Star Trek

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Parte a colecției despre
Star Trek
Seriale TV
Seria originală  · 80 episoade
Seria animată  · 22 episoade
Generația următoare  · 178 episoade
Deep Space Nine  · 176 episoade
Voyager  · 172 episoade
Enterprise  · 98 episoade
Filme
I: Filmul
II: Furia lui Khan
III: În căutarea lui Spock
IV: Călătoria acasă
V: Ultima frontieră
VI: Țara nedescoperită
VII: Generații
VIII: Primul Contact
IX: Insurecția
X: Nemesis
XI: Un nou început
XII: În întuneric
XIII: Dincolo de infinit!
Națiuni principale
Federația Unită a Planetelor
Romulani  · Klingonieni  · Tholieni
Gorn · Q  · Ferengi  · Borg  · Kazon
Cardassieni  · Bajorani  · Trill  · Hirogen
Dominion  · Breen  · Xindi  · Vulcanieni  · Andorieni
Universul Extins
Romane  · Jocuri
Referințe
Personaje  · Rase
Cronologie  · Data stelară  · Telepatie  · Fizica
Toate navele  · Nave pierdute
Clase de nave
Influență culturală
Societate  · Trekkie  · Comunitatea fanilor

Star Trek este un univers imaginar de factură science fiction creat de Gene Roddenberry la mijlocul anilor '60, care a devenit cunoscut și îndrăgit de toată lumea mai ales datorită celor șase serii de seriale și altor 10 filme artistice produse de studiourile de televiziune americane începând cu anul 1966. Pe lângă acestea au fost scrise sute de romane și nuvele, jocuri video sau pe calculator sau alte tipuri de science fiction. Universul creat de Roddenberry descrie un viitor optimist în care omenirea, după ce a supraviețuit cu greu unui al treilea război mondial și după ce a descoperit zborul supraluminic, s-a unit cu alte specii de ființe raționale din Galaxie pentru a forma Federația Unită a Planetelor. Ca urmare a acestei cooperări, omenirea a înlăturat viciile și defectele specifice sale. Personajele principale sunt membrii acestei Federației Unite a Planetelor, oameni și extratereștri deopotrivă, care explorează și descoperă noi lumi și civilizații.

Deși protagoniștii sunt în general altruiști, cu idealuri înalte, ei se găsesc deseori în conflict cu multe alte specii de umanoizi din Galaxie care încearcă, folosind forța militară sau prin diverse subterfugii, să distrugă Federația. La rândul său, Federația încearcă prin intermediul Flotei Stelare și a inovațiilor științifice să-și protejeze membrii de amenințările extraterestre.

Conflictele și temele politice din Star Trek sunt de fapt alegorii pentru realitățile culturale contemporane. Seria originală se ocupă de problemele anilor '60 iar seriile mai recente reflectă subiecte mai moderne. Problemele descrise în diverse seriale includ războiul și pacea, autoritarismul, imperialismul, lupta de clasă, rasismul, drepturile omului, discriminarea sexuală și rolul tehnologiei.

Seriale de televiziune[modificare | modificare sursă]

Franciza Star Trek a debutat cu un serial de televiziune în 1966 deși au existat planuri pentru lansarea sa cu cel puțin șase ani înainte. Deși seria originală a fost suspendată după numai trei sezoane din cauza cotei de audiență scăzută, ea a servit ca sursă de inspirație pentru alte cinci serii de filme seriale. Împreună, toate cele șase serii totalizează nu mai puțin de 726 de episoade de-a lungul a 22 de sezoane de televiziune și alte 30 de programe de televiziune, situându-se, astfel, pe locul 2 ca și cea mai prolifică franciză Science-fiction din istorie, după Doctor Who.

Star Trek: Seria Originală (1966–1969)[modificare | modificare sursă]

Star Trek: Seria originlă a debutat în Statele Unite la NBC pe 8 Septembrie 1966, fiind transmisă în Canada cu câteva zile mai înainte. Creat de chiar Gene Roddenberry, și avându-l în rolul principal pe William Shatner în rolul Căpitanului Kirk, această serie descrie povestea echipajului unei nave spațiale și a misiunii de cinci ani a acesteia de a ajunge acolo unde "nici un om nu a ajuns vreodată". În timpul primelor două sezoane, a fost nominalizat la premiile Emmy în calitate de cel mai bun serial dramatic.

Seria Originală nu a avut un rating foarte ridicat dar suportul din partea fanilor a făcut ca aceasta să continue pentru 3 ani, utimul episod fiind difuzat pe 3 Iunie 1969. Seria a avut un uriaș impact cultural în televiziune determinând apariția următoarelor serii de seriale și a filmelor artistice.

În România, Seria Originală a fost transmisă de postul de televiziune Tele7abc pe parcursul anului 1994.

Star Trek: Seria Animată (1973–1974)[modificare | modificare sursă]

Star Trek: Seria Animată a fost produsă de "Filmation" și a rulat în două sezoane totalizând 22 de episoade de scurtă durată (o jumătate de oră fiecare). În Statele Unite Ale Americii seria a debutat la 8 septembrie 1973 iar ultimul episod a fost difuzat pe 12 octombrie 1974. A avut aceeași actori ca și seria originală (cu excepția lui Walter Koenig care nu a fost inclus din cauza bugetului limitat). Deși libertatea animației a dus la apariția a numeroase peisaje extraterestre și a unor forme de viață exotice, acestea au avut o calitate moderată, din cauza constrângerilor bugetare.

Star Trek: Generația Următoare (1987–1994)[modificare | modificare sursă]

Star Trek: Generația Următoare (cunoscută pe scurt sub numele de Generația următoare, NextGen, ST:TNG, sau TNG) prezină o nouă navă spațială (numită tot Enterprise) și un echipaj complet nou, însă cu aceeași misiune: de a ajunge "acolo unde nici un om nu a mai ajuns". Seria a atras un număr considerabil de fani încă de la început.

Acțiunea serialului Star Trek: Generația următoare se petrece la 85 de ani după marile aventuri ale căpitanului James T. Kirk

Star Trek: Generația următoare a avut cel mai mare rating dintre toate cele șase serii și a fost serialul de televiziune numărul 1 pe durata ultimilor ani de difuzare. A fost singurul serial Star Trek nominalizat pentru un premiu Emmy la categoria "Cel mai bun serial dramatic" pentru ultimul sezon din anul 1994. Datorită popularității pe care a avut-o, Generația următoare este văzută ca Generația de aur a Star Trek-ului creat de Gene Roddenberry

Televiziunea română a difuzat începând cu toamna anului 1993, în cadrul emisiunii Stiință și imaginație, toate episoadele acestei serii.

Star Trek: Deep Space Nine (1993–1999)[modificare | modificare sursă]

Star Trek: Deep Space Nine (ST:DS9 sau mai simplu DS9) a rulat pe parcursul a șapte sezoane și a fost prima serie creată fără ajutorul lui Gene Roddenberry. Avery Brooks joacă rolul comandatului (mai târziu căpitan) Benjamin Sisko, primul om de culoare cu rol de comandă din seria Star Trek. Aceasta este de altfel și prima serie în care acțiunea principală nu se desfășoară pe o navă spațială, deși USS Defiant este destul de frecvent utilizată.

Acțiunea se desfășoară pe stația spațială Deep Space Nine, despre care aflăm în primul episod că se găsește în imediata apropiere a unei găuri de vierme unice care furnizează acces imediat către îndepărtatul Sector Gamma. Din această cauză stația este un obiectiv strategic precum și un centru vital pentru comerț, care are însă o mare parte din spațiul înconjurător neexplorat. Stația este de asemenea obligată să se implice în războiul de lungă durată dintre rasele Bajoran și Cardassian, iar Sisko trebuie să-și asume rolul de Emisar al Profetului pentru Bajorani.

Deep Space Nine pune în umbră unele dintre temele utopice accentuate în celelalte serii și se concentrează mai mult pe război, religie și compromisuri politice. De asemenea, conține cu mult mai mult umor decât celelalte serii.

În România, serialul a fost transmis de postul de televiziune AXN Sci-Fi

Star Trek: Voyager (1995–2001)[modificare | modificare sursă]

Star Trek: Voyager (cunoscut și sub numele de ST:VOY, ST:VGR, VOY sau Voyager) a avut șapte sezoane și este prima serie Star Trek in care un personaj feminin se află la comanda unei nave spațiale (căpitanul Kathryn Janeway).

Intriga seriei Voyager o copiază oarecum pe cea a serialelor Odiseea Spațială și Pierduți în spațiu. Aventura începe în Sectorul Delta aflat la 70.000 de ani lumină de Pământ. Pe parcursul călătoriei de întoarcere pe Pământ, echipajul trebuie să evite tentațiile și să învingă provocările.

Star Trek: Enterprise (2001–2005)[modificare | modificare sursă]

Star Trek: Enterprise (numit simplu Enterprise pe parcursul primelor două sezoane și a câtorva episoade din sezonul al treilea și abreviat ST:ENT sau ENT) își desfășoară acțiunea cu zece ani înainte de fondarea Federației Unite a Planetelor, aproximativ la jumătatea perioadei dintre evenimentele istorice prezentate în filmul Star Trek: Primul contact și Seria originală. Seria descrie misiunile de explorare a spațiului de către echipajul navei spațiale Enterprise, o nouă navă de clasă NX, care este capabilă să ajungă mai departe și mai repede decât au reușit oamenii vreodată.

Star Trek: Enterprise a fost promovat ca fiind cea mai accesibilă serie pentru noii veniți în universul Star Trek. Rating-urile pentru această serie au început prin a fi ridicate, dar au scăzut rapid. Așa cum s-a întâmplat și cu Seria Originală, suportul fanilor a ajutat la continuarea difuzării seriei la finalul celui de-al doilea sezon. Al patrulea sezon din Enterprise a fost cel mai lăudat de critici și mai multe site-uri și critici au afirmat că în aceast sezon Enterprise a ajuns la potențialul său maxim. În ciuda acestui fapt, serialul a continuat să piardă puncte de audiență și Paramount a anulat producerea acestuia la începutul anului 2005.

În România, Seria a fost transmisă de postul de televiziune AXN Sci-FI

Filme[modificare | modificare sursă]

Filme Star Trek
Film Filmul II: Furia lui Khan III: În căutarea lui Spock IV: Călătoria acasă V: Ultima frontieră VI: Țara
nedescoperită
An 1979 1982 1984 1986 1989 1991
Regizor Robert Wise Nicholas Meyer Leonard Nimoy Leonard Nimoy William Shatner Nicholas Meyer
Film Generații Primul contact Rebeliune Nemesis Viitorul începe XII: Into the darkness
An 1994 1996 1998 2002 2009 2009
Regizor David Carson Jonathan Frakes Jonathan Frakes Stuart Baird JJ Abrams JJ Abrams

Note[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Star Trek.
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Star Trek