Sari la conținut

Thriller (gen)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Thriller-ul (de la verbul englez to thrill = a da fiori) este un gen artistic întâlnit în literatură, cinematografie și producții de televiziune, care folosește suspansul, tensiunea și emoția ca elemente principale. Thrillerele stimulează puternic starea de spirit a privitorului, oferindu-i un nivel ridicat de anticipare, așteptări extreme, incertitudine, surpriză, anxietate și / sau teroare. Filmele din acest gen implică un ritm alert și prin acțiune și suspans sunt adevărate generatoare de adrenalină.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Un thriller oferă emoții bruște, agitație și adrenalină care de fapt conduc povestirea, uneori subtil, cu tensiuni urmate de calm, uneori cu  un ritm amețitor. Publicul este ținut în suspans în timp ce intriga se construiește spre un punct culminant. Sunt utilizate preponderent tehnici literare, cum ar fi „perdele de fum”, intrigi și momente dramatice. Un thriller este de obicei un complot ticălos, care ridică obstacole pe care protagonistul trebuie să le depășească.

Subgenuri[modificare | modificare sursă]

Subgenuri comune sunt thrillerele psihologice, thrillerele cu crime - polițiste, thrillerele erotice, thrillere de mister sau thrillerele de spionaj. Exemple de succes sunt filmele lui Alfred Hitchcock. Genurile de groază și cele de acțiune de multe ori se suprapun cu thriller-ul. Thrillerele tind să fie psihologice, amenințătoare, misterioase și uneori implica infracțiuni: spionaj, terorism și conspirație.

Film[modificare | modificare sursă]

Regizori care au creat (și) filme thriller: