AMC (canal TV)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
AMC
Data lansării1 octombrie 1984 (Statele Unite ale Americii)
5 noiembrie 2014 (România)
ProprietarAMC Networks International
Format imagineSD & HD
Cotă de piață0,45% (Iulie 2020[1])
SloganSomething More
Țară România
 Statele Unite ale Americii
Limbăromână
SediiNew York City, Statele Unite
Numit în trecutMGM Channel
A înlocuit canalulMGM Channel (1 noiembrie 2006 - 5 noiembrie 2014)
Canale înruditeCBS Reality
Film Cafe
Extreme Sports Channel
JimJam
Minimax
TV Paprika
Prezență online
AMC

AMC (fost American Movie Classics) este un canal de televiziune prin cablu și prin satelit care inițial transmitea filme împreună cu câteva emisiuni proprii sub denumirea de American Movie Classics. Postul TV deținut de AMC Networks International și-a schimbat denumirea în anul 2002 în AMC datorită schimbărilor în program, urmând ca din 5 noiembrie 2014 să emită și în România, atunci când acesta a înlocuit canalul MGM pe 5 octombrie 2014. Deși în Statele Unite lansarea postului a avut loc pe 1 octombrie 1984, o variantă dedicată pentru România s-a lansat abia pe 1 octombrie 2016. Tot la același dată versiunea HD a canalului AMC s-a lansat în România. Abia la 11 noiembrie 2018 a intrat în grila UPC (acum Vodafone România).

Printre cele mai celbre seriale producție proprie se numără Mad MenBreaking Bad și The Walking Dead.

Istorie[modificare | modificare sursă]

American Movie Classics, cum a fost cunoscut inițial AMC, a debutat la 1 octombrie 1984, ca un canal premium. Formatul original era axat pe filme clasice, în mare parte cele realizate înainte de anii 1950. Difuza în cursul după-amiezii și seara devreme într-un format fără reclame. Filmele erau în general necolorizate. AMC a fost operat inițial ca un joint-venture între Rainbow Media și furnizor de televiziune prin cablu Tele-Communications Inc. (Ioan Malone, care a deținut TCI și mamă Liberty Media, va lansa un alt Encore serviciu premium - care, de asemenea, sa concentrat inițial pe filme mai vechi, în principal, din anii 1960 până în 1980 - șapte ani mai târziu, în aprilie 1991). În timpul primii ani, nu era ceva neobișnuit pentru AMC pentru a găzdui un maraton de filme Marx Brothers, sau Aratã clasice, cum ar fi 1925 eliberarea inițială a Fantoma de la Opera. În 1987, canalul a început să se desfășoare pe nivelurile de cablu de bază ale multor furnizori de cablu. Până în 1989, AMC a fost disponibil pentru 39 de milioane de abonați în Statele Unite

La 1 decembrie 1990, AMC a început să funcționeze la un program de 24 de ore pe zi. Început în 1993, AMC a prezentat un Conservarea Festivalul de Film anual pentru a crește gradul de conștientizare a și finanțare pentru conservarea film. Coordonat cu Fundația de Film, un grup industrial care a fost fondat de apreciatul regizor Martin Scorsese, festivalul a fost inițial conceput ca un maraton de mai multe zile care prezintă filme rare și pierdute în prealabil, mulți aerisire pentru prima dată la televizor, impreuna cu spatelethe -scenes rapoarte cu privire la aspectele tehnice și monetare cu care se confruntă cei implicați în restaurare de arhivă. Porțiuni ale festivalului au fost de multe ori dedicat tuturor o zi maratoane concentrându-se pe un singur interpret. În timpul al cincilea an aniversare în 1998, Scorsese creditat Festivalul de creare a "nu numai o mai bună conștientizare, dar [...] mai mult de o așteptare acum pentru a vedea filme restaurate." În 1996, curator al Muzeului de Modern Art Mary Lee Bandy numit Festivalul "cel mai important eveniment publice în sprijinul unor conservare film."

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „ARMA”. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]