Sari la conținut

NBCUniversal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
NBCUniversal Media, LLC
TipDivizie
Predecesor
Fondată11 mai 2004; acum 20 ani, 1 lună și 4 zile (2004-05-11)
ȚaraStatele ale Unite ale Americii
SediuNew York City, New York 10112,
Oameni cheie
 • Mike Cavanagh (director general)
 • Bonnie Hammer (vicepreședintă)
Industrie
Venit 39,2 miliarde de $ (2022)
Angajați35,000 (2020)
Companie părinteComcast
Divizii
 • NBCUniversal Media Group
 • Universal Studio Group
 • Universal Destinations & Experiences
 • Universal Pictures
Filiale
Prezență online
nbcuniversal.com
[1][2][3][4]

NBCUniversal Media, LLC (abreviat ca NBCU și făcând afaceri ca simplu NBCUniversal sau Comcast NBCUniversal din 2013) este un conglomerat american multinațional de mass-media și divertisment care este o subsidiară a Comcast cu sediul la 30 Rockefeller Plaza pe Midtown Manhattan în New York City, Statele Unite.[5]

NBCUniversal se ocupă în principal în industriile de media și divertisment. Compania este numită după două cele două divizii semnificative ale sale, National Broadcasting Company (NBC) – unul dintre cele trei mari canale de televiziune din Statele Unite – și studioul major de filme din Hollywood Universal Pictures. Mai are de asemenea o prezență importantă în difuzare printr-un portofoliu de proprietăți domestice și internaționale, incluzând USA, Syfy, Bravo, E!, Telemundo (spaniolă), Universal Kids, serviciul de streaming Peacock și acțiuni de proprietate în Snap și Vox Media. Prin divizia Universal Parks & Resorts, NBCUniversal este al treilea cel mai mare operator de parcuri de distracții din întreaga lume.[6] Din 2018, compania sa soră sub controlul lui Comcast, Sky Group Limited, deține proprietățile sale de media și telecomunicații.

NBCUniversal a fost format pe 11 mai 2004, începând în 8 noiembrie 2004 ca NBC Universal, Inc., în urma fuziunii dintre NBC al General Electric (GE) cu Vivendi Universal Entertainment, subsidiara de film și televiziune a Vivendi Universal, după ce GE a cumpărat 80% din subsidiară, lăsându-i lui Vivendi 20% din noua companie.[7][8] În 2011 Comcast a achiziționat 51% din acțiuni și efectiv controlul asupra noului reformat NBCUniversal prin cumpărarea de acțiuni de la GE, iar GE le-a cumpărat pe ale lui Vivendi. Din 2013, companie este o subsidiară complet deținută de Comcast, care a cumpărat acțiunile de proprietate ale lui GE.[9]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Istoria timpurie[modificare | modificare sursă]

NBC și Televiziunea Universal au avut un parteneriat datând din 1950, când cel mai timpuriu strămoș al Universal TV, Revue Studios, a produs o serie de spectacole pentru NBC (deși ar avea și alte hit-uri pe celelalte rețele). Acest parteneriat a continuat pe parcursul mai multor schimbări de nume și schimbări de proprietate.

Televiziune[modificare | modificare sursă]

Televiziunea NBC Universal își are rădăcinile moderne într-o serie de extinderi efectuate de NBC. La sfârșitul anilor '80, NBC a început să urmărească o strategie de diversificare, incluzând formarea a două rețele de televiziune prin cablu deținute de NBC: CNBC și America's Talking. NBC a deținut, de asemenea, parțial câteva canale sportive regionale și alte canale prin cablu, cum ar fi American Movie Classics și Court TV (până în 2007).

În 1995, NBC a început să opereze pe NBC Desktop Video, un serviciu de știri financiare care transporta video live pe computerele personale. În anul următor, NBC a anunțat un acord cu Microsoft pentru a crea un canal de televiziune prin cablu, MSNBC (folosind baza sa de abonați din rețeaua Talking America). Un joint venture separat cu Microsoft a inclus crearea unui site de știri, MSNBC.com (acum NBCNews.com).

În 1998, NBC a încheiat un parteneriat cu Dow Jones & Co.[10] Cele două companii și-au combinat canalele de știri financiare în afara Statelor Unite. Noile rețele au inclus NBC Europa, CNBC Europa, NBC Asia, CNBC Asia, NBC Africa și CNBC Africa.

În 1999, NBC a preluat o participație de 32% în grupul Paxson, operatorul PAX TV. Cinci ani mai târziu, NBC a decis să-și vândă interesul pentru PAX TV și să pună capăt relației sale cu proprietarul PAX, Paxson Communications.[11]

În 2001, NBC a achiziționat radiodifuzorul Telemundo în limba spaniolă, care include televiziunea bilingvă Mun2 pentru 1.98 miliarde de dolari.[12] În același an, NBC a achiziționat canalul de televiziune Bravo.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Comcast and GE Complete Transaction to Form NBCUniversal, LLC” (Press release). Comcast Corporation and General Electric Company. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 2. ^ „4Q17 Earnings Release with Tables”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 3. ^ „Quarterly report for the period ended March 31, 2017”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 4. ^ James, Meg (). „NBCUniversal earnings soar, boosted by hit movies and Universal Studios crowds”. Los Angeles Times. Accesat în . 
 5. ^ „NBC Universal to sell Burbank, Calif, studio. MarketWatch. . Accesat în . 
 6. ^ „TEA/AECOM 2017 Global Attractions Attendance Report” (PDF). . Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 7. ^ Levy, Jean-Bernard (). „Overview of NBC Universal Merger” (PDF). Vivendi Universal. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 8. ^ Keating, Gina (). „TIMELINE: NBC, Universal through the 20th century and beyond”. Reuters. Accesat în . 
 9. ^ Lieberman, David (). „Comcast Completes Acquisition Of GE's 49% Stake In NBCUniversal”. Deadline (în engleză). Accesat în . 
 10. ^ „NBC, Dow jones reveal merger details” (în engleză). Accesat în . 
 11. ^ Carter, Bill (). „MEDIA; NBC Universal And Paxson: An Odd Dance To a Divorce”. The New York Times (în engleză). ISSN 0362-4331. Accesat în . 
 12. ^ James, Meg (). „NBC to Acquire Telemundo Network for $1.98 Billion”. Los Angeles Times (în engleză). ISSN 0458-3035. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]