Listă de ficțiuni cu călătorii în timp

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Călătoria în timp este un element comun și important în domeniul științifico-fantastic.

Călătoria în timp în romane și povestiri[modificare | modificare sursă]

Călătoria în timp este o temă recurentă în literatura științifico-fantastică. Există mii de cărți în care apare călătoria în timp. Mai jos sunt exemple de texte care sunt în mod repetat recunoscute ca opere științifico-fantastice care integrează călătoria în timp.

Data Titlu Autor Descriere
1733 Memoirs of the Twentieth Century Samuel Madden Un înger păzitor călătorește în 1728 cu scrisori din 1997 și '98
1838 Missing One's Coach: An Anachronism Anonim Dublin University Magazine Un călător este luat de o diligență, dar brusc este transportat înapoi cu peste o mie de ani.
1843 Colind de Crăciun Charles Dickens Fantomele îl însoțesc pe Scrooge în trecut pentru a-i arăta viața lui, apoi în viitor pentru a arăta consecințele cruzimii sale dacă acesta nu se schimbă ca om.
1861 Paris Before Men Pierre Boiterd Magia unui „demon-șchiop” permite personajului principal să interacționeze cu viața preistorică.
1881 The Clock That Went Backward Edward Page Mitchell Un ceas care are puterea de a lua oamenii înapoi în timp.
1887 El Anacronopete Enrique Gaspar y Rimbau Primul care a introdus o mașină a timpului, scrisă inițial ca un zarzuela în 1881, lansat ca un roman în 1887
1888 The Chronic Argonauts H. G. Wells Inventatorul ia cu el pe altcineva într-o mașină a timpului, înainte de a decide să plece într-un moment în care el se va potrivi mai bine.
1889 A Connecticut Yankee in King Arthur's Court Mark Twain Cetățean al secolului al XIX-lea se duce în timpul regelui Arthur (528 AD).
1891 Tourmalin's Time Cheques Thomas A. Gutherie Călătorie în timp și paradoxurile care pot rezulta de aici.
1895 The Time Machine H.G. Wells Inventatorul creează o mașină a timpului și călătorește în anul 82701 A.D., unde descoperă că omenirea a evoluat în două rase diferite, Morlock și Eloi.
1919 Enoch Soames Max Beerbohm Enoh este transportat cu 100 de ani în viitor (1997) pentru a vedea dacă el a devenit un mare scriitor sau nu - în urma unui pact cu diavolul asemănător celui faustian.
1928/
1929
Armageddon 2419 A.D. Philip Francis Nowlan Anthony Rogers este dus în anul 2419 de către un ciudat gaz dintr-o peșteră.
1936 Burnt Norton T. S. Eliot Începe cu „Prezentul și trecutul// Sunt, probabil, prezente în viitor”...
1939 A Traveller in Time Alison Uttley Copil merge înapoi în Derbyshire în timpul Complotului de la Babington care o pune pe tron regina Maria a Scoției (1586)
1941 By His Bootstraps Robert A. Heinlein Paradox circular - personajul este adus în viitor unde tot el, mai târziu, operează o mașină a timpului pentru a se aduce în viitor
1942 All-Star Comics #10 Justice Society of America folosește o rază a timpului pentru a călători cu 500 de ani în viitor și pentru a obține o apărare eficientă împotriva bombardamentelor pentru a proteja America.
1945 That Hideous Strength C. S. Lewis Merlin călătorie prin timp pentru a risipi o distopie N.I.C.E. în Anglia postbelică
1946 Vintage Season C.L. Moore călători în timp din viitor experiență sezoane de epocă din trecut.
1947 All-Star Comics #35 Răufăcătorul Per Degaton ucide un om de știință care a inventat o mașină de timp și încearcă să o folosească pentru a schimba istoria, provocând tehnologia modernă din prezent, ca să poată cuceri America.
1952 A Sound of Thunder (Vânătoare fatală) Ray Bradbury Modificările din trecut influențează viitorul; parte a genealogiei termenului efect de fluture
1952 Douăsprezece mii de capete de vite Mircea Eliade Subiectul acestei nuvele îl reprezintă o stranie călătorie în timp trăită de un comerciant de vite pe o stradă din București în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
1953 Bring the Jubilee Ward Moore Un călător în timp dintr-o realitate alternativă apare în Bătălia de la Gettysburg din 1863 și își modifică propriul viitor ca să fie ca al nostru.

Călătoria în timp în filme SF[modificare | modificare sursă]

Călătorie în timp este o temă comună în filmele științifico-fantastice. Mai jos sunt exemple de filme științifico-fantastice care încorporează (și) călătoria în timp.

An Titlu Regizor Descriere
1960 Mașina timpului George Pal Loose adaption of H. G. Wells's classic in which a time traveler enters a future where the world is broken up into to classes, the peaceful Eloi and the malevolent masters of the world, the Morlocks.
1973 Ivan Vasilievich: Back to the Future (Țarul Ivan își schimbă profesia) Leonid Gaidai Inginerul Șurik a inventat o mașină a timpului în apartamentul său. Accidental, el trimite doi oameni înapoi în timpul domniei lui Ivan cel Groaznic, în timp ce țarul Ivan este trimis de aceeași mașină în apartamentul lui Șurik.

Călătoria în timp în seriale de televiziune[modificare | modificare sursă]

Vezi și Episoade TV cu călătorii în timp (categorie)
Il TARDIS, mașina timpului din Doctor Who

(în ordine cronologică)

Călătoria în timp în jocuri video[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]