Oscar 1930

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Oscar 1928/29)
A Doua Gală Oscar
GazdaWilliam C. DeMille
LocHotel Ambassador (Los Angeles)
Hollywood, Los Angeles, California, SUA
ȚaraStatele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Site oficialhttps://www.oscars.org/oscars/ceremonies/1930  Modificați la Wikidata
Cel mai bun filmThe Broadway Melody
Cele mai multe premiișapte filme au primit fiecare câte un premiu. Nici un film nu a primit mai mult de un premiu la această ceremonie
Cele mai multe nominalizăriIn Old Arizona și The Patriot (5)
Cronologie
 < 1929 1930

Cea de-a doua ediție a Premiilor Oscar a avut loc pe 3 aprilie 1930, în Cocoanut Grove al Hotelului Ambassador din Los Angeles, fiind organizată de Academia Americană de Film (Academy of Motion Picture Arts and Sciences, AMPAS). A onorat cele mai bune filme lansate între 1 august 1928 și 31 iulie 1929.

Mediatizarea radio a început cu această ceremonie, cu o emisiune locală la KNX, Los Angeles.[1]

Întrucât ceremonia a avut loc la mai mult de opt luni de la sfârșitul perioadei de eligibilitate, s-a decis că a treia ediție a Oscarurilor va avea loc în noiembrie 1930, pentru a aduce ceremonia de premiere mai aproape de perioada de timp relevantă. Ca rezultat, 1930 a fost singurul an calendaristic în care au avut loc două ceremonii de premiere.

Cea de-a doua ediție a inclus o serie de schimbări față de prima. Cea mai importantă, a fost aceea că a fost prima ediție în care câștigătorii nu au fost anunțați înainte. În plus, numărul de categorii a fost redus de la douăsprezece la șapte.

Această ediție a fost unică, fiind singura ocazie în care nu au existat nominalizări oficiale. Cercetări ulterioare efectuate de AMPAS au condus la o listă de nominalizări neoficiale sau de facto, bazate pe înregistrări ale filmelor care au fost evaluate de către judecători.

The Divine Lady este singurul film care a câștigat premiul de cel mai bun regizor fără o nominalizare la categoria cel mai bun film, cu excepția primului an în care a fost acordat un premiu pentru regizor de film comedie.

Acesta este singurul an în care niciun film nu a câștigat mai mult de un Oscar. The Broadway Melody a devenit cel de-a doilea dintre cele șapte filme (Wings, Grand Hotel, Cavalcada, Hamlet, Sunetul muzicii și Titanic fiind celelalte) care a câștigat premiul pentru cel mai bun film fără sa aibă o nominalizare pentru scenariu și primul din cele trei filme care a câștigat premiul pentru cel mai bun film fără să mai câștige un alt premiu (Grand Hotel și Revolta de pe Bounty sunt celelalte).

Premii[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dunning, John (). On the Air: The Encyclopedia of Old-Time Radio. New York: Oxford University Press. p. 4. ISBN 978-0-19-507678-3.