Ficțiune speculativă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Ficțiunea speculativă, traducerea termenului (adesea folosit) în engleză Speculative fiction), este un termen care acoperă mai multe genuri ale literaturii/ficțiunii fantastice și anume science fiction, fantasy, literatură de groază (horror) și stranie (weird), ficțiune supranaturală, ficțiune dedicată super-eroilor, ficțiune utopică și distopică, ficțiune apocaliptică și post-apocaliptică, genul de istorie alternativă, respectiv prezența tuturor acestor genuri și sub-genuri în film, arte plastice și în alte domenii artistice. [1]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Caracteristici distincte ale ficțiunii speculative comparate cu genul science fiction[modificare | modificare sursă]

"Ficțiunea speculativă" este uneori abreviată (în referirile din limba engleză) ca "spec-fic" sau "specfic", [2] chiar și "S-F", "SF", ori "sf"[3], deși aceste ultime trei acronime sunt clar ambigue, întrucât au fost folosite pentru o lungă perioadă de timp pentru a desemna science fiction, care se găsește sub aceelași "termen-umbrelă" general. [4].

A se vedea și[modificare | modificare sursă]

Istorie
Genuri
Teme
Altele

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Atwood, Margaret. „The Handmaid's Tale Study Guide: About Speculative Fiction”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „SpecFicWorld”. SpecFicWorld. Accesat în . 
  3. ^ „A Speculative Fiction Blog”. SFSignal. Accesat în . 
  4. ^ Rodger Turner, Webmaster. „The Best in Science Fiction and Fantasy”. The SF Site. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]