Elegie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Literatura română

Pe categorii

Istoria literaturii române

Evul mediu
Secolul 16 - Secolul 17
Secolul 18 -Secolul 19
Secolul 20 - Contemporană

Curente în literatura română

Umanism - Clasicism
Romantism - Realism
Simbolism - Naturalism
Modernism - Tradiționalism
Semănătorism- Avangardism
Suprarealism - Proletcultism
Neomodernism - Postmodernism

Scriitori români

Listă de autori de limbă română
Scriitori după genuri abordate
Romancieri - Dramaturgi
Poeți - Eseiști
Nuveliști - Proză scurtă
Literatură pentru copii

Portal România
Portal Literatură
Proiectul literatură
 v  d  m 

Elegia este specia genului liric caracterizată prin exprimarea unui sentiment de tristețe,de regret, de melancolie. Sentimentele elegiace se pot identifica la mai multe specii ale liricii culte. Elegia este considerată muza durerii. La început poezia este scrisă în distih exprimând jalea-distihul elegiac. Mai târziu a început să exprime sentimente complexe.

Particularități : ¤ Corespunzătoare bocitului popular , în care se exprima un sentiment de tristețe,regret,durere,melancolie. ¤Uneori are un pronunțat caracter meditativ. ¤În mod clasic ,elegia este reprezentată de orice poem compus din versuri elegiace, distihuri formate din alternarea hexametrului cu pentametrul. ¤Tonul este tandru.

Clasificarea: ~erotice ~filosofice ~religioase ~patriotice

Din limba greacă (cântec de doliu.O specie lirică în care poetul își exprimă sentimentele de tristețe , mergând de la melancolie la durere.Tonul este tandru, trist, melancolic. În secolul XX,totuși, elegia tinde să dobândească un caracter filosofic. Trăsăturile principale sunt: 1) Exprimă un sentiment de tristețe 2) Cuprinde deseori elemente filosofice 3) Uneori are un pronunțat caracter meditativ. Reprezentanți din literatura universală : I.W. Goethe (Elegia de la Marienbold), A.S. Puskin (Elegia), Petrarca (Consoliera), R.M. Rikle (Elegiile din Duino), A. de Lamartine. Reprezentanți din literatura Română: G. Alexandrescu (Adio, La Târgoviște), V. Alecsandri (Steluța), T. Arghezi (Cenușa visărilor) M. Eminescu (Melancolie, O mamă), Lucian Blaga(Gorunul).