . 
  6. ^ „Ioana Petrescu Assistant Professor” (în Romanian). Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „Cine este Ioana Petrescu, personajul principal al ultimelor 24 de ore, cum l-a întâlnit pe Victor Ponta și cum a ajuns ministrul Finanțelor” (în Romanian). Ziarul financiardate=July 15, 2014. Accesat în . 
  8. ^ „Surpriză de proporții în cabinetul Ponta. Premierul o propune pe Ioana Petrescu, 34 de ani, la ministerul Finanțelor. Vedeți noua stea a Finanțelor din România”. 
  9. ^ „Ioana Petrescu, prima femeie ministru de Finanțe, la Sinteza Zilei”. 
  10. ^ „Biografie”. 
  11. ^ „Ioana Petrescu”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ „Ioana Petrescu, la Adevărul Live: Există finanțare pentru reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Numai din insolvențe se pot recupera 3,8 miliarde”. 
  13. ^ „Primul-ministru Victor Ponta și ministrul finanțelor publice, Ioana Petrescu, au participat la lansarea aplicației "Spațiul Privat Virtual". 
  14. ^ {{cite web | url=https://www.gazetadenavodari.ro/jurnalul-electronic-si-loteria-fiscala-noile-masuri-luate-de-ioana-petrescu/ | title=Jurnalul electronic
  15. ^ „Ministerul Finanțelor: Persoanele fizice vor putea plăti „cash" în limita a 10.000 de lei la tranzacțiile de imobile și mașini. Modificări în proiectul de lege”. 
  16. ^ „Performantele a 7 ministri, analizate de liderii de business la 100 de zile de ministeriat. Concluzia: activitate necorespunzatoare!”. 
  17. ^ „President Asociatia Pur si Simplu Verde”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  18. ^ „Fostul ministru Ioana Petrescu trece la Pro Romania”. 
  19. ^ „Ioana Petrescu se întâlnește cu oamenii de afaceri din Sibiu”. 
  20. ^ „Fostul ministru de finanțe Ioana Petrescu pleacă din partidul Pro România. „O decizie necesară". 
  21. ^ „Board of Directors”. 
  22. ^ „Consiliul Județean Mureș, pact pentru un județ „Pur și Simplu Verde". 
  23. ^ „TAUBMAN CENTER FELLOWS & SCHOLARS”. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ioana Petrescu