ProTV

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pro TV
Actuala siglă ProTV.jpg
Data lansării 1 decembrie 1995
Proprietar ProTV SA
Format imagine 576i (4:3, 16:9 SDTV)(1995–2006)
1080i (16:9 HDTV)(2006–)
Audiență 16,8% (2012, [1])
Slogan Gândește liber!
Țară România
Acoperire România
Sedii Bd. Pache Protopopescu, nr. 109, Sector 2, București
A înlocuit canalul Canal 31
Canale înrudite Pro TV HD
PRO TV Internațional
PRO TV Chișinău
Acasă
Acasă HD
Acasă Gold
Acasă în Moldova
PRO Cinema
Sport.ro
Sport.ro HD
MTV România
MTV HD
Pagina oficială www.protv.ro
Acces
Furnizor terestru
Retransmisia prin rețele terestre este limitată
Satelit
ASTRA 1 G
Televiziune prin cablu
UPC Canalul 3/Canalul 171 (HD)
RCS-RDS Canalul 4/Canalul 5 (HD)
Sigla ProTV a anului 2016 timp de câteva săptămâni, până a fost înlocuită cu sigla actuală

Pro TV este un canal de televiziune privat comercial din România. A fost lansat la 1 decembrie 1995[2] și este deținut de compania ProTV SA, care face parte din grupul Central European Media Enterprises. ProTV a fost în 2012 cel mai vizionat canal de televiziune din România, având o cotă de piață medie de 16,8%.[1]

Începând cu 3 septembrie 1999 compania emite de asemenea un semnal propriu pentru Republica Moldova, sub marca ProTV Chișinău, care difuzează pe lângă programele ProTV București (după o grilă proprie, diferită de cea românească) o serie de jurnale și emisiuni locale și propriile calupuri publicitare pe toată durata zilei.

Prima transmisie a început la 1 decembrie 1995, la ora 19:00, lansarea fiind prezentată de Andreea Esca, în cadrul știrilor.

Emisiuni[modificare | modificare sursă]

  • La Măruță- este o emisiune de divertisment prezentată si moderată de Cătălin Măruță. Această emisiune este difuzată de luni până vineri în intervalul orar 17:30-19:00,fiind lider de audiență în acest înterval.[necesită citare] În emisiune sunt invitate, de obicei, vedete autohtone. Cătălin Măruță are în cadrul emisiunii și un band care însoțește fiecare parte a show-ului cu melodii live personalizate. Formația emisiunii este formată din două trupe: una formată din cinci băieți, și anume trupa Zero, însoțiți de două domnișoare, numite „veverițele lui Măruță”, Alina Chinie și Mădălina, care formează trupa Red Blonde.
  • Apropo TV este o emisiune de divertisment prezentată de Andi Moisescu, în emisiune se „diseacă” ultimele reclame și evenimente din showbiz-ul românesc.
  • Omul care aduce cartea este o emisiune în care criticul literar Dan C. Mihăilescu, realizatorul emisiunii, prezintă cărți alese dintre ultimele apariții din spațiul publicistic, de la cărți de filozofie, istorie, beletristică, eseistică și până la dicționare și ghiduri practice. Modalitatea de prezentare oscilează, de la caz la caz, de la una de tip academic la una neconvențională, non-conformistă.

Pe 1 decembrie 2007 ProTV a început să transmită experimental filme, meciuri și alte emisiuni proprii în format HD, creând astfel un nou program numit ProTV HD.

Știrile ProTV[modificare | modificare sursă]

„Știrile ProTV” este cea mai urmărită emisiune de știri din România, cu o medie de 9,3 puncte de rating și 25,1% cotă de piață, fiind urmărită de peste un milion de telespectatori din mediul urban.[4][5]

Emisiunea „Știrile ProTV” a câștigat în septembrie 2008 „International Emmy Award News pe 2008” pentru campania „Tu știi ce mai face copilul tău?[6]

Andreea Esca este cea mai longevivă prezentatoare de știri din România; și-a început cariera în urmă cu de 21 ani, iar de 19 ani prezintă știrile pentru postul de televiziune Pro TV.

Emisiunea este destul de controversată, foarte multe critici fiind aduse Știrilor Pro TV pentru subiectele de violență, ofensatoare sau de exces de zel, chiar anumite reportaje fiind criticate fiind drept false sau „inventate” și fiind de asemenea criticate pentru dramatizarea excesivă a subiectelor, doar pentru a fi „subiecte senzaționale”. Cu ani în urmă, printe subiectele știrilor orei 19 erau încadrate și vedete "infaimoase" precum Victor Slav, Adrian "Copilul Minune" și alții.[necesită citare]

Este controversată și ediția zilnică a știrilor ProTV de la ora 17:00, prezentate de Monica Dascălu, pentru subiecte de crimă, omucidere sau de abuzuri sexuale și excesiva detaliare a acestora, conținutul lor fiind cunoscut în cultura populară ca "știrile de la ora 5".[necesită citare]

Seriale marca Pro TV și MediaPro Pictures/Frame Film/Constantin Entertainment[modificare | modificare sursă]

Începând cu anul 2002 ProTV a creat în colaborare cu MediaPro Pictures mai multe seriale sută la sută românești, printre care:

Începând cu anul 2015,serialele sunt realizate de ProTV în colaborare cu Frame Film și Constantin Entertainment:

Difuzare anterioară

  • Mighty Morphin Power Rangers sezonul 2-4
  • Pokémon sezonul 1-3
  • Yu-Gi-Oh! sezonul 1-2

Vedete[modificare | modificare sursă]

Foste vedete cunoscute ale Pro TV-ului[modificare | modificare sursă]

Pro TV HD[modificare | modificare sursă]

Pro TV HD este unul din cele 3 canale emise în momentul de față de către Pro TV SA, în format de înaltă definiție, celelalte două fiind Sport.ro HD și Acasă TV HD.

Pro TV HD a fost prima televiziune HD din Europa Centrală și de Est, începând transmisia terestră pe 1 decembrie 2006. Postul se poate recepționa prin DVB-T (transmisie digitală terestră) pe Canalul 30 în București și pe UPC , pe Telekom TV și DigiTV HD (canalul 5 în cadrul receiverului digital HD Humax Digi+C).

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]