NBCUniversal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
NBCUniversal Media, LLC
TipDivizie
Predecesor
Fondată2 august 2004; acum 19 ani, 1 lună și 19 zile (2004-08-02)
ȚaraStatele ale Unite ale Americii
SediuGE Building
Oameni cheie
 • Mike Cavanagh (președinte, Comcast)
 • Bonnie Hammer (vicepreședintă)
IndustrieMass media
Venit US$32,997 miliarde (2017)
Profit brut US$4,530 miliarde (2017)
Profit net US$2,56 miliarde (2017)
Active totale US$69,3 miliarde (2017)
Capital propriu US$69,3 miliarde (2017)
Angajați62,000 (2017)
Companie părinteComcast (2011–prezent)
Divizii
 • NBCUniversal News Group
 • NBCUniversal Media Group
 • NBCUniversal Studio Group
 • Universal Pictures
Filiale
 • Universal Brand Development
 • Universal Destinations & Experiences
 • Fandango Media (75%)
Prezență online
www.nbcuniversal.com
[1][2][3][4]

NBCUniversal Media, LLC este un conglomerat american multinațional de mass-media și entertainment deținut de Comcast cu sediul la 30 Rockefeller Plaza pe Midtown Manhattan în New York City, Statele Unite.[5]

NBCUniversal se ocupă în principal în industriile de media și entertainment. Compania este numită după două cele două divizii semnificative ale sale, National Broadcasting Company (NBC) – unul dintre cele trei mari canale de televiziune din Statele Unite – și studioul major de filme din Hollywood Universal Studios. Mai are de asemenea o prezență importantă în difuzare printr-un portofoliu de proprietăți domestice și internaționale, incluzând USA, Syfy, Bravo, E!, Telemundo (spaniolă), Universal Kids și serviciul de streaming Peacock. Prin divizia Universal Parks & Resorts, NBCUniversal este al treilea cel mai mare operator de parcuri de distracții din întreaga lume.[6] Din 2018, compania sa soră sub Comcast Sky Group deține proprietățile sale de media și telecomunicații.

NBCUniversal a fost format pe 2 august 2004, începând în 8 noiembrie 2004 ca NBC Universal, Inc., în urma fuziunii dintre NBC, deținută de General Electric, și Vivendi Universal Entertainment, subsidiara de film și televiziune a Vivendi Universal, după ce GE a cumpărat 80% din subsidiară, lăsându-i lui Vivendi 20% din noua companie.[7][8] În 2011 Comcast a achiziționat 51% din acțiuni și efectiv controlul asupra noului reformat NBCUniversal, cumpărând de la GE, iar GE a achiziționat Vivendi. Din 2013, Comcast deține integral compania după ce a cumpărat restul de 49% de la GE.[9]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Istoria timpurie[modificare | modificare sursă]

NBC și Televiziunea Universal au avut un parteneriat datând din 1950, când cel mai timpuriu strămoș al Universal TV, Revue Studios, a produs o serie de spectacole pentru NBC (deși ar avea și alte hit-uri pe celelalte rețele). Acest parteneriat a continuat pe parcursul mai multor schimbări de nume și schimbări de proprietate.

Televiziune[modificare | modificare sursă]

Televiziunea NBC Universal își are rădăcinile moderne într-o serie de extinderi efectuate de NBC. La sfârșitul anilor '80, NBC a început să urmărească o strategie de diversificare, incluzând formarea a două rețele de televiziune prin cablu deținute de NBC: CNBC și America's Talking. NBC a deținut, de asemenea, parțial câteva canale sportive regionale și alte canale prin cablu, cum ar fi American Movie Classics și Court TV (până în 2007).

În 1995, NBC a început să opereze pe NBC Desktop Video, un serviciu de știri financiare care transporta video live pe computerele personale. În anul următor, NBC a anunțat un acord cu Microsoft pentru a crea un canal de televiziune prin cablu, MSNBC (folosind baza sa de abonați din rețeaua Talking America). Un joint venture separat cu Microsoft a inclus crearea unui site de știri, MSNBC.com (acum NBCNews.com).

În 1998, NBC a încheiat un parteneriat cu Dow Jones & Co.[10] Cele două companii și-au combinat canalele de știri financiare în afara Statelor Unite. Noile rețele au inclus NBC Europa, CNBC Europa, NBC Asia, CNBC Asia, NBC Africa și CNBC Africa.

În 1999, NBC a preluat o participație de 32% în grupul Paxson, operatorul PAX TV. Cinci ani mai târziu, NBC a decis să-și vândă interesul pentru PAX TV și să pună capăt relației sale cu proprietarul PAX, Paxson Communications.[11]

În 2001, NBC a achiziționat radiodifuzorul Telemundo în limba spaniolă, care include televiziunea bilingvă Mun2 pentru 1.98 miliarde de dolari.[12] În același an, NBC a achiziționat canalul de televiziune Bravo.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Comcast and GE Complete Transaction to Form NBCUniversal, LLC” (Press release). Comcast Corporation and General Electric Company. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 2. ^ „4Q17 Earnings Release with Tables”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 3. ^ „Quarterly report for the period ended March 31, 2017”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 4. ^ James, Meg (). „NBCUniversal earnings soar, boosted by hit movies and Universal Studios crowds”. Los Angeles Times. Accesat în . 
 5. ^ „NBC Universal to sell Burbank, Calif, studio. MarketWatch. . Accesat în . 
 6. ^ „TEA/AECOM 2017 Global Attractions Attendance Report” (PDF). . Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 7. ^ Levy, Jean-Bernard (). „Overview of NBC Universal Merger” (PDF). Vivendi Universal. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 8. ^ Keating, Gina (). „TIMELINE: NBC, Universal through the 20th century and beyond”. Reuters. Accesat în . 
 9. ^ Lieberman, David (). „Comcast Completes Acquisition Of GE's 49% Stake In NBCUniversal”. Deadline (în engleză). Accesat în . 
 10. ^ „NBC, Dow jones reveal merger details” (în engleză). Accesat în . 
 11. ^ Carter, Bill (). „MEDIA; NBC Universal And Paxson: An Odd Dance To a Divorce”. The New York Times (în engleză). ISSN 0362-4331. Accesat în . 
 12. ^ James, Meg (). „NBC to Acquire Telemundo Network for $1.98 Billion”. Los Angeles Times (în engleză). ISSN 0458-3035. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]