ProTV

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
PRO TV
Pro tv.png
Data lansării 1 decembrie 1995
Proprietar ProTV SA
Format imagine 576i (4:3,16:9 SDTV)
1080i (16:9 HDTV)
Audiență 16,8% (2012, [1])
Slogan Gândește liber !
Țară România
Acoperire România
Sedii Bd. Pache Protopopescu, nr. 109, Sector 2, București
A înlocuit canalul SOTI
Canale înrudite Pro TV HD
PRO TV Internațional
PRO TV Chișinău
Acasă
Acasă HD
Acasă Gold
Acasă în Moldova
PRO Cinema
Sport.ro
Sport.ro HD
MTV România
MTV HD
Pagina oficială www.protv.ro
Acces
Furnizor terestru
Retransmisia prin relee terestre este limitată
Satelit
ASTRA 1 G
Televiziune prin cablu
UPC Canalul 3/Canalul 171 (HD)
RCS-RDS Canalul 4/Canalul 5 (HD)

ProTV este un canal de televiziune privat comercial din România. A fost lansat pe 1 decembrie 1995[2] și este deținut de compania ProTV SA, care face parte din grupul Central European Media Enterprises. ProTV a fost în 2012 cel mai vizionat canal de televiziune din România, având o cotă de piață medie de 16,8.[1]

Începând cu 3 septembrie 1999 compania emite de asemenea un semnal propriu pentru Republica Moldova, sub marca ProTV Chișinău, care difuzează pe lângă programele ProTV București (după o grilă proprie, diferită de cea românească) o serie de jurnale și emisiuni locale și propriile calupuri publicitare pe toată durata zilei.

Emisiuni[modificare | modificare sursă]

  • La Măruță- este o emisiune de divertisment prezentată si moderată de Cătălin Măruță. Această emisiune este difuzată de luni până vineri în intervalul orar 17:30-19:00,fiind lider de audiență în acest înterval.[necesită citare] În emisiune sunt invitate, de obicei, vedete autohtone. Cătălin Măruță are în cadrul emisiunii și un band care însoțește fiecare parte a show-ului cu melodii live personalizate. Formația emisiunii este formată din două trupe: una formată din cinci băieți, și anume trupa Zero, însoțiți de două domnișoare, numite „veverițele lui Măruță”, Alina Chinie și Mădălina, care formează trupa Red Blonde.
  • Apropo TV este o emisiune de divertisment prezentată de Andi Moisescu, în emisiune se „diseacă” ultimele reclame și evenimente din showbiz-ul românesc.
  • Omul care aduce cartea este o emisiune în care criticul literar Dan C. Mihăilescu, realizatorul emisiunii, prezintă cărți alese dintre ultimele apariții din spațiul publicistic, de la cărți de filozofie, istorie, beletristică, eseistică și până la dicționare și ghiduri practice. Modalitatea de prezentare oscilează, de la caz la caz, de la una de tip academic la una neconvențională, non-conformistă.
  • MasterChef România este o emisiune culinară prezentată de Răzvan Fodor și jurații sunt Patrizia Paglieri, Adrian Hâdean și Florin Scripcă. Premiul este de 50.000 de euro.

Pe 1 decembrie 2007 ProTV a început să transmită experimental filme, meciuri și alte emisiuni proprii în format HD, creând astfel un nou program numit ProTV HD.

Știrile ProTV[modificare | modificare sursă]

„Știrile ProTV” este cea mai urmărită emisiune de știri din România, cu o medie de 9,3 puncte de rating și 25,1% cotă de piață, fiind urmărită de peste un milion de telespectatori din mediul urban.[4][5]

Știrile ProTV a câștigat în septembrie 2008 „International Emmy Award News pe 2008” pentru campania „Tu știi ce mai face copilul tău?[6]

Andreea Esca este cea mai longevivă prezentatoare de știri din România; și-a început cariera acum 21 ani, iar de 19 ani prezintă știrile pentru postul de televiziune Pro TV.

Seriale marca Pro TV și MediaPro Pictures[modificare | modificare sursă]

Începând cu anul 2002 ProTV a creat în colaborare cu MediaPro Pictures mai multe seriale sută la sută românești, printre care:

Difuzare anterioara

  • Mighty Morphin Power Rangers sezonul 2-4
  • Pokémon sezonul 1-3

Vedete[modificare | modificare sursă]

Pro TV HD[modificare | modificare sursă]

Pro TV HD este unul din cele 3 canale emise în momentul de față de către Pro TV SA, în format de înaltă definiție, celelalte două fiind Sport.ro HD si Acasă TV HD.

Pro TV HD a fost prima televiziune HD din Europa Centrală și de Est, începând transmisia terestră pe 1 decembrie 2006. Postul se poate recepționa prin DVB-T (trasmisie digitală terestră) pe Canalul 30 în București și pe UPC , pe Telekom TV și DigiTV HD (canalul 5 în cadrul receiverului digital HD Humax Digi+C).

Vezi și[modificare | modificare sursă]


Surse, note, referințe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]