Discuție Utilizator:Accipiter Q. Gentilis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Wikipedia în limba română comemorează un secol de la Marele Război, prin crearea unor portale special dedicate participării României la Primul Război Mondial și la evenimentele ulterioare determinate de acesta:
Vă invităm să le vizitați și, totodată, să contribuiți la dezvoltarea lor .
Lăsați vă rog mesajele la urmă (adică după ultimul mesaj postat pe această pagină) și semnați-vă cu patru tilde (~~~~). Mulțumesc.Regimentul 15 Infanterie (1916-1918)[modificare sursă]

Dorești o redenumire?--Silenzio (discuție) 23 mai 2018 00:42 (EEST)

Yes check.svg Realizat.--Silenzio (discuție) 23 mai 2018 00:44 (EEST)
Da, mulțam. --Accipiter Q. Gentilis(D) 23 mai 2018 22:49 (EEST)

Biserică[modificare sursă]

La Regimentul_15_Infanterie_(1916-1918)#Recunoașteri,_onoruri,_in_memoriam se amintește de o biserică construită în 1916 la Sălătruc, e aceeași cu biserica Sf. Gheorghe strămutată de pe locul actualului lac?--DieselEngineRO (discuție) 23 mai 2018 22:45 (EEST)

Fratele meu, habar nu am... E o întrebare care merită reținută. Sper că prima dată când mă mai duc pe acolo să încerc să intru în biserică, pentru a lămuri problema. Orientativ aș zice că nu prea cred, fiindcă cel mai probabil până acum aș fi dat de amănuntul ăsta, pe undeva. În plus despre aia scrie clar că e din secolul XVIII. --Accipiter Q. Gentilis(D) 23 mai 2018 22:48 (EEST)
Sper că nu v-am deranjat cu întrebarea...Nici eu n-am aflat nimic, data arderii bisericii vechi construite la 1700 cu cea a construcției celei actuale corespunde (1916), de aici am plecat cu ideea.--DieselEngineRO (discuție) 23 mai 2018 22:54 (EEST)
Nu e nici un deranj. Mi-a trecut la un moment dat prin minte să-mi notez să văd ce s-a întâmplat cu biserica aia, dar am uitat între timp. Deci cea actuală e construită în 1916 și nu în 1920 ? Interesant ! Dau 2 beri contra 2 poze cu biserica și cu inscripția despre R15I. -Accipiter Q. Gentilis(D) 23 mai 2018 22:57 (EEST) P.S. Rămân 2 beri și dacă inscripția nu mai e, dar există date certe depre faptul că biserica respectivă e chiar cea de care vorbim.
Ah, ultima dată am fost la baraj prin 2015, tocmai cu biserica n-am poze.--DieselEngineRO (discuție) 23 mai 2018 23:05 (EEST)Apropo... DJ123 dintre Harghita și Bacău nu mai e practicabil, poate doar cu mașina de teren. Austriecii cu utilajele lor l-au „bombardat” zdravăn.
Am fost acolo prin 2010 cu-n Logan, de la Valea Uzului la Sânmartin Sânmartin la Valea Uzului. A fost o experiență interesantă, dar și eu am fost cam nebun. Noroc că eram singur (în sensul că mașina era mai ușoară, de a putut trece) și noroc că șuvoaiele care săpau drumul nu erau prea mari. Oricum la un moment dat a trebuit să dobor câțiva copăcei ca să-i pun peste un șanț săpat de apă, care bara drumul și era prea adânc ca să risc să încerc să-l trec fără să-l umplu cât de cât. Un alt noroc a fost că deși apa a plescăit la un moment dat un pic înăuntru, când treceam printr-o baltă foarte lungă și cam prea adâncă, totuși nu a suit prea mult la motor.
Am mai fost după aia de vreo 2 ori venind dinspre Dărmănești, dar nu am mai trecut dincolo de fostele cazărmi.
E o zonă foarte frumoasă, pe care ași revedea-o oricând cu mare plăcere. --Accipiter Q. Gentilis(D) 23 mai 2018 23:15 (EEST)
Dacă zona până la coada lacului mai e cum mai e, cea care a fost cândva asfaltată de lângă lac e sub orice critică. Cu smart-ul sau mașini în genul Loganului în ceea ce privește garda la sol nu se poate trece fără ceva defecțiuni de la sistemul de frânare, bucșe de direcție, suspensii, oricât ai ocoli gropile.--DieselEngineRO (discuție) 24 mai 2018 10:23 (EEST)Referitor la biserică, așa arăta prin anii 70' pe amplasamentul actual și așa arată acum.
Oricum, unele dintre lucrurile cele amuzante trăite atunci au fost episoadele de tipul "barca pe valuri"... Un alt episod aproape la fel de amuzant a fost urcarea serpentinelor dinspre Sânmartin - pe ploaie, când a fost o fază de desene animate. Deci, faza a fost cam așa: eu mergeam în sus și la un moment dat în urcare am văzut că urcam coborând... (adică prinsesem o porțiune de noroi clisos pe care mașina patina de ți-era mai mare dragul și aluneca în spate). Distractiv e că în spate era ceva gen camion în urcare și el, spre care eu alunecam grațios. Mă rog, nici camionul ăla nu avansa cine știe ce eficient, așa ca până la urmă am avut timp să manevrez și să o iau pe alt șleau.
Tot foarte vesele erau curgerile de apă de-a latul drumului lungi de câteva zeci de metri (una dintre ele cred că avea cam 80-90 de m, dar patul era de pietriș spălat de ape, așa că nu aveai ce să aluneci și să te duci dea dura peste taluzul rupt din dreapta...) :).
Și mai vesel era că nimeni nu vorbea româna și în plus era o perioadă de vreo 3 zile de pauză,astfel că dacă aș fi rămas în pom, nu aș fi găsit nici un șofer de IFROM/Tractor forestier să mă scoată de acolo (iar să găsești 2 cai să te tragă ar fost cred că vreo aventură de cel puțin 1 zi).
Dar, cu toate astea am trecut. Bine, am dat peste vreo 2 Dacii vechi (1.300) venind din sens contrar și am zis că dacă alea au trecut, o să trec și eu. În plus Loganurile de la vremea aia (ăla cu care am mers fusese luat în 2008) aveau popoul și garda la sol ceva mai ridicate decât astea de acum, ceea ce a fost un avantaj. În plus Loganul respectiv avea un lung antrenament la izbituri de cioate prin poieni pe sub șasiu, blocaje călare pe bolovani prin munți, ascensiuni din șanțuri și pante montane, etc. --Accipiter Q. Gentilis(D) 24 mai 2018 10:43 (EEST) P.S. Am vaga impresie că și șasiurile erau mai bine făcute, înainte de 2010... :). Și scuturile de la baia de ulei, ce să mai vorbim, erau de metal pe atunci ...
Încerc pe cât posibil să nu mă aventurez pe asemenea drumuri...chiar a fost un accident cu 27 de morți în 1988, după ce-o mers la cules de cartofi în Covasna. În legătură cu ce-am pățit eu în 2013: m-a prins o ploaie rece de vreo jumate de oră, ud fleașcă, eram pe jos atunci (pe versantul celălalt, cu drum neasfaltat), am mers pe jos până-n Dărmănești și s-au uscat hainele pe mine. Apo sui în tren. Tot atunci am descoprit leurda, mă întrebam ce pisicii mei miroase în pădure a usturoi (sau a arsenic :))--DieselEngineRO (discuție) 24 mai 2018 10:59 (EEST) La mine scutul de la baia de ulei e spart (fiind de plastic) și merg cu icoana Maicii Domnului în mașină să nu pățesc ceva–pare că m-a ajutat. De rezervă o să-mi iau și un rozaliu de la catolici și o biblie penticostală, poate n-or mai fi nevoie să alimentez cu benzină după.
Cred că totuși vă lipsesc Coranul și scrierile lui Budha, bag seamă... --Accipiter Q. Gentilis(D) 24 mai 2018 11:43 (EEST) P.S. Oricum, mașina de care vă vorbeam avea deja un lung antrenament în domeniu.... Mă rog, baia de ulei tot a crăpat pînă la urmă pe un drum forestier, dar vreo 3 ani mai târziu... A fost oricum doar o fisură mică, așa că am putut ajunge la un service în timp util (chit că scutul făcut flenduri cânta "Zdrăngănita" pe drum de-ți era mai mare dragul și ziceai că trece un tanc hodorogit ...) :) M-a întrebat tipul dacă nu vreau să schimb scutul și am zis că doresc musai să fie îndreptat și pus înapoi, fiindcă e de calitate și m-a protejat foarte bine, dovadă fiind faptul că nu am scos mașina cu elicopterul din pădure. :)).
Asta cu zdrăngănitul îmi aduce aminte când mi s-a rupt țeava de eșapament înainte de toba finală când eram în oraș, evacuarea suna ca o motocicletă în doi timpi (sau turbo cum îi zic șmecherașii cu numere de TX) iar țeava se freca la fiecare hop de asfalt de parcă eram pe un șantier și se manevrau fierătanii. O altă chestie ce se întâmplă la drum lung e că mi se blochează etrierele iar plăcuțele stau lipite puțin de discuri chiar și la ridicarea piciorului de pe pedală, se încing în așa hal atât discurile, planetara, sistemele de senzori ABS și ESP, căldura mighează la jantă încât anvelopa de așa zis „cauciuc” se prăjește și miroase a capac de borcan pus pe flacără. Scârbos miros.
Cred că ar trebui să oprim discuția aici, să nu spună cineva special că nu are legătură (directă) cu activitatea enciclopedică... :)--DieselEngineRO (discuție) 24 mai 2018 11:53 (EEST)
Cum așa ? Discutăm despre religie (vezi mai sus treaba cu Coranul, religia penticostală) și tehnică (baie de ulei, scut, etiere, plăcuțe de frână, ec..), de zone naturale protejate (zona montană de care e vorba mai sus), de defrișare pădurilor din România (la care tractoarele forestiere....etc...etc. E și un articol pe această temă), de lacuri de baraj articificale (lacul Poiana Uzului) și biserici încărcate de istorie...etc... Toate sunt subiecte incontestabil enciclopedice, mie în sută ! --Accipiter Q. Gentilis(D) 24 mai 2018 13:08 (EEST) P.S. Așa mă gândeam și eu, așa că pun punct...
Pe Gmail sau AOL făceam un chat de toată frumusețea. :)--DieselEngineRO (discuție) 24 mai 2018 13:29 (EEST)