Dud

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru alte sensuri, vedeți Duda.
Dud
Morus alba FrJPG.jpg
dud alb
Clasificare științifică
Supradomeniu[*]Biota
Supraregn[*]Eukaryota
RegnPlantae
SubregnViridiplantae
Infraregn[*]Streptophyta
DiviziuneTracheophyta
Subdiviziune[*]Spermatophytina
OrdinRosales
FamilieMoraceae
Gen
Morus[1][2]
L., 1753
Tip taxonomic
Morus nigra

Dudul (Morus) sau agud, este un gen de 10–16 specii de foioase care cresc în regiunile temperate sau subtropicale din Asia, Africa, Europa și America de Nord, majoritatea speciilor fiind originare din Asia.

Dudul poate ajunge la o înălțime de 15 m, cu tulpina dreaptă, gri, ramificată de la înălțime mică, cu coroana rară. Frunzele de dud sunt subțiri, foarte diferite ca formă (ovate sau eliptice, acute sau scurt acuminate), cu baza rotundă și cu marginea neregulat serată; sunt divizate în 3-5 lobi inegali sau nedivizate, glabre, netede, puțin lucioase pe față și scurt pubescente la nivelul nervurilor, pe dos.

Dudul este o plantă dioică, de aceea pentru 5-6 exemplare de femele se plantează un mascul. Există și posibilitatea de a se altoi o creangă masculină pe o coroană feminină. Florile unisexuate, cele mascule sunt cilindrice, iar cele femele - oblonge. Înflorește în luna mai. Planta rodește numai de la vârsta de 7-9 ani. Fructul (duda) este compus din numeroase drupe false, mici, dispuse pe axul inflorescenței, care devine cărnos.

Din multele specii de dud, cele mai răspândite sunt dudul alb, originar din Japonia și China și dudul negru, originar din Persia.

În Europa, dudul a fost introdus în secolul al XII-lea. În România, el crește în stare sălbatică în zonele de câmpie și pe dealuri joase.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Genera Plantarum[*], p. 424  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Species Plantarum. 1st Edition, Volume 2[*], p. 986  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons-logo.svg Materiale media legate de Dud la Wikimedia Commons