Ioana Petrescu (economistă)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ioana Petrescu (politiciană))
Pentru un critic literar, vedeți Ioana Em. Petrescu.
Ioana Maria Petrescu
Ioana Petrescu-1278-3.jpg
Date personale
Născută1 iulie 1980
Bucuresti
NaționalitateRomana
CetățenieRomana
ReligieCrestin Ortodoxa
Ocupațiecercetatoare si activista
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Ministrul Finantelor Publice
PreședinteTraian Basescu
Prim-ministruVictor Ponta
Precedat deDaniel Chitoiu
Succedat deDarius Valcov

Partid politictehnocrat
Alma materHarvard University si Wellesley College
OrganizațiiPur si Simplu Verde
Profesieeconomista


Ioana Maria Petrescu[1] (n. , București, România) este o economistă română, fost ministru și consilier de stat în cadrul cancelariei primului-ministru. Ioana Maria Petrescu a fost al 152-lea ministru al Finanțelor Publice ale României și prima femeie din România care a deținut această funcție. Este cercetator in politici publice la Harvard Kennedy School[2] si presedintele Asociatiei "Pur si Simplu Verde", [3] o organizatie de mediu care sprijina autoritatile locale in procesul de tranzitie energetica justa. [4]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Parintii ei sunt ingineri si a fost crescuta de bunici in localitatea Cornu.[5] A terminat sefa de promotie Colegiul National Mihai Viteazul din Bucuresti si a primit o bursa sa studieze in SUA la Wellesley College de unde a terminat studiile de licenta cu specializarile matematica si economie si cu distinctia summa cum laude. Apoi a fost acceptata la Harvard University, de unde a obtiunut un masterat in economie in 2007 si un doctorat in 2008.

A lucrat in politici publice la American Enterprise Institute in Washington, DC, inainte de o obtiune o pozitie de cadru didactic la University of Maryland.[6] Ioana Petrescu a fost numita de premierul Ponta, consilier de stat la Cancelaria Premierului in septembrie 2013.[7]

Ministru de finante[modificare | modificare sursă]

Dupa o perioada de sase luni in care a activat in cadrul Cancelariei,[8] este nominalizata de Victor Ponta ca ministru de finante. [9] Printre proiectele de succes realizate în timpul mandatului său ca ministru de Finanțe sunt de remarcat: reducerea contribuțiilor sociale cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, rescrierea Codului fiscal și a Codului de procedură fiscală, scutirea de la impozitare a profitului reinvestit, reducerea cu 0,5 puncte procentuale a taxei pentru construcții speciale (de la 1,5% la 1%), lansarea „Spațiului Privat Virtual”, o platformă de comunicare online între ANAF și contribuabili, modernizarea Trezoreriei cu scopul de a o transforma în acceptator de plată cu cardul, eliminarea a 92 de taxe fiscale și parafiscale, reformă menită să reducă birocrația în cadrul fiscal, a pus bazele proiectului Loteriei Fiscale, a introdus a limita a tranzactiilor in numerar pentru reducerea evaziunii fiscale, a modernizat si intarit directia de preturi de transfer si a semnat si promovat tratate internationale pentru reducerea erodarii bazei de impozitare prin transferul profiturilor multinationalelor. [10][11] [12] [13] [14] [15]. Este considerata cel mai performant ministru din Cabinetul Ponta de catre mediul de afaceri dupa 100 de zile de mandat. [16].

Cariera[modificare | modificare sursă]

Dupa ce a plecat din functia de ministru, Ioana Petrescu a ramas in guvern ca sef al unitatii de implementare a prioritatilor premierului (Head of Delivery Unit) si s-a ocupat in principal de reforma in achizitii publice, transparentizarea companiilor de stat si de strategia energetica. [17] A intrat in Partidul PRO Romania in 2018 [18] si a devenit vicepresedinte si coordonator al Consiliului de Strategii Guvernamentale al partidului [19]. A iesit din politica in 2020 [20] ca sa infiinteze o organizatie nonguvernamentala, Asociatia Pur si Simplu Verde alaturi de subsecretarul general ONU, Robert Orr si fostul ministru de finante si al mediului elen, George Papaconstantinou [21]. Organizatia promoveaza sustanabilitatea la nivel local si tranzitia energetica justa [22]. In 2022, a fost numita Ambasador al Pactului Climatic European in Romania. Este cercetatoare la Taubman Center for State and Local Government la Harvard Kennedy School din Cambridge, MA [23].

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Declaratii de presă - Ioana Maria-Petrescu, Ministrul Finanțelor Publice
 2. ^ „Former Romanian finance minister returns to US as visiting fellow at Harvard”. . 
 3. ^ „Ioana Petrescu lansează "Pur și simplu verde". La eveniment au vorbit reprezentanți ai ONU și din mediul academic din SUA și Marea Britanie”. 
 4. ^ „Cele 8 obiective de tranziție energetică ale Delivery Unit Hunedoara au fost aprobate în ședința Consiliului Județean Hunedoara”. . 
 5. ^ „Andreea Esca despre Ioana Petrescu: Ai putea spune orice, dar nu ca e ministru de Finante” (în Romanian). Accesat în . 
 6. ^ „Ioana Petrescu Assistant Professor” (în Romanian). Arhivat din original la . Accesat în . 
 7. ^ „Cine este Ioana Petrescu, personajul principal al ultimelor 24 de ore, cum l-a întâlnit pe Victor Ponta și cum a ajuns ministrul Finanțelor” (în Romanian). Ziarul financiardate=July 15, 2014. Accesat în . 
 8. ^ „Surpriză de proporții în cabinetul Ponta. Premierul o propune pe Ioana Petrescu, 34 de ani, la ministerul Finanțelor. Vedeți noua stea a Finanțelor din România”. 
 9. ^ „Ioana Petrescu, prima femeie ministru de Finanțe, la Sinteza Zilei”. 
 10. ^ „Biografie”. 
 11. ^ „Ioana Petrescu”. 
 12. ^ „Ioana Petrescu, la Adevărul Live: Există finanțare pentru reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Numai din insolvențe se pot recupera 3,8 miliarde”. 
 13. ^ „Primul-ministru Victor Ponta și ministrul finanțelor publice, Ioana Petrescu, au participat la lansarea aplicației "Spațiul Privat Virtual". 
 14. ^ {{cite web | url=https://www.gazetadenavodari.ro/jurnalul-electronic-si-loteria-fiscala-noile-masuri-luate-de-ioana-petrescu/ | title=Jurnalul electronic
 15. ^ „Ministerul Finanțelor: Persoanele fizice vor putea plăti „cash" în limita a 10.000 de lei la tranzacțiile de imobile și mașini. Modificări în proiectul de lege”. 
 16. ^ „Performantele a 7 ministri, analizate de liderii de business la 100 de zile de ministeriat. Concluzia: activitate necorespunzatoare!”. 
 17. ^ „President Asociatia Pur si Simplu Verde”. 
 18. ^ „Fostul ministru Ioana Petrescu trece la Pro Romania”. 
 19. ^ „Ioana Petrescu se întâlnește cu oamenii de afaceri din Sibiu”. 
 20. ^ „Fostul ministru de finanțe Ioana Petrescu pleacă din partidul Pro România. „O decizie necesară". 
 21. ^ „Board of Directors”. 
 22. ^ „Consiliul Județean Mureș, pact pentru un județ „Pur și Simplu Verde". 
 23. ^ „TAUBMAN CENTER FELLOWS & SCHOLARS”. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ioana Petrescu