South Park

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
South Park
South Park into.png
O imagine din sezonul 13 cu genericul South Park având ca protagoniști cei patru eroi principali și alte personaje secundare care au apărut de-a lungul desenului
Informații generale
GenSitcom animat
Regizor(i)Trey Parker  Modificați la Wikidata
Creator(i)
Dezvoltator(i)Brian Graden
Voci
Compozitor temă muzicalăPrimus
Țară de origineStatele Unite
Limbă(i)Engleză
Nr. de sezoane25
Nr. de episoade317 (Lista episoadelor)
Producție
Franciză media South Park[*][[South Park (media franchise)|​]]  Modificați la Wikidata
Producător(i)Vernon Chatman
Producător(i) executiv(i)
Companie(i) de producție
  • Celluloid Studios (1997)
  • Braniff Productions (1997–2006)
  • Parker-Stone Productions (2006–2007)
  • South Park Studios (2007–present)
  • Comedy Partners
DistribuitorViacom Media Networks
Debmar-Mercury
CBS Television Distribution (ad sales)
Univers fictiv South Park universe[*][[South Park universe (fictional universe of the animated television series South Park)|​]]  Modificați la Wikidata
Loc South Park[*][[South Park (fictional city in Colorado, USA. Setting of animated comedy South Park)|​]]  Modificați la Wikidata
Perioadă de difuzare22 minute[1]
Difuzare
Canal originalComedy Central
Format imagineOriginal broadcasts:
480i (4:3 SDTV) (1997–2008)
1080i (16:9 HDTV) (2009–present)
Re-rendered episodes:
1080i (16:9 HDTV) (Seasons 1–12)
Format audioDolby Surround 2.0 (Seasons 1-11)
Dolby Digital 5.1 (Seasons 12-prezent)
Difuzare originală13 august 1997 (1997-08-13)
Cronologie
Precedat deThe Spirit of Christmas
Legături externe
Website oficial

South Park este un serial animat de comedie american creat de Matt Stone și Trey Parker în 1997. Serialul urmărește aventurile a patru copii din micul oraș montan cu același nume din statul Colorado, folosindu-le ca pretext pentru satire acide la adresa modului de viață, a tabu-urilor, vedetelor și întâmplărilor la ordinea zilei din America. Serialul excelează în utilizarea parodiei și a umorului negru.

South Park a devenit renumit pentru atacarea deschisă, provocatoare și fără menajamente a subiectelor controversate cum ar fi avortul, homosexualitatea, violența și sexul în mass-media, religia; dar și pentru abordarea subiectelor la ordinea zilei în jurnalele de știri: războiul din Irak, alegerile prezidențiale din 2000 și 2004, sau inundațiile din New Orleans din 2005. Uneori reacția este uluitor de rapidă: episodul 111, „It's Christmas in Canada” în care este înfățișat Saddam Hussein prizonier, a fost difuzat pe 17 decembrie 2003, la doar 3 zile după capturarea reală a lui Saddam în Irak.

Istoria serialului[modificare | modificare sursă]

Producătorii serialului: Trey Parker (stânga) și Matt Stone

South Park își are originile în 1991, când Parker și Stone, pe atunci studenți la cinematografie la Universitatea Statului Colorado, au creat un scurt-metraj animat denumit Jesus vs. Frosty (cunoscut și sub numele de The Spirit of Christmas sau Spiritul Crăciunului). Filmul, realizat prin tehnici rudimentare, prezintă prototipurile copiilor din South Park, inclusiv un personaj similar lui Cartman dar denumit „Kenny”, care aduce la viață un om de zăpadă ucigaș, folosind o pălărie magică. Copilul Isus salvează atunci situația decapitând monstrul cu aureola sa.

Pelicula a ajuns în atenția directorilor executivi ai studiourilor Fox, iar în 1995 Brian Graden i-a contactat pe Parker și pe Stone ca să creeze un al doilea scurt-metraj animat pentru a-l trimite unor amici ca felicitare de Crăciun. Sub titlul The Spirit of Christmas, semăna mult în privința stilului cu stilul folosit mai târziu în serial și prezenta un duel de arte marțiale (terminat cu armistițiu) între Isus și Moș Crăciun, pornit de la o discuție despre adevărata semnificație a Crăciunului. Pelicula s-a răspândit repede, atât prin copii video, cât și pe nou apărutul Internet. Producția acestui scurt-metraj a dus la planificarea unui serial, mai întâi cu Fox și apoi cu Comedy Central. Primul episod a fost difuzat la 13 august 1997.

Lung-metrajul South Park: mai mare, mai lung și necenzurat a apărut în 1999 și a însemnat practic ieșirea „la lumină” a serialului. Pelicula a reușit să se satirizeze atât pe ea însăși, cât și reacțiile conservatorilor la limbajul, perceput drept excesiv de licențios, al personajelor.

Pe 5 martie 2005, South Park a fost ocupat locul trei în topul celor mai bune desene animate din toate timpurile, în cadrul documentarului 100 Greatest Cartoons, care s-a bazat pe un sondaj realizat de canalul britanic Channel 4 în 2004. Pe primele locuri situându-se Tom și Jerry și Familia Simpson.

Actualmente, South Park a ajuns la sezonul al 19-lea și la peste 200 de episoade. În iulie 2015, Parker și Stone au anunțat extinderea contractului cu Comedy Central până în 2019.[2]

Momentan, South Park este la sezonul al 25-lea, ajungând la 317 de episoade.

Tehnică de animație[modificare | modificare sursă]

Animația nu este realizată prin metoda tradițională de desenare pe acetați, ci pare să fie făcut prin tăieturi în hârtie. Deși aceasta a fost metoda folosită de creatori la începutul serialului, în prezent animația se face cu software pentru animație. Pare greu de crezut că programul folosit, Maya, este unul din cele mai complexe la ora actuală, fiind folosit în filme ca Final Fantasy: Spiritele ascunse. Creatorii serialului au ales să folosească această metodă de animație pentru a păstra și a crea mai ușor mișcarea ușor "smucită" a personajelor, păstrând astfel originalitatea și elementele personalizatoare ale serialului.

Momente celebre[modificare | modificare sursă]

În februarie 1998 a fost prezentat episodul cu numărul 13 (și ultimul din prima serie), în care Cartman intenționează să-și caute tatăl. Episodul se termină cu anunțul că misterul va fi elucidat în patru săptămâni. Patru săptămâni mai târziu a fost prezentat un episod dedicat în totalitate lui Terrance și Phillip (doi comedianți fictivi) cauzând mare vâlvă între fani. Stone și Parker au anunțat ulterior că a fost doar o glumă de ziua păcălelilor.

Episodul 66 „It Hits the Fan” a doborât un record al obscenităților spuse la TV, cuvântul shit („căcat”) putând fi auzit, necenzurat, de 162 de ori, adică în medie o dată la 8 secunde.

Episoadele "200" și "201" au atras atenția unui grup musulman, intitulat "Revolution Muslim" („Revoluția Musulmană”) din cauza folosirii imaginii profetului musulman,Mohamed. Grupul a postat un mesaj de amenințare către Stone și Parker pe site-ul lor oficial.

În episodul "Quintiplets 2000", referire la cazul Elian Gonzalez, România este parodiată ca fiind o țară rurală și săracă, influențată de trecutul comunist. Aceasta este una dintre țările care apar în South Park, pe lângă S.U.A. Mexic, Canada, Danemarca și altele.

Personaje[modificare | modificare sursă]

Principale[modificare | modificare sursă]

Alte personaje[modificare | modificare sursă]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lake, Dave (). „The 10 Most Controversial 'South Park' Episodes”. MSN TV. Accesat în . 
  2. ^ Wallenstein, Andrew (). '"South Park" duo draw up lucrative deal”. Reuters. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]