Sari la conținut

Ucronie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Ucronia este o evocare imaginară a timpului istoric. În literatură, ucronia, care se numește de multe ori istorie alternativă (sau chiar istorie contrafactuală), definește un gen literar care se bazează pe rescrierea istoriei datorate modificării unui eveniment din trecut, ce reprezintă punctul de divergență de unde evenimentele încep a se desfășura altcumva decât s-au desfășurat de fapt. Datorită folosirii ca modalitate artistică a mijloacelor tehnice care ar permite călătoria în timp, mai exact, călătoria în trecut, evenimentele petrecute în opera ucronică sunt de factură science-fiction.

Autorul unei ucronii are ca punct de plecare al povestirii sale un eveniment istoric care se întâmplă în mod diferit de cum s-a întâmplat, iar scopul scrierii este de a analiza diferitele consecințe posibile ale devierii istorice prin crearea unui povestiri bazate pe efect domino al evenimentelor ulterioare schimbării, uneori cunoscut și ca efect fluture.

O primă ucronie este considerată Istoria secretă a lui Procopius din Cezareea, operă care prezintă reversul vieții și imaginii oficiale ale Imperiului bizantin din timpul lui Iustinian și al Teodorei.[1]

Cuvântul ucronie a fost inventat de Charles Renouvier, care l-a folosit chiar în titlul unei lucrări de-ale sale, Ucronia, utopia din istorie (conform originalului, Uchronie, l’utopie dans l’histoire), publicată în 1857. Ucronia este un neologism al secolului al 19-lea, creat de autorul francez după modelul cuvântului utopie, creat la rândul său de Thomas Morus în 1516 pentru a servi ca titlul al operei sale, Utopia. Semnificația prefixului u- este lipsa/absența a ceva. În timp ce cuvântul u-topos = utopie semnifică inexistența unui loc anume sau inexistența acelui loc, cuvântul u-kronos = ucronie semnifică inexistența unui timp anume sau un timp care nu există.

Listă de opere ucronice

[modificare | modificare sursă]

Literatură - scriitori ucronici

[modificare | modificare sursă]

Autori francofoni

[modificare | modificare sursă]

Autori ne-francofoni

[modificare | modificare sursă]

Serii de televiziune

[modificare | modificare sursă]
  • L’Histoire revisitée, d'Éric Henriet : le livre de référence sur les uchronies.
  • Le Détroit de Behring, d'Emmanuel Carrère (P.O.L., 1986) : une très stimulante introduction.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]