Western științifico-fantastic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nu confundați cu Space Western.

Science fiction western este o lucrare de ficțiune care conține elemente science fiction în cadrul unui univers western. Science fiction Western este diferit de Space Western, care este o poveste de frontieră western-americană, excepție fiind transpunerea acțiunii în spațiul cosmic.

O lucrare science fiction western are loc în trecut sau într-o lume asemănătoare cu trecutul, în care tehnologia modernă sau viitoare există. Tehnologia anacronică este prezentă în aceste povestiri, deoarece paradigme științifice au avut loc mai devreme în istorie, dar sunt puse în aplicare prin intermediul elementelor industriale prezente la acel moment, sau pentru că tehnologia este adusă dintr-un alt timp sau loc. De multe ori genul science fiction western se suprapune cu Steampunk.

Exemple[modificare | modificare sursă]

Filmul serial The Phantom Empire din 1935 poate fi considerat primul western științifico-fantastic. De atunci, Western-uri științifico-fantastice au apărut în filme, televiziune, romane, cărți de benzi desenate și alte arte vizuale. Având în vedere că elementele caracteristice ale științifico-fantastic-ului pot apărea în orice combinație, științifico-fantastic-ul se pretează la asociere cu alte genuri[1] . În 1953, J. B. Priestley a descris Western-ul ca fiind unul dintre cele trei tipuri de science-fiction[2].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Gunn, James (). „Teaching Science Fiction”. Center for the Study of Science Fiction. University of Kansas. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Priestley, J. B. (5 decembrie 1953) "Thoughts in the Wilderness." New Statesman, p. 712. Cited in Padlipsky, Michael A. (1960), "More Than Pulp(?): Science Fiction and the Problem of Literary Value", undergraduate thesis, Massachusetts Institute of Technology. URL accessed on 15 ianuarie 2006
  3. ^ Bolt City - Daisy Kutter
  4. ^ Dark Horse Comics > Profile > Lone TPB
  5. ^ TenNapel Strikes Gold in "Iron West", Comic Book Resources, 17 mai 2006

Legături externe[modificare | modificare sursă]