Paramount Global

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nu confundați cu Paramount Pictures.
Paramount Global
TipPublic
Simbol bursier
Predecesor
Fondată4 decembrie 2019; acum 3 ani, 1 lună și 22 zile (2019-12-04)
ȚaraStatele Unite
SediuNew York City
One Astor Plaza
Zona deservităGlobal
Oameni cheie
Industrie
Venit 28,59 de miliarde de $ (2022)
Profit brut 5,14 miliarde de $ (2022)
Profit net 3,49 de miliarde de $ (2022)
Active totale 56,96 miliarde de $ (2022)
Capital propriu 23,28 de miliarde de $ (2022)
ProprietarNational Amusements[a]
Angajați22,965 (31 decembrie 2021)
Divizii
Filiale
Prezență online
www.paramount.com
[2][3]

Paramount Global (sub numele public de Paramount) este un conglomerat multinațional american de mass-media și divertisment deținut și operat de National Amusements și cu sediul la One Astor Plaza din Midtown Manhattan, New York City, Statele Unite. A fost înființată la 4 decembrie 2019 ca ViacomCBS Inc. prin re-fuziunea celei de-a doua încarnări a CBS Corporation și a doua încarnare a Viacom (care au fost separate de încarnarea originală a Viacom în 2006). Pe 16 februarie 2022, în timpul prezentării rezultatelor din trimestrul IV, compania a anunțat că își schimbă numele în Paramount Global.

Principalele proprietăți ale Paramount includ studioul de film și televiziune Paramount Pictures, CBS Entertainment Group (format din rețelele de televiziune CBS și The CW, posturile de televiziune și alte active cu marca CBS), rețelele media (formate din rețelele de televiziune prin cablu din SUA). inclusiv MTV, Nickelodeon, BET, Comedy Central, VH1, CMT, Paramount Network și Showtime) și serviciile de streaming ale companiei (inclusiv Paramount+, Showtime OTT și Pluto TV). De asemenea, are o divizie internațională dedicată care gestionează versiunile internaționale ale rețelelor sale de televiziune cu plată, precum și active specifice regiunii, inclusiv Telefe din Argentina, Channel 5 din Regatul Unit și un pachet de 30% din studioul Rainbow S.p.A. din Italia.

Începând cu 2019, compania operează peste 170 de rețele și ajunge la aproximativ 700 de milioane de abonați în 180 de țări

Istorie[modificare | modificare sursă]

Paramount Pictures, CBS și Viacom au avut fiecare o istorie de a fi asociate între ele printr-o serie de diferite fuziuni și divizări corporative. Paramount Pictures a fost fondată în 1912 sub numele de Compania de film Famous Players. CBS a fost fondată în 1927, în care Paramount Pictures a deținut un pachet de 49 la sută din 1929 până în 1932. În 1952, CBS a format CBS Television Film Sales, o divizie care se ocupa de drepturile de sindicare pentru biblioteca CBS de seriale de televiziune deținute de rețea. Această divizie a fost redenumită CBS Films în 1958 și din nou redenumită CBS Enterprises Inc. în ianuarie 1968, iar în cele din urmă a fost redenumită Viacom (un acronim al Video and Audio Communications) în 1970. În 1971, această divizie de sindicare a fost desființată pe fondul noilor reguli FCC care interziceau rețelele de televiziune care dețin companii de sindicat (aceste reguli au fost în cele din urmă desființate complet în 1993). În 1985, Viacom a achiziționat MTV Networks și Showtime/The Movie Channel Inc. de la Warner Communications și American Express. În 1986, Viacom a fost achiziționată de actualul proprietar, compania de operator de teatru National Amusements.

Între timp, Paramount Pictures a fost achiziționată de Gulf and Western Industries în 1966, care apoi și-a redenumit Paramount Communications în 1989. Viacom a achiziționat apoi Paramount Communications în 1994.

În 1999, Viacom a făcut cea mai mare achiziție de până acum, anunțând planurile de fuziune cu fosta sa mamă CBS Corporation (redenumită Westinghouse Electric Corporation, care fuzionase cu CBS în 1995). Fuziunea a fost finalizată în 2000, ducând la reunirea CBS cu fosta sa divizie de sindicare. Pe 3 ianuarie 2006, Viacom a fost împărțită în două companii: CBS Corporation, succesorul corporativ al fostului și compania divizată Viacom.

Schimbarea[modificare | modificare sursă]

Pe 15 februarie 2022, în timpul unei prezentări către investitori, ViacomCBS a anunțat că își va schimba numele în Paramount Global începând cu ziua următoare; într-un memoriu adresat personalului care anunța schimbarea, s-a afirmat că rebranding-ul a fost menit să folosească „numele global iconic” și ar „reflecta cine suntem, ceea ce aspirăm să fim și tot ceea ce susținem”. Compania se va referi la ea însăși ca pur și simplu „Paramount”. În mai 2022, Berkshire Hathaway a achiziționat un acțiuni de 2,6 miliarde de dolari la Paramount.

Unitățile companiei[modificare | modificare sursă]

Paramount Global este alcătuit din cinci unități majore:

Alte proprietăți ale Paramount Global includ Simon & Schuster (editură de cărți), VidCon (conferință online de multigenuri) și Bellator (promovator de arte marțiale mixte). Compania mai are de asemenea și acțiuni nedeclarate în FuboTV, care l-a cumpărat în 2020.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ National Amusements deține 79,9% din puterea de vot și 9,7% din interesul de capital propriu în companie.[1]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „2021 Proxy Statement”. ViacomCBS, Inc. Accesat în . 
  2. ^ „SEC Filing – ViacomCBS Inc”. ViacomCBS. 
  3. ^ „Paramount Global Annual Report (Form 10-K)”. SEC.gov. U.S. Securities and Exchange Commission. . 
  4. ^ Szalai, Georg (). „How ViacomCBS Has Sharpened Its Focus on Streaming Via Deals”. The Hollywood Reporter. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]