Discuție Utilizator:Accipiter Q. Gentilis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Wikipedia în limba română comemorează un secol de la Marele Război, prin crearea unor portale special dedicate participării României la Primul Război Mondial și la evenimentele ulterioare determinate de acesta:
Vă invităm să le vizitați și, totodată, să contribuiți la dezvoltarea lor .
Lăsați vă rog mesajele la urmă (adică după ultimul mesaj postat pe această pagină) și semnați-vă cu patru tilde (~~~~). Mulțumesc.André Du Nay[modificare sursă]

  • Salut! Am vazut ce ai scris la Discuție:Pământul crăiesc. Problema e in felul urmator.. editorii maghiari se folosesc de surse gen André Du Nay sau Vásáry István si de altele vezi istoria romanilor pe pagina de engleza wiki. Origin of the Romanians, Culture of Romania, Hunyadi samd. Strainii care citesc acele pagini raman confuzi... vor ajunge la concluzia ca istoria noastra e falsificata din cauza lor.
  • Sunt prea putini romani pe en.wiki. Maghiarii au o comunitate puternica pe wiki si cam fac ce vor. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 5.15.224.14 (discuție • contribuții). la 1 noiembrie 2018 01:31
Adevărul obiectiv nu depinde de granițe, cine nu înțelege asta este inapt să editeze Wikipedia, iar pe en.wiki i se dă repede cu flit. Naționaliștii agresivi de pe en.wiki ne fac mai degrabă de rușine, zugrăvindu-ne drept neam barbar și înapoiat. Da, la naționaliștii români mă refer. Tgeorgescu (discuție) 1 noiembrie 2018 13:57 (EET)

Dealul Istrita[modificare sursă]

Vezi ca am gasit doua imagini dupa Henric Trenk din studiul lui Alexandru Odobescu - Tesaurul de la Petrosa (1889). Am bagat la art Dealul Istrita o caseta tripla cu imaginile. Poti face un subcapitol cu Dealul Istrita in pictura. Ai detalii la Trenk sau Odobescu. Yo zic... ca e de bine. Nu necesita transpiratie si iese frumos.... daca vrei, daca nu ... NU. Asybarisaport 14 noiembrie 2018 20:55 (EET)

Aildumaibest ! Senchiu ! --Accipiter Q. Gentilis(D) 14 noiembrie 2018 22:10 (EET) P.S. Timp să fie, mama lui de timp ... (+ evident, o atmosferă stimulativă pe Wiki, dar asta e muuult mai greu).
Când mă gândesc că nici pe Căpităneanu nu l-am făcut până acum...--Accipiter Q. Gentilis(D) 14 noiembrie 2018 22:14 (EET)
La digibuc, sursa imaginior, ai despre studiul lui Odobescu un intreg articol, bun bun.......14 noiembrie 2018 22:28 (EET)

Păi merge digibuc ? Am încercat acum vreo săpătmână și ceva și canci ! Afișa caseta de căutare, dădeai căutare și ciuciu ...--Accipiter Q. Gentilis(D) 14 noiembrie 2018 22:30 (EET)

Iete..... merge, ca să vezi ! --Accipiter Q. Gentilis(D) 14 noiembrie 2018 22:34 (EET)
Am downloadat Literatură și artă română Idei, simțire, formă, 08, 1904. [Partea 1].--Accipiter Q. Gentilis(D) 14 noiembrie 2018 22:43 (EET)
La mine merge doar cu proxy...:)--Kunok Kipcsak (discuție) 15 noiembrie 2018 07:22 (EET)

Commons[modificare sursă]

Da, la urma urmelor este o diferență între „convoiului” (prima fotografie) și „unui convoi” (a doua fotografie). Tgeorgescu (discuție) 20 noiembrie 2018 01:52 (EET)

E o diferență și între un text scris acum, la care dacă greșesc corectez aproape imediat dând eventual un search pe Net și un șpalt tipografic din 1947. Pentru a înțelege trebuie să te transpui în pielea oamenilor de atunci și să gândești în conformitate cu posibilitile lor de analiză și de informare, aflate în raport cu contextul epocii. Probabil mai devreme de 100 de ani de la consumarea unor evenimente, istoria nu poate fi cât de cât obiectivă. --Accipiter Q. Gentilis(D) 20 noiembrie 2018 02:25 (EET)

Ilan Laufer[modificare sursă]

https://adevarul.ro/news/politica/ilan-laufer-declarat-s-a-nascut-bucuresti-polizu-presa-israeliana-contrazice-1_5bf551ebdf52022f75ab000c/index.html Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Țetcu Mircea Rareș (discuție • contribuții).

@Țetcu Mircea Rareș: linkul scos era acesta și el conducea spre un articol din Adevărul în care nu este precizată chestiunea respectivă. Am avut deci dreptate că l-am scos, pe motiv că sursa nu confirma.--Accipiter Q. Gentilis(D) 23 noiembrie 2018 12:28 (EET) P.S. Într-o altă ordine de idei ...

Articolul acela avea în josul paginii, la sfârșit, linkul spre afirmația respectivă. În fine, multă tevatură pentru un personaj care nu merită (părerea mea).--Țetcu Mircea Rareș 23 noiembrie 2018 14:47 (EET)

Portret reprezentativ pentru un ministru din România ... Reprezentativ, nu ? --Accipiter Q. Gentilis(D) 23 noiembrie 2018 14:55 (EET)

Analele istoriei[modificare sursă]

Bună seara, dle. Accipiter. Nu știu dacă mă mai recunoașteți, sau dacă semnătura mea ferm neschimbată vă trezește vreo amintire distantă. Sunt acel Sebastian năzdrăvan care acum 5 ani (o nimica toată pentru dvs., poate, dar aproape o treime din viața mea, pentru mine) era un element năstrușnic pătruns din propria-i inițiativă pe Wikipedia cu intenții bune, mânate de sentimente pe care le-ar fi numit (și încă le mai numește) lăudabile, dar cu fapte mai puțin reușite.

În acei 5 ani, care, repet, poate nu sunt mare brânză pentru cineva mai matur și cu mulți alți an în spate, eu unul m-am schimbat fundamental - natural, căci nimeni nu este aceeași persoană și la 12, și la 17 ani (nu că 17 ani ar fi o vârstă la care-mi permit să mă cred înțelept și erudit, să fie clar - în unele aspecte poate sunt la fel de lipsit de judecată ca atunci), și artificial - căci multe evenimente, interacțiuni și persoane m-au modelat în altcineva asemănător cu copilul de acum 5 ani, dar cu o înfățișare intelectuală clar diferită. Am crescut, pe scurt. Și poate vă întrebați ce vreau acum de la dvs.? M-am întors din „mormânt” (deși am mai fost activ, cu pauze, pe aici - dar din fericire, într-o manieră mai productivă și mai puțin jenantă) doar ca să vă amintesc că acum 5 ani, vă călcam pe nervi constant? Credeți-mă că nici eu nu știu răspunsul. Pentru mine, 2013 reprezintă, parcă, o viață în urma mea - căci, copil fiind atunci, nu-mi amintesc foarte multe lucruri, și descoperindu-le acum iar, am fost cuprins de o nestăvilită nostalgie. Sunt de-asemenea cuprins de rușine, căci eram încăpățânat, cu nasul pe sus, indiferent, arogant, neînțelegător, necopt și chiar și agramat (citindu-mi scrisul, mi-a venit de multe ori simțământul că aș da orice să pot corecta acum acele greșeli, dar curgerea timpului nu-mi mai permite). Așadar, permiteți-mi, în primul rând, să îmi cer scuze pentru modul în care m-am comportat, pentru modul în care am refuzat să-mi înțeleg pe deplin greșelile, să răspund în mod matur, să gândesc altfel și să văd comentariile dvs. ca apă turnată-mi la fragedele rădăcini pentru a crește, nu ca o bardă care încerca cu disperare să mă reteze. Vă spun abia acum, la 5 ani după acele schimburi de replici, că ați fost extrem de îngăduitor, politicos, gentil și diplomat - vă mulțumesc nespus pentru modul în care mi-ați tratat persoana (căci nu-mi dă la îndemână să vorbesc la persoana I, mă simt cu totul altcineva acum!). Ați intenționat doar bine, și ați fost răbdător într-un mod inegalabil, căci eu unul, citind ceea ce însuși „eu” am scris, am crezut că intru în pământ și de rușine, și de supărare.

Așadar, v-o spun răspicat: vă mulțumesc! Nu sunt mândru de mine, pentru acum 5 ani, dar sunt mândru de dvs., un străin care poate nici nu mă mai ține minte, pentru că ați fost așa îngăduitor cu o pacoste mică, ce eram pe-atunci. Vă mulțumesc nespus și pentru că ați păstrat asta - un simbol pe care eu l-aș fi considerat neimportant, dar pe care, până și la 5 ani după primirea lui, îl păstrați. A fost o deosebită plăcere să-l văd încă acolo, și credeți-mă pe cuvânt că m-a mișcat profund să știu că deși am fost așa neînțelegător, și deși nu valoram nimic per se încât să luați în serios acea „medalie”, dvs. tot ați păstrat-o. Vă rog, așa cum ați acceptat acea „tinichea”, să-mi acceptați scuzele și laudele - este foarte probabil ca, deși nu o pot arăta cu siguranță, să-mi fi alterat parcursul meu în viață, în mod fundamental, indirect, prin spusele dvs. de atunci. Nu am rămas cu ele în memorie, dar când le-am recitit, amintiri difuze au reieșit la suprafață. Și credeți-mă că principiul pe care l-ați enunțat tot dvs. acum 5 ani, „Primum non nocere!”, îmi va rămâne acum, proaspăt sculptat în fundamentul memoriei mele, alături, întreaga viață, pe care mi-o voi dedica medicinei - ca peste 20 de ani, să pot, în sfârșit, să-mi dau cu părerea în legătură cu importanța articolelor medicale (desigur, nu acesta e motivul pentru care voi urma medicina, dar ar fi cu adevărat hilar să mă întorc, peste 20 de ani, să vă spun „ei bine, acum mă considerați pregătit?”!).

Mai sunt alți utilizatori cărora le datorez niște scuze și mulțumiri asemenea: Pafsanias, Miehs (de la care am aflat pentru prima dată de struțocămilă), Victor Blacus, și probabil și alții, pe care nu i-am identificat. Sper ca, dacă găsiți acest mesaj, să îmi acceptați și dvs. apologiile, și să mă credeți când vă spun că aici, pe Wikipedia, am întâlnit prima comunitate de oameni cu adevărat maturi, înțelegători și erudiți. Poate alte lucruri pe care nu le am la cunoștință vă îndeamnă să credeți altceva; poate certuri v-au dezbinat, dar din partea mea, la fel de neînsemnat ca atunci, vă spun că sunteți niște exemple pentru mine: un copil un pic mai mare decât cel ce v-a pus acum mult timp bețe în roate și v-a testat limitele răbdării. Vă mulțumesc tuturor (dar cu precădere dlui. Accipiter, a cărui pagină de discuție am ales-o ca purtătoare a acestui mesaj tardiv) încă o dată, și sper din suflet că îmi veți accepta scuzele și că mă vreți crede pe cuvânt când vă spun, domnilor, că sunteți niște modele pentru mine. --Sebastianpin 23 noiembrie 2018 22:17 (EET)

Salut ! Deci... ce avem în proiect pentru ro.wiki ? --Accipiter Q. Gentilis(D) 23 noiembrie 2018 22:39 (EET) P.S. Vedeți că în ultimii 3 ani lucrurile s-au întrăutățit semnificativ pe aici, în sensul că mediul colaborativ este în plină destructurare. În plus lipsește semnificativ mai mult ca acum trei ani feedbackul, automatizarea reacțiilor de răspuns la erori neintenționate a ajuns la un nivel puțin acceptabil și prezumarea bunelor intenții în nici un caz nu este un standard. Altfel spus, mediul este sensibil diferit față de ceea ce știați, astfel că e bine să nu aveți așteptări prea mari.

Ca fapt divers, medicina se poate face cu dăruire, dar nu este foarte înțelept - la modul general, să i te dedici. Oricum își ia partea leului din viața celor care o practică, astfel că nu e neapărată nevoie ca respectivii să i se mai și dedice. Treaba cu dedicația merge în cazuri rare, în rest merită să te dedici doar familiei sau unui scop practic tangibil și cu deadline previzibil.

Pe de altă parte "întreaga viață" e formată din mai multe "părți întregi". De exemplu o treime din viață e formată din patul în care individul doarme, așa că acel pat merită o atenție cu adevărat importantă, de exemplu. O altă parte semnificativă din viață e formată din observație, iar dacă individul nu e atent, medicina îi dezvoltă semnificativ capacitatea de a observa pe anumite segmente și îi amputează semnificativ capacitatea de a observa pe multe altele, așa că îi pune niște ochelari de cal fantastic de eficienți (într-un sens, evident pervers al cuvântului). Doctorii ar trebui să aibă grijă mare, deci... să nu curgă viața pe lângă ei fără să-i atingă, sau copiii să plece de la casa părinților fără ca tăticii să-și dea seama că au avut progenituri de care ar fi putut să se bucure, cât timp mai erau pe-acasă.

Viața e formată și din vremea pensiei, care vreme este petrecută de cealată parte a baricadei, cu care individul s-a obișnuit "o viață întreagă". Unii nu reușesc să traverseze Styxul adaptării la o realitate de care n-au luat timp de câteva zeci de ani cunoștință... --Accipiter Q. Gentilis(D) 23 noiembrie 2018 22:49 (EET) P.S. Mai cătinel așadar cu dedicatul. Armata-i lungă !

Ce am eu în plan pentru ro.wiki? Din păcate nimic, căci, ironic, acum timpul chiar nu-mi mai ajunge, literalmente. Așa cum spuneam acum 5 ani, sintagma aceasta e puțin cam imposibilă, căci în mod normal, nimeni nu-și ocupă timpul în mod productiv 100%, dar se pare că eu tind destul de sus, în ultimul timp. Oricum, să fac contribuții de însemnătate este de-acum peste puterea mea, căci viața reală își spune cuvântul: sunt niște obiective pe care vreau să le îndeplinesc. Poate, dintr-o criză acută de metode de „relaxare”, și din dorința mea nestatornică de a face ceva ce chiar poate ajuta, am să mai lucrez la câte ceva. Dar cred că niciodată nu va mai fi ca în anii mei de „glorie”: când eram cu adevărat activ. Îmi pare rău să aud toate acestea despre proiect, dar eu voi rămâne perpetuu niciodatist: mereu se va găsi o cale pentru a continua Wikipedia, dacă nu se întâmplă altceva la scară mondială, până atunci.
Legat de vorbele dvs. înțelepte, vă mulțumesc. Știu ce implică o carieră în medicină, și sunt pregătit pentru asta de mult. Inițial, era o dorință nechibzuită, infantilă (pe care o am nu de o treime, ci de două treimi de viață), însă care a devenit o realitate bazată pe motive, idealuri și dorințe. Mă aștept, într-adevăr, la mari sacrificii, pentru binele celorlalți. Și să știți că și eu glumesc adesea legat de trecerea de cealaltă parte a baricadei: într-o zi, dacă nu va fi să pățesc eu altceva până atunci, mi se va întâmpla. Plănuiesc ca atunci să fiu un contribuitor mult mai activ. Sper să-mi țin promisiunea, dle. Accipiter. Am o viață-n față. Sper să nu curgă pe lângă mine. --Sebastianpin 24 noiembrie 2018 09:43 (EET)

Asta cu "Mă aștept, într-adevăr, la mari sacrificii, pentru binele celorlalți" e o abureală. Prima regulă a salvatorului e să aibă grijă de propria persoană, altfel nu va fi în stare să salveze nimic și pe nimeni. Va fi doar un alt individ care va consuma din resursele necesare salvării celorlalți, deci cu alte cuvinte ar fi mai bine să nu încerce să "salveze" pe nimeni.--Accipiter Q. Gentilis(D) 24 noiembrie 2018 10:02 (EET)

Nu am spus neapărat că am să-mi sacrific sănătatea! Știu ce vreți să spuneți - am să încerc să am grijă să nu devin și eu o povară în loc de un ajutor. --Sebastianpin 24 noiembrie 2018 10:18 (EET)

În plus "marile sacrificii pentru binele celorlalți" au tendința de a transforma individul într-un incompetent, incapabil de a gestiona mijloace complexe sau de de anvergură, atunci când este necesar. Sunt evident și excepții cum ar fi Maica Tereza, dar aici vorbim de vocație + har, iar harul vine de la Dumenzeu. În rest 99 % din oameni fac și ei ce pot.

Trecerea de cealată parte a baricadei poate însemna de exemplu o pensie de rahat după zeci de ani de muncă și întâlnirea cu un rezident făcut la normă, care atunci când ai pretenții față de el să se comporte cât de cât profesionist îți poate spune ceva de genul: "Oi fi fost tu.... acum 30 de ani, dar acum ești expirată". Poate însemna de asemenea umilințe pe care societatea ți le impune pentru că înainte "ai fost cineva" și acum cei care depindeau de tine profită să întoarcă foaia, etc...

Deci, mai ușurel cu teoria, că nu ține.--Accipiter Q. Gentilis(D) 24 noiembrie 2018 10:20 (EET)

V-aș fi recunoscător dacă ați putea elabora ce ați vrut să spuneți prin „În plus "marile sacrificii pentru binele celorlalți" au tendința de a transforma individul într-un incompetent, incapabil de a gestiona mijloace complexe sau de de anvergură”. În rest, vom vedea, nu mă mai pronunț cu nimic! Abia știu, într-adevăr, ce va fi diseară - cariera e deja cu totul alt tărâm. --Sebastianpin 24 noiembrie 2018 10:34 (EET)
O să detaliez dar mai încolo, că acum prea am tendința de a da lecții. Între timp vă mai gândiți și dv., pentru că ăsta e și scopul, să gândiți.--Accipiter Q. Gentilis(D) 24 noiembrie 2018 10:49 (EET)
[Conflict de modificare] Acum revenind la un ton mai optimist: ideea e că alegerea in start a unor poziții vulnerabile nu este cea mai înțeleaptă idee pentru cineva care are un target definit. Pe de altă parte pentru un individ care dorește să realizele ceva cu valențe pozitive, poate fi necesar un mediu cu anumite caracteristici, iar acel mediu trebuie influențat sau creat. De asemenea, ca să sacrifici ceva trebuie mai întâi să ai acel ceva, iar pentru asta trebuie mai întâi să obții respectiva chestie.--Accipiter Q. Gentilis(D) 24 noiembrie 2018 10:44 (EET)