Andreea Esca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Andreea Esca
Andreea Esca.TIF
Andreea Esca, prezentatoarea știrilor ProTV
Născută 29 august 1972 (1972-08-29) (43 de ani)
București, România
Domiciliu București, România
Cetățenie România
Ocupație Editor-prezentator știri ProTV, director editorial al revistei "The One" .
Organizație ProTV
Cunoscut(ă) pentru prezentator tv
Partener(ă) Alexandre Eram
Copii 2 (o fată, un băiat)

Andreea Esca (actualmente Andreea Eram, n. 29 august 1972) este o jurnalistă română, ocupând poziția de realizator-prezentator în cadrul Știrilor ProTV. Este director editorial al revistei „The ONE”. Este căsătorită cu Alexandre Eram și are doi copii.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Andreea Esca se identifică cu ProTV, alături de care și-a început cariera la 1 decembrie 1995, printr-un salut rămas celebru, „Bună seara România, Bună seara București, Pro Tv te salută”. Prezentatoarea mai apăruse la SOTI, la începutul anilor '90 și, ca mulți dintre angajații și vedetele ProTV, era o figură necunoscută publicului românesc. Esca a prezentat, constant, Știrile ProTV de la ora 19.00, de la înființarea ProTV, cu mici întreruperi datorate doar concediilor de maternitate sau de odihnă[1]

Andreea Esca este cea mai longevivă prezentatoare de știri din România, și-a început cariera acum 21 ani iar de 18 ani prezintă știrile pentru postul de televiziune ProTv.

Debutul Andreei Esca a avut loc în anul 1992 când, la sfatul unui prieten, s-a prezentat la interviul pentru postul de prezentator de știri al postului SOTI. Chiar dacă nu avea experiență în domeniu Andreea s-a descurcat foarte bine la interviu și din următoarea zi a fost desemnată să prezinte știrile pentru această televiziune.

Din acel moment a început pregătirea profesională propiu-zisă a Andreei Esca în domeniul jurnalisticii, a urmat multă muncă și cercetare de teren și chiar un stagiu la CNN.

Experiența acumulată la CNN nu se poate compara cu ceea ce învăța un jurnalist pe băncile facultății. În timpul stagiului la CNN Andreea a văzut pentru prima dată un prompter adevărat și a făcut cunoștință cu întreaga tehnologie folosită pentru a realiza și prezenta o știre de calitate.

La terminarea stagiului de la CNN, Andreea s-a întors în România. A declarat că ar fi putut să rămână să lucreze pentru CNN, ofertele nu au lipsit, dar că nu a acceptat pentru că nu putea sta departe de țară și de familie. După întoarcerea în România Andreea Esca a acceptat oferta Protv-ului de editor-prezentator știri.

Cariera Andreei Esca și realizările sale sunt impresionante, a fost numită de două ori "Femeia anului", a câștigat de trei ori premiul pentru cel mai bun prezentator din România și a fost declarată cel mai bun om de televiziune. De-a lungul carierei s-a implicat în numeroase campanii de binefacere, este membră a fundației "Renașterea".

Face parte din echipa de reporteri "CNN World Report", astfel, activitatea sa de prezentator tv nu s-a oprit doar pe teritoriul României, Andreea a făcut transmisiuni în direct din Paris, Madrid, Helsinki, Sua și Varșovia.

Andreea Esca conduce revista pentru femei „The ONE”.

Publicații[modificare | modificare sursă]

  • Ce-am făcut când am tăcut, Editura Humanitas, 2014 [2]

Premii[modificare | modificare sursă]

De-a lungul carierei a dobândit o serie de premii precum:

  • „Premiul pentru cel mai bun prezentator de știri” (2001, 2002, 2003)
  • Premiul „Femeia Anului 2003” organizat de revista Avantaje (2003)
  • Premiul CNA (2002)
  • „Cel mai iubit om de televiziune” (2003)
  • „Premiul de excelență” al TV Mania (2008)

Ca reporter a transmis în direct din: SUA, Paris, Madrid, Helsinki, Varșovia.

Studii[modificare | modificare sursă]

  • Studii universitare și postuniversitare: Școala superioară de jurnalism
  • Programe de pregătire profesională: Centrul pentru Jurnalism Independent, Praga, CNN Atlanta, SUA și Atena, Grecia (1994)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Conform ProTV.ro, pagina Andreei Esca, accesată la http://www.protv.ro/vedete/andreea-esca
  2. ^ Andreea Esca, în turneu de promovare a cărții "Ce-am făcut când am tăcut", la Brașov, Sibiu și Cluj, 4 iunie 2014, Dorina Calin, Gândul, accesat la 8 iunie 2014

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri