NBCUniversal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
NBCUniversal, Inc.
Fondată12 mai 2004 (ca NBC Universal, Inc.) 2011 (ca NBCUniversal)
ȚaraStatele ale Unite ale Americii
SediuGE Building
Oameni cheieSteve Burke (Președinte și CEO)
IndustrieMass media
ProduseGeneral Electric (2004-2013)
Vivendi (2004-2011)
Comcast (2011-prezent)
Venit US$32,997 miliarde (2017)
Profit brut US$4,530 miliarde (2017)
Profit net US$2,56 miliarde (2017)
Active totale US$69,3 miliarde (2017)
Capital propriu US$69,3 miliarde (2017)
Angajați62,000 (2017)
Companie părinteComcast (2011–prezent)
Divizii
FilialeTelemundo
Telemundo Studios
Universal Pictures
Prezență online
www.nbcuniversal.com

NBCUniversal Media, Inc. (anterior NBC Universal) este o companie americană de media, fondată la 24 august 2004, deținută de Comcast, cu sediul în clădirea Comcast Building din Midtown Manhattan, New York[1]. Compania deține diferite televiziuni precum NBC, una din cele trei mari rețele de televiziune americană, E!, Diva, 25% din Euronews, Universal Studios, unul din cele șase mari studiouri de film și diverse parcuri tematice.

NBCUniversal este implicat în principal în industria media și de divertisment; printre diviziile sale cele mai importante sunt National Broadcasting Company (NBC), una dintre cele mai mari rețele de televiziune din Statele Unite ale Americii și studioul de film Universal Pictures. Prin intermediul Universal Parks & Resorts, NBCUniversal este, de asemenea, al treilea cel mai mare operator de parcuri de distracții din lume.[2]

NBC Universal a fost format pe 12 mai 2004 în urma fuziunii dintre NBC deținută de General Electric si Vivendi Universal Entertainment, subsidară de film și televiziune a Vivendi Universal. În 2011 Comcast a achiziționat 51% din acțiuni, iar din 2013 deține integral compania.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Istoria timpurie[modificare | modificare sursă]

NBC și Televiziunea Universal au avut un parteneriat datând din 1950, când cel mai timpuriu strămoș al Universal TV, Revue Studios, a produs o serie de spectacole pentru NBC (deși ar avea și alte hit-uri pe celelalte rețele). Acest parteneriat a continuat pe parcursul mai multor schimbări de nume și schimbări de proprietate.

Televiziune[modificare | modificare sursă]

Televiziunea NBC Universal își are rădăcinile moderne într-o serie de extinderi efectuate de NBC. La sfârșitul anilor '80, NBC a început să urmărească o strategie de diversificare, incluzând formarea a două rețele de televiziune prin cablu deținute de NBC: CNBC și America's Talking. NBC a deținut, de asemenea, parțial câteva canale sportive regionale și alte canale prin cablu, cum ar fi American Movie Classics și Court TV (până în 2007).

În 1995, NBC a început să opereze pe NBC Desktop Video, un serviciu de știri financiare care transporta video live pe computerele personale. În anul următor, NBC a anunțat un acord cu Microsoft pentru a crea un canal de televiziune prin cablu, MSNBC (folosind baza sa de abonați din rețeaua Talking America). Un joint venture separat cu Microsoft a inclus crearea unui site de știri, MSNBC.com (acum NBCNews.com).

În 1998, NBC a încheiat un parteneriat cu Dow Jones & Co.[3] Cele două companii și-au combinat canalele de știri financiare în afara Statelor Unite. Noile rețele au inclus NBC Europa, CNBC Europa, NBC Asia, CNBC Asia, NBC Africa și CNBC Africa.

În 1999, NBC a preluat o participație de 32% în grupul Paxson, operatorul PAX TV. Cinci ani mai târziu, NBC a decis să-și vândă interesul pentru PAX TV și să pună capăt relației sale cu proprietarul PAX, Paxson Communications.[4]

În 2001, NBC a achiziționat radiodifuzorul Telemundo în limba spaniolă, care include televiziunea bilingvă Mun2 pentru 1.98 miliarde de dolari.[5] În același an, NBC a achiziționat canalul de televiziune Bravo.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „NBC Universal to sell Burbank, Calif, studio. MarketWatch. . Accesat în . 
  2. ^ "List of amusement park rankings" on Revolvy.com”, Revolvy.com, accesat în  
  3. ^ „NBC, Dow jones reveal merger details” (în engleză). Accesat în . 
  4. ^ Carter, Bill (). „MEDIA; NBC Universal And Paxson: An Odd Dance To a Divorce”. The New York Times (în engleză). ISSN 0362-4331. Accesat în . 
  5. ^ James, Meg (). „NBC to Acquire Telemundo Network for $1.98 Billion”. Los Angeles Times (în engleză). ISSN 0458-3035. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]